Botladozó esélyesek

2000.12.15. 14:53
A rájátszáshoz érkezett a honi kosárlabda bajnokság. Az első nyolc csapat keresztbe mérkőzik egymással, a három nyert meccsig tartó párharcok győztesei az elődöntőbe jutnak. A második játéknapon a Falco kivételével minden esélyes botlott, így már csak a szombathelyieknek van lehetőségük a söprésre (nullára nyerni a párharcot).

Halm Roland, az Albacomp játékosa
Betliztek
Az alapszakasz győztese, az Albacomp nem tudta megismételni két héttel ezelőtti soproni sikerét, mely végül a kupagyőzelmet jelentette számára, a "leghűségesebb város" csapata ezúttal magabiztosan múlta felül a címvédőt. A siker titka a soproniak kitűnő védekezése volt, hisz a fehérváriak közül egyedül az NBA-t is megjárt Dávid nyújtott támadásban megfelelőt, míg a csapat dobógépei (Lapov, McClendon, Halm) ezen a napon sorra betliztek. Ráadásul a vendégek nélkülözni kényszerültek a sérüléssel bajlódó Shannont, s ez meg is látszott a végeredményen.

Nem járt nagyobb szerencsével a második pozíciójából induló Szolnok sem. Zoran Kmezič tanítványai győzni mentek a Kapos partjára, de a hazaiak a szenzációsan irányító Karner, és a palánk alatt egyeduralkodóvá előlépő Orosz vezérletével, izgalmas végjáték után, legyőzték a tiszamellékieket. Persze a párharc esélyese továbbra is az Olaj, hisz Szolnokon idén még senki sem tudott győzni, és Ivkovičék még kétszer játszhatnak fanatikus közönségük előtt.

Eredmények

Klima-Vill-Purina-Kaposvár - Szolnoki Olaj 60-57 (az állás: 1-1)
Matáv-Pécs - Falco KC Szombathely 61-65 (az állás: 0-2)
Soproni Ászok KC - Albacomp-UPC 76-63 (az állás: 1-1)
Zalaegerszegi TE - Marc-Körmend 70-66 (az állás: 1-1)

Szoros csatában ismét hazai győzelmet hozott a két örök rivális szomszédvár, a ZTE és a Körmend egerszegi összecsapása. Míg az első meccsen az MTE hosszabbításban múlta felül a zalaiakat, addig Heinrich Róbert csapatának elég volt a negyven perc a győzelemhez. A páros mérkőzés végkimenetele talán itt a legbizonytalanabb, hisz amellett, hogy két fiatal, rapszodikus gárdáról van szó, mindkét együttes képes az idegenbeli sikerre is. (Csak emlékeztetőül, volt olyan bajnoki döntő, melyet a ZTE úgy nyert meg, hogy egyik csapat sem tudott otthon győzni, és pecchükre, a körmendiek játszottak többet hazai környezetben.)

Legsimábbnak a Falco-Pécs párharc ígérkezik. A szombathelyiek eddig mindkét összecsapást megnyerték, s a következő mérkőzést a vasi megyeszékhelyen rendezik. A tavalyi ezüstérmes várhatóan könnyedén továbblép baranyai riválisán, s csak kicsit csökkenti érdemeit, hogy a matávosok anyagi nehézségekkel küzdenek, s emiatt igen rossz a hangulat a csapat háza táján (ráadásul amerikai centerük, az egykori NBA játékos, Whitfield szerződésszegésre hivatkozva hazautazott).