Kornél értékel

2000.12.15. 14:53
Immáron harmadik alkalommal olvashatjuk Dávid Kornél, a Chicago Bulls egykori és a bajnokesélyes Albacomp jelenlegi kosárlabdázójának véleményét az NBA rájátszásáról. A múlt héten már a konferenciák elődöntőit játszották, de végső döntés egyelőre a négy párharc egyikében sem született. Lássuk tehát Dávid Kornél analízisét
Jogosan kiválasztottak

Shaquille O'Neal az alapszakasz legjobb játékosa
Mielőtt a mérkőzésekről beszélnénk, szót kell ejteni a múlt héten kiosztott egyéni díjakról is. Az alapszakasz legjobb játékosa - mint az várható volt - Shaquille O'Neal lett. Az újdonsült MVP hatalmas fölénnyel nyert, de a sikere még így is teljesen megérdemelt. A center rengeteget fejlődött az elmúlt évben. Az eddigi romboló, testi erejét kihasználó játékstílusát kiegészítette azzal, hogy most már az ,,eszével is játszik". Shaq jóval sokoldalúbb lett, fejlődött a gólpasszokat illetően. Ez az előrelépés látszódik a statisztikákon is, hiszen majdnem mindenhol az első ötben van. Nem utolsó sorban az is elősegítette az egyéni győzelmét, hogy a liga legjobb mutatójával rendelkező csapatban játszik. Az újoncok között Elton Brand és Steve Francis megosztva kapta az elismerést. Nagyon örülök Elton sikerének, hiszen a Bullsban együtt játszottam vele. Az Ő győzelme egyértelmű, hiszen az alapszakaszban mindössze kilencen rendelkeznek dupla-duplás statisztikával - és ebből az egyik Brand. Ez is bizonyítéka annak, hogy a tavalyi drafton elsőnek választott csatár leigazolása jó döntés volt a Chicago részéről. Steve Francis gyengébb mutatókkal rendelkezik, csapata, a Houston Rockets azonban jobban szerepelt a bajnokságban. Ezért lehetette Francis a másik kiválasztott., Ők ketten egyébként már ,,A Hónap Újonca" címért is sokat ,,nyúzták" egymást, így várható volt a végeredmény.

Előrehozott döntő keleten

Az Indiana nagyon belekezdett, aztán az utóbbi két meccsen ,,leült". A Philadelphiát már mindenki temette 3-0-nál, most pedig újra van esélyük. Szerintem azonban nem sok, érzésem szerint a Pacers tovább fog jutni. A következő találkozót a First Union Center fanatikus közönsége előtt játsszák, ott még el tudok képzelni egy 76ers sikert. Hiányzik és hiányozni fog azonban nekik a sérült irányító, Eric Snow. A végén tehát érzésem szerint Larry Bird örülhet játékosaival. Azért ebben a sorozatban is világosan látszik - csakúgy, mint a Milwaukee ellen - hogy az Indiana nagyon hullámzó teljesítményt nyújt. Nagy bravúrokra és hatalmas győzelmekre képes, de bármikor, bárkitől ki tud kapni.

Ez pedig nem biztos, hogy elég lesz a keleti főcsoport döntőjében. A Miami-New York ősi rivalizálás végső győztesét nem lehet megmondani. Leginkább itt lehet hét mérkőzést várni, hiszen teljesen kiegyenlített a küzdelem. Az egyik nyer itt, a másik ott, a hazai pálya semmit nem számít. A kevés ponton lehet észrevenni, hogy a csapatok a védekezést részesítik előnyben, a nagy csaták és ,,közelharcok" ebből alakulnak ki. Mindkét csapatban több játékos képes arra, hogy a háttérből reflektorfénybe lépjen elő. Jó példa erre Charlie Ward, de rajta kívül majdnem minden kezdőjátékos képes a kimagasló teljesítményre. Aki innen továbblép, meglátásom szerint eljut a nagydöntőig, ugyanis a csoport két legjobb csapata játszik egymás ellen.

Meddig állnak a várak?

Próbálkozik a Jazz
Nyugaton valamivel egyszerűbb a helyzet. A Los Angeles bár elvesztette a negyedik mérkőzést, nagyon nagy meglepetés lenne, ha hazai pályán nem jutna tovább. Bár a Phoenix jól tartja magát, de a Lakers náluk is sokkal jobb csapat. Miután idegenben is nyertek egyszer, nem történhet meg az, ami a Sacramento ellen (miszerint döntő találkozóra kerül sor). A második mérkőzésen volt a holtpont - ott Kobe Bryant az utolsó másodpercben dobta a győztes kosarat - ezek után még a méretes zakó is belefért. Jason Kidd visszatértével és játékba lendülésével feljavult a Suns, de ez sem lehet elegendő. A másik ágon a Portland iskolajátékot mutat be az Utah ellen. A magabiztos győzelmek után egy kicsit megnőtt az önbizalmuk, már olyan kijelentéseket tettek, hogy őket senki nem tudja megállítani. Ezt kétlem, de a stoptáblát nem az öreg mormonok fogják felmutatni. Próbálkozik a Jazz - már csak azért is, hogy szépen búcsúztassa a visszavonuló Jeff Hornaceket - de ez kevésnek tűnik. A Blazers hosszabb cserepaddal rendelkezik, több játékost tudnak bevetni és kevésbé fáradnak el, mint az Utah kosarasai. Azt is lehetségesnek tartom, hogy a továbblépő kiléte a következő mérkőzésen eldől.

Továbbra is egy a favorit

A végső győzelemre még mindig csak egy csapatot látok esélyesnek. Talán mondanom sem kell, hogy a Los Angeles Lakers-ről van szó. Remek edző, jó játékosok (most már egy újdonsült MVP-vel az élen), jó taktika, mi kell még? Most jött el a kaliforniaiak ideje, és ők nem fognak késni...