A Phoenix nyerte a gigászok csatáját

2000.12.15. 14:55
Hét mérkőzés jutott az NHL 44. játéknapjára. A csütörtök hajnali összecsapások közül kiemelkedett a liga jelenlegi első és második helyezettjének derbije: a Coyotes a Coloradot fogadta, és győzelmével közelebb férkőzött az éllovashoz.
A Phoneix előtt letérdelt a Colorado
Mindössze negyven másodpercre volt szüksége Juha Ylonennek, hogy felavassa a nagy Pat Royt helyettesítő David Aebischert. A Lavina később is érzékelhette, hogy nem első számú kapusa áll a ketrec előtt, ugyanis az első találatot további hat követte. Pedig a nyitó harmad végén még nem úgy nézett ki, hogy a hazaiak hidegre teszik a listavezetőt, ugyanis Scott Parker idénybeli első treffelésével az Avalanche vonulhatott előnnyel pihenni. A második játékrész aztán maga volt a rémálom a denverieknek: Keith Tkachuk és Trevor Letowski vezérletével meglódultak a Prérikutyák, és az utolsó harmad kezdetére már megint ők vezettek. Tkachuk két góllal, míg Letowski gólja mellett két előkészítéssel vette ki a részét a Phoenix rohamából, és hiába szerezte meg idei kilencedik gólját Joe Sakic, hátul Aebischer nem tudta pótolni Royt. Mindennél beszédesebb a svájci portás mutatója: huszonnyolc löketből hat kifogott rajta.

Arturs Irbe eszén viszont nem lehetett túljárni ezen az estén. A lett válogatott kapusa a kapujára érkező mind a huszonhét lövést hatástalanította, így idei második shutoutját könyvelhette el. Nem sokon múlott, hogy az ottawai Patrick Lalime lekopírozza carolinai kollegája produkcióját, de az utolsó harmadban Shane Willis bevágta Ron Francis és Sandis Ozolinsh passzát, így a Hurricanes legyőzte a Szenátorokat. Parádézott Jamie Storr is a Királyok kapujában. Az L. A. minden különösebb megerőltetés nélkül verte a továbbra is csak vegetáló Islanderst, a kisebbik New York-i alakulatnak esélye sem volt a pontszerzésre.

Utoljára az 1990/91-es idényben veszített St. Louisban a Pittsburgh, tehát a Zenészek ugyancsak motiváltak voltak a szerdai meccsen. Nos, a majd tíz éves sorozat megszakadt, hiszen Pierre Turgeon vezérletével egy góllal jobbak voltak a Pingvineknél. A főleg remek előkészítéseiről ismert csatár ezúttal asszisztja mellett két góllal is feliratkozott a ponttáblázatra, így hiába remekelt a túloldalon Martin Straka és Jaromir Jagr (két-két gólpassz), pont nélkül távoztak a vendégek.

Két másodperccel a hosszabbítás vége előtt Scott Gomez bevette a Boston kapuját, s ezzel a New Jersey győzelemmel távozhatott az "ír városból". Pedig 1:54 perccel a rendes játékidő vége előtt Joe Thornton és jason Allison góljaival még a Bocsok vezettek, de ekkor Petr Sykora egyenlített. Jött a ráadás, ahol Martin Brodeur folytatta egész estés bravúrsorozatát (36/38-cal zárt), így az Ördögök hatalmas szerencsével diadalmaskodtak. A Boston tehát továbbra is szenved, ráadásul elmondhatják, ők kapták a Keleti főcsoport legtöbb gólját.

Továbbra is mély gödörben van a Calgary. A Flames ezúttal hazai pályán lépett bele egy nagy pofonba, ugyanis a Chicago Tony Amonte (két gól) és Alex Zsamnov (három assziszt) vezérletével simán eloltotta a Lángokat. Ron Tugnutt parádéival idegenben nyert a Colombus. A Blue Jackets nevéhez méltóan kékre verte a Nashville-t. A nagyszerű csapatszellemnek köszönhetően senki sem "akart" kiemelkedni a vendégektől, mindössze Kevin Dineen és Kevyn Adams "mert" két pontot összehozni (egy-egy gól és passz).

A 44. játéknap eredményei
Boston Bruins - New Jersey Devils 2-3 h. u. (0-1, 1-0, 1-1, 0-1) Ottawa Senators - Carolina Hurricanes 0-1 (0-0, 0-0, 0-1) St. Louis Blues - Pittsburgh Penguins 4-3 (0-0, 3-2, 1-1) Nashville Predators - Colombus Blue Jackets 1-5 (0-2, 1-1, 0-2) Calgary Flames - Chicago Blackhawks 2-5 (1-1, 1-2, 0-2) Phoenix Coyotes - Colorado Avalanche 6-3 (1-2, 3-1, 2-0) Los Angeles Kings - New York Islanders 5-1 (1-0, 2-0, 2-1)