Natália
1 °C
7 °C

A részvétel (lenne) a fontos

2000.12.15. 14:53
Remekül szerepelnek a magyar öttusázók a pesarói világbajnokságon, kedden a női váltó arany-, szerdán a férfi bronzérmes lett, míg a csütörtöki női selejtezőben totális magyar siker született: ketten csoportgyőztesként, míg egyvalaki másodikként jutott tovább.
Vörös Zsuzsanna
Biztos résztvevő
Remek, mondhatnánk, ha nem lenne kissé keserű a szánk íze. Örülnünk kellene a lányok sikereinek, de sajnáljuk is őket. Hisz a vb kvalifikál az olimpiára. Hurrá, akkor minden rendben. Kint lesznek mind a hárman, besöprik az érmeket, aztán gyerünk haza az aranygéppel. Nem így lesz. Ott, Sydneyben biztosan hiányozni fog valaki. Ugyanis hiába végez mindhárom magyar lány az első 13 közt a vb-n (ennyien kvalifikálhatják magukat), egyikük nem utazhat az olimpiára. Méghozzá a két testvér közül. Ugyanis Vörös Zsuzsanna tavalyi - margitszigeti - világbajnoki címével már biztos induló. De egy országból csak ketten lehetnek ott az ötkarikás játékokon. Nálunk pedig az a furcsa helyzet állt elő, hogy a másik repülőjegyért a Simóka testvérek küzdenek.

A két Simóka, Nóra és Bea
Egymás ellen Sydney-ért

Képzeljünk el néhány lehetséges helyzetet. Elsőként, hogy az ötödik tusa, a futás hajrájában egymással fut versenyt a két testvér az utolsó, még olimpiát jelentő helyért.

Sárfalvi Péter
Kvótát érő Eb-arany
Tud-e a győztes örülni a kvótának, amikor a húg (nővér) a legyőzött? De ez az eset a kevésbé valószínűbb, hisz a selejtezőben Bea győzött, mögötte Nóra lett a második. Tehát inkább az érmekért lesz a hajtás. Mondjuk Vörös nyer, második Bea, harmadik Nóra. Ez esetben a vb-bronzérmes nincs ott az olimpián. Ott van viszont a 17., mert ő csak az első/második kvótáját nyerte hazájának. Papíron még a 24. is reménykedhet, hisz rajtunk kívül a lengyelek, az oroszok, az angolok, az olaszok és a németek is hasonló helyzetben vannak. Nálunk attól különlegesebb az egész, hogy testvérekről van szó.

Balogh Gábor
Világbajnoként az olimpiára
A férfiaknál még lesújtóbb a helyzet, hisz a tavalyi Európa-bajnok, Sárfalvi Péter és a budapesti világbajnok, Balogh Gábor révén már megvan a két kvótánk, így hiába nyeri meg bárki is a magyarok közül a vb-t, nem lehet ott Sydneyben. Fő a motiváció! Pedig annak idején Coubertin direkt az olimpiára találta ki az öttusát, ami viszont áldozatul esett a televíziónak. Hisz közvetíthetetlen. Hiába mutatta meg tavaly a magyar rendezőgárda, hogy eladható a sportág (a külföldi versenyzők, valamint a nemzetközi szövetség vezetői nem hittek a szemüknek, amikor 15 ezer ember tombolt a lelátókon a döntők napján), a NOB elnökségében már az is felmerült, hogy le kellene venni az olimpia műsoráról a sportágat. Jelenleg még csak ott tart a folyamat, hogy maximálták az induló számát. Mert plusz húsz-harminc versenyző már zavarná az olimpia műsorát. Nem férnének el a szállodákban, megennék az összes fejadagot, betöltenék a stadionok lelátóit, eltakarnák a napot...

Hogy is szól Coubertin híres mondása? Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos! Nesze neked olimpiai eszme...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?