Másfél millió dollárt ért Gustavo Kuerten győzelme

2000.12.15. 14:55
Gustavo Kuerten a csúcsra ért. Pár éve azt gondolhattuk, hogy a Roland Garros megnyerése után soha többet nem hallat magáról, hogy salakspecialistaként esélye sem lesz, hogy nagymenőkkel felvegye a versenyt. Kuerten azonban megállta a helyét a gyors borításon is.
Pár éve egy hosszú hajú, teljességgel ismeretlen brazil versenyző tűnt fel Párizsban. Feltűnést keltett. Elsősorban nem az öltözékével, hiszen brazil nemzeti színekben lépett pályára, hanem a játéktudásával. Feltűnő volt Kuerten parádés labdaérzéke, ütésbiztonsága, kitűnő technikai képzettsége. Szokták mondani, hogy a bemelegítésen derül ki, hogy ki mennyire képzett játékos. Az egyik neves magyar szakember csodákat mesélt róla akkortájt.

Gustavo Kuerten
Kisebb hullámvölgyek ugyan voltak a játékában, de - általános meglepetésre - gyökeret eresztett az elitben. Mi több, a verseny előtt már az is kiderült, hogy eséllyel pályázhat arra az egyedülálló bravúrra, hogy az idény végén az ő nevével kezdődik az érvényben lévő világranglista.

Miután Pete Sampras - megalázóan - kikapott az első körben az ausztrál tinédzser Hewittól, már az is bizonyossá vált, hogy ő és az orosz Marat Szafin lehet kizárólag az első. Kuerten azonban a rajt előtti bemelegítéskor megsérült. Még az is megfordult a fejében, hogy visszalép. Első megmérettetésén Agassi simán legyőzte, de Kuerten némileg regenerálódva megverte a svéd Normant, majd a sorsdöntő meccsen az olimpiai bajnok Kafelnyikovot is. Következhetett Sampras, az állandóság, aki már ötször elhódította a világbajnokságot. Az első szettet elbukta a brazil, a következőkben viszont jól játszott - és nyert.

A döntőben ismét Agassi következett, a revans lehetősége, valamint a világranglista első helyének megszerzése. Kuerten mindhárom játszmában elnyerte ellenfele adogatását, és ezzel együtt a csúcsra ért. A csúcsok csúcsára, egyszersmind igazolta ezáltal, hogy a brazilok minden sportágban jók, amelyikben labda van.

Kuerten amúgy potom mintegy másfélmillió dollárral lett gazdagabb. Agassi sem szomorkodhat, ennek több mint a felét teheti zsebre. Kuerten a győzelem utáni mámorában megjegyezte, óriási boldogságot okoz neki, hogy életében először nyilatkozhatott a sajtótájékoztatón - anyanyelvén. "Hát okozhattam ennek a rengeteg értem szorító embernek csalódást?"