Hátrány volt a hazai pálya

2000.12.15. 14:53
Nem sok babér termett a hazaiak számára az NHL legutóbbi játéknapján. Egyedül az Ottawa tudott nyerni otthoni környezetben, a siker mindjárt a tabella élére repítette a kanadaiakat. A torontóiak a Madison Square Garden közönségének okoztak bosszúságot, miután 3-1-re verték a Rangerst. Todd Bertuzzi vezetésével nyert St. Louisban a Vancouver, a Blues ezzel elvesztette hazai veretlenségét ebben a szezonban. A forduló meglepetését a Chicago szerezte, phoenixi sikerével.
Csoportját magabiztosan vezetve, a győzelem reményébe lépett jégre a St. Louis gárdája. A hazaiak okkal bizakodhattak, hiszen eddig saját csarnokukban az idei szezonban még nem szenvedtek vereséget Mint minden sorozat, ez is megszakadt, de a Blues-rajongók aligha gondolták volna, hogy ez éppen a Vancouver ellen. Bár a Canucks az idén valósággal megtáltosodott, szerdai sikerével már csoportjában huszonnyolc szerzett ponttal már második. A mérkőzés elején Bartecko szerzett vezetést az amerikaiaknak a kilencedik percben, Myers és Low átadásából. A következő találatra majd egy egész harmadnyi időt kellet várni, a vendégek vették be Johnson kapuját. Ekkor előnyből Jovanovski volt eredményes, majd Bertuzzi is betalált a hazaiak ketrecébe.

A Canucks örülhetett
A Vacouver a középső periódusban, nagyszerűen használta ki a megítélt előnyöket, mindkét góljukat létszámfölényben érték el. A cseh Demitra huszonhat másodperccel a dudaszó előtt még szépített, visszahozva a hazai reményeket. A második harmad egyébként ,,kissé felfokozott hangulatban" zajlott, a hat kiállításból hármat túlzott keménység miatt ítélt meg a játékvezető. Az utolsó részben ismét Bertuzzi lőtt gólt, majd Studwick is eredményes volt, teljessé téve a vendégsikert. A mérkőzés hőse kétségtelenül Todd Bertuzzi volt, aki immár hét gól és hét assziszttal feljött a házi góllista negyedik helyére. Demitra még szokásához híven még ,,beköszönt egyszer", a meccs végén, de ez már ,,nem sokat nyomott a latban." A St. Louis-t vereségével nem érte nagy tragédia, még így is csoportelsők. A Vancouver folytatta idei száguldását, főleg kiváló emberelőny kihasználásuk dicséretes.

Kanadai boldogság New Yorkban

Toronto lenyomta a Rangerst
,,To win in this bulding is always fun" - azaz ,,Ebben az épületben mindig öröm nyerni!"- nyilatkozta a Rangers elleni derbi után fülig érő mosollyal Garry Volk, Toronto játékosa. Örömködése érthető, hiszen a jó formában lévő N.Y R. ellen a Madison Square Gardenben nyerni valóban mindig boldogság. A legendás csarnok közönsége az első húsz percben igencsak unhatta magát, hiszen túl sok látnivaló nem akadt, helyzet sem volt túl sok, és úgy tűnt gól pedig egyáltalán nem lesz. 18.32. percnél a juharlevelesek Domi, Valk és Krisztics átadását vágta a Richter kapujába.

A Rangers rossz befejezését, még rosszabb folytatás követte, még két perc sem telt el, máris kettőre nőt a kanadaiak előnye, Perreault (Berezin, Kaberle) révén. A Parkőrök csodacsatárai, Messier, Fleury és Valerij Kamenszkij egy előnyt még kihasznált, miután mintaszerű összjátékuk után az orosz játékos szerzett újabb gólt. Koroljov a meccs befejező részében Volk és Berezin átadását varrta be a teljesen szétesett csapat benyomását keltő hazaiak kapujába, beállítva a három-egyes végeredményt. A vendégek győzelméből oroszlánrészt vállalt a két gólpasszt adó, és a mérkőzés végén oly nagy örömmel nyilatkozó Garry Volk, valamint Curtis Joseph kapus, aki harminckét lövésből, csupán egy találatot engedélyezett az ellenfél csatárainak. A Rangers ezzel a vereséggel maradt húsz pontos, és visszaesett a csoport harmadik helyére.

Jól védekeztek a ,,Fekete Sólymok"

Chicago szállította a legnagyobb meglepetését a fordulónak, miután idegenben verte a még mindig csoportelső Phoenixet. A gól nélküli kezdő húsz perc után Doan még a hazaiak számára szerzett vezetést, amit Nylander hét percnél egyenlítet ki. A chicagoiak a harmadik harmadban valósággal állva hagyták a Phenixet, Zsamnov, Quintal valamint Mcammond is gólt ütött, míg a házigazdák ,,ágyúi ezúttal némák maradtak" A fantasztikusan védekező vendégek ezúttal valóban kiérdemelték a ,,penalty killers" elnevezést, főleg Jochelin Thibault kapus volt elemében, aki huszonnégy kapura lövés után, mindössze egyszer volt kénytelen a háta mögé nyúlni. A Szelek Városának hokisai ezzel a sikerrel megkezdték a felzárkózást a középmezőnyhöz.

Eredmények
New York Rangers-Toronto Maple Leafs 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)
Ottawa Senators-Boston Bruins 2-1 (0-0, 1-0, 1-1)
Montreal Canadiens-Florida Panthers 1-4 (0-1, 1-1, 0-2)
St. Louis Blues-Vancouver Canucks 3-4 (1-0, 1-2, 1-2)
Phoenix Coyotes-Chicago Blackhawks 1-4 (0-0, 1-1, 0-3)