A kapusok napjai

2000.12.15. 14:55
Hét mérkôzés jutott az NHL harminchetedik játéknapjára. A forduló meglepetését a Boston okozta: a Mackók hosszú botladozás után, Andy Raycroft vezérletével meglepték az Ottawát.
A találkozó elôtt nem sokan tettek volna Mike Keenan gárdájának sikerére, hiszen a csapat meglehetôsen nehéz napokat - heteket - tudhatott maga után. Ennek megfelelôen Martin Havlat találatával a Szenátorok szereztek vezetést, de mint utóbb kiderült, ez volt az utolsó alkalom, hogy túl tudtak járni Andrew Raxcroft eszén. A Bruins portása harminckét alkalommal avatkozott sikeresen játékba, és a magabiztos "háttér" meghozta a csatárok önbizalmát: két és fél perccel a vége elôtt Ken Belanger gólra váltotta Joe Thornton passzát - utóbbi egyébként az elsô gólnak is tevékeny részese volt -, s ezzel végre gyôzelmet ünnepelhetett az ír város közönsége.

Roman Cechmanek precízen hárít
Két cseh kapust sztárolhatott a buffalói és a philadelphiai publikum. A Szablyák ketrecét a legendás Dominik "Dominator" Hasek óvta a góloktól - sikeresen, hiszen shutoutot könyvelhetett el -, így a társaknak csak arra kellett figyelni, hogy néhány helyzetüket gólra váltsák: Makszim Afinogenov és Jason Woolley két-két elronthatatlan átadásának köszönhetôen ez minden harmadban egyszer össze is jött a Sabresnek, így simán leverték az Islanderst. A Flyers szimpatizánsok elégedetten nyugtázhatták, hogy Roman Cechmanek megfelelô utóda a Szigetlakókhoz távozott Vanbiesbrocknak: a cseh válogatott hálóôre a kapujára zúduló huszonnyolc lövést hatástalanította, így az eddig igencsak botladozó Philly legyűrte az Edmontont.

A nap harmadik shutoutja Jamie Storr nevéhez fűzôdik: a Los Angeles kapusa a Vancouver játékosai elôtt húzta le a redônyt, így a Királyok a kanadai ponttáblázatot vezetô Zigmund Palffy idénybeli kilencedik góljával és tizenhatodik asszisztjával kettô nullra verték a Kenusokat. Egy másik asszisztkirály, a St. Louis-i Pierre Turgeon (eddig 13 gólpassz fűzôdi a nevéhez) ez alkalommal a befejezésben jeleskedett: két gólja pontot mentett Denverben a Lavina ellen. Az Avalanchban Joe Sakic és Dave Reid villogott: elôbbi góllal és gólpasszal, utóbbi két assziszttal vette ki a részét a hazai pontermésbôl.

Tovább menetel a Rangers. A New York-i Parkcsôszök a "szomszédvár" Washington szimpatizánsait keserítették, ugyanis Theoren Fleury és Brian Leetch vezérletével lemosták a Capitalst. Elôbbi két góllal, utóbbi három elôkészítéssel vetette magát ézre, míg a fôvárosiaknál a szlovák Peter Bondra villogott (1 gól és 1 assziszt). Chicagóban még fordítani tudott, Colombusban viszont esélye sem volt a San Josénak. a Cápákat egy rendkívül egységes Blue Jackets intézte el: Jean-Luc Grand-Pierre, Tyler Wright és Steve Heinze két-két pontot szerzett, míg Ron Tugnutt 29/31-es védési mutatóval zárt.

A 37. játéknap eredményei
Boston Bruins-Ottawa Senators 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)
Buffalo Sabres-New York Islanders 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Philadelphia Flyers-Edmonton Oilers 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Washington Capitals-New York Rangers 3-5 (2-1, 0-2, 1-2)
Colombus Blue Jackets-San José Sharks 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)
Colorado Avalanche-St. Louis Blues 3-3 (1-0, 0-2, 2-1)
Los Angeles Kings-Vancouver Canucks 2-0 (0-0, 0-0, 2-0)