Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kornél értékel

2000.12.15. 14:53
Ha NBA, akkor Dávid Kornél. A korábban a Bullsban és Clevelandben játszó kosaras jelenleg magyar bajnoki döntőre készül az Albacomp együttesével. Nyáron azonban újra Amerikába utazik és reményei(nk) szerint a következő szezont ismét a Profi Ligában kezdheti el. Addig is ,,szakért" egy picit nekünk. Kérésünkre szívesen vállalkozott arra, hogy - valószínűleg heti rendszerességgel - elmondja véleményét a rájátszásról. Íme tehát Dávid Kornél első heti analízise.
Fókuszban a kemény védekezés

A Playoff az más, mint a többi. Ez egy külön kategória, az alapszakasszal nem lehet egy lapon említeni. A csapatokon is érezhető, hogy a biztonságosabb játékot választják, hiszen egy megingás nagyon sokba kerülhet (lásd San Antonio lejjebb). Ehhez a megbízhatósághoz első sorban a kemény védekezés tartozik, ennek a következménye a relatíve kevés pont (a csapatok átlagban 90 pont körül dobnak meccsenként).

A sérült sztárok hiánya

Többen is sérüléssel bajlódnak a legnagyobbak közül, ami csapatuknak hatalmas érvágást jelent. Közülük is Tim Duncan lehet a legfontosabb kieső, hiszen nélküle a Spurs valószínűleg az első körben búcsúzik. (Mellesleg a Jason Kidd nélküli Suns verheti ki őket...). Grant Hill csapata viszont már be is fejezte, Hill pedig már a műtéten is túl van.

Szinte természetes egyébként a sok sérülés, hiszen az ilyen nagy játékosok 38-40 perceket vannak pályán mérkőzésenként, ami ebben a feszített tempóban nem kell mondani mekkora igénybevétel.

Keleten most kezdődik

A Miami, Tim Hardaway sérülésével meggyengült
A Keleti főcsoportban található az a két együttes, amely 3-0-val jutott túl az első körön. Ez a két sima siker nem meglepetés, főleg a félig-meddig Grant Hill nélküli Detroit ellen. Bevallom, egy picit reménykedtem, hogy a Toronto győzelme(ke)t csíphet el, de a rutin itt is diadalmaskodott. A Miami és a New York az elődöntőben egymással találkozik, ez pedig óriási csatát ígér. Az előző három évben is összejött ez a párharc, '97-ben a konferencia elődöntőjében 4-3-ra nyert a Heats, míg az utolsó két év első körét 3-2-vel a Knicks élte túl. A presztízs és a tét óriási, ennek megfelelően már most megkezdődött a nyilatkozatháború, de az igazi csatára a hét végéig várni kell. Minden bizonnyal megéri, hiszen az egyik, ha nem a legérdekesebb páros-mérkőzésre van kilátás. Hogy mi lehet a döntő? A New Yorkra mindig oda kell figyelni a rájátszásban, rendre felszívja magát. A Miami Tim Hardaway sérülésével természetesen gyengült. Bár az újonc Anthony Carter nagyon jól játszik és eddig kiválóan helyettesíti Hardawayt, de kérdés, hogy ilyen kiélezett helyzetben bírja - bírná-e - az elsősorban idegi terhelést. Aki viszont innen továbbjut, a döntőig masírozhat. Az Indiana - ha el is jut addig - ingadozó teljesítményt nyújt, ez pedig nem túl meggyőző.

Nyugaton egynek áll a zászló

Karl Malone még egyszer megpróbálja
Nem tudom elképzelni, hogy a Lakers ne jusson el minimum a nagydöntőig. Bár ez a csoport nagyon rázós, a Los Angeles innen is - mint jelenleg az egész bajnokságból - kiemelkedik. Láttam a Sacramento elleni vereségüket, nagyon jó meccsen nyert a Kings. Az Arco Arena-ban 20 ezer fanatikus fehér, Mission Impossible (Lehetetlen küldetés) feliratú pólóban üvöltött és hajszolta a győzelembe Webberéket. Szerintem azonban tőlük most ez a maximum, és a következő meccsen O'Nealék megszerzik a harmadik győzelmet.

Az Utahnál úgy látszik Karl Malone még egyszer megpróbálja. Az ,,öregfiúk" - élükön a Postással - érzik, hogy ez az utolsó esély, hiszen Hornacek és Stockton befejezi pályafutását. Malone önmagát és a csapatot is nagyon összekapta, a Lakers azonban jobb náluk...

Sőt, a Portlanddel is komolyan kell számolni. Fontos lehet, hogy ki hány mérkőzést játszik az első körben és mennyit tud rápihenni az elődöntőre. A San Antonio miután elvesztette az első meccset, nehéz helyzetbe került. A Phoenix van annyira jó csapat, hogy hazai pályán megnyerje a negyedik összecsapást és továbbjusson a párharcból. Ott viszont jöhet a Lakers...

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!