Endre, Elek
16 °C
28 °C

Katasztrófa Calgaryban

2000.12.15. 14:55
Az NHL keddi játéknapján hazai pályán szenvedett nyolcgólos vereséget a Calgary Flames a San Jose Sharks ellen. A 0-8-as végeredmény a kanadai csapat utóbbi években elszenvedett legnagyobb veresége, amellyel visszazuhant a csoport utolsó előtti helyére. A Keleti Főcsoort élcsapata, a Toronto otthon sem bírt a mezőny végén kullogó Floridával. Vancouverben az utolsó harmad döntött, amikor a házigazdák három gólt ütöttek a Nashville-nek.
Jó az öreg a háznál

Az NHL-ben az a szép, tartják a szakértők, hogy az első helyezett gárda sem mehet biztosra az utolsóval szemben. Jó példa volt erre a tegnapi motreali meccs, ahol a hosszabbítás sem hozott döntést. Pedig a hazai csapat győzelme esetén átvehette volna a vezetést a Keleti Főcsoportban, így maradt második, az egyébként egy meccsel kevesebbet játszó Ottawa mögött. A csoport sereghajtója a Florida Panthers nem ijedt meg a kanadai oroszlánbarlangban, lelkes játékukkal elhozták a nagyon fontos egy pontot. A Párducok elsősorban európai légiósaiknak köszönhették váratlan sikerültek. Már a hatodik percben vezettek, egy emberelőnyös helyzetet Kozlov használt ki, honfitársa Larionov és a svéd Erikkson átadásából. Erre válaszolt a juharleveles Tie Domi, nagy helyzet után ütötte be Koroljov passzát. A második húsz percben Perreult még mattolta Curtis Joseph kapust, de az idei szezonban meglehetősen kedvetlenül játszogató Pavel Bure, majd a cseh Svehla góljaival már a vendégeknél volt az előny.

A befejező harmadba ,,szendvicsként" estek a gólok, két torontói között egy floridai. A Maple Leafs részéről Tucker és Juskevics növelte pontjainak számát, míg a floridaiak gólját a veterán világbajnok Igor Larionov ütötte létszámfölényes helyzetből, Kozlov asszisztjából. A huszonöt éves, Togliattiban született Viktor Kozlov negyedik szezonját tölti Floridában, és a tegnanpi mérkőzés volt az idei évadban a legjobb meccse, két gólpassza mellett egy gólt is ütött. A vendégek ezzel a döntetlennel sem mozdultak el a csopot utolsó helyéről, de talán önbizalmat adhat a folytatásra.

Katasztrófa Calgaryban

Önbizalomra Calgaryban is szükség lehet, hiszen az albertai gárda történetének legválságosabb időszakát éli, az összesítet NHL tabellán mindössze a két újoncot, a Minnesotát és a Columbust előzi meg, valamint az utóbbi években vegetáló New York Islanderst. A kanadai együttesek egymás közötti nem hivatalos versenyében is természetesen utolsó helyen kullog. A kanadai gárdák válsága nem új jelensége, és talán legnagyobb problémája a ligának. A jóval gazdagabb amerikai metropoliszok szinte egymás sarkát tapossák, hogy bekerüljenek a legjobbakat tömörítő bajnokságba. A kevésbé módosabb északi településektől évről- évre egyre több gáda szivárog át a tehetősebb déli szomszédhoz. Az NHL szerelmesei talán még jól emlékeznek arra az időszakra a mikor az egész világon nagy népszerűségnek örvendő Quebec átette a székhelyét Denverbe. Remélhetőleg ez a folyamat nem folytatódik, és minél több egyesület megmarad a sportág őshazájában.

Magáról a San Jose Sharks elleni derbiről kevés érdekesség mondható el, olyan nagy fölényben voltak a vendégek. Már az első húsz perc után eldőlt a meccs, miután a Cápák négyszer is bevették az indiszponáltan védő Mike Venon kapuját. Patrick Marleau járt az élen a gólgyártásban, a fiatal, huszonegy éves játékos kétszer is eredményes volt. A maradék két gólon Friesen és Sundström osztozott. Vernont meglehetősen kimerítette az első harmadban tíz lövésből bekapott négy gól, helyét Brathwaite foglalta el, kevés sikerrel. A hátralévő két harmadban két-két góllal terhelték meg hálóját a vendég csatárok, beállítva a 0-8-as végerdményt.

Eredmények
Atlanta Thrashers-Boston Bruins 5-4 (2-0, 0-1, 3-3)
Toronto Maple Leafs-Florida Panthers 4-4 (1-1, 1-2, 2-1)
Calgary Flames-San Jose Sharks 0-8 (0-4, 0-2, 0-2,)
Vancouver Canucks-Nashville Predators 6-3 (2-1,1-2, 3-0)