Fantasztikus pécsi diadal az Euroligában

2000.12.15. 14:55
Rangadóra került sor Pécsett, ahol női Euroliga mérkőzést rendezek. A városi sportcsarnok teljesen megtelt, óriási hangulatot teremtve a PVSK-Brno összecsapásra. A magyar csapat nagyon jó formát mutatott, s igazi közönségszórakoztató játékot produkálva, fölényesen győzte le cseh riválisát, amivel gyakorlatilag továbbjutónak mondhatja magát.
A találkozó első pontjait - két kihagyott helyzet után - Károlyi Andrea szerezte, fokozva ezzel, az eddig sem kis hangulatot. Rátgéber mester tanítványai az első negyedben ezután végig tartották előnyüket, s Csák Magdolna vezérletével (ő 9 pontot szerzett) 17-14-es magyar vezetéssel szusszanhattak a csapatok.

A második tíz percet fantasztikusan kezdték Iványiék. A rendkívül jó védekezésnek, s a nem kevésbé eredményes támadójátéknak köszönhetően néhány perc alatt tízpontos előnyre tett szert a pécsi gárda. A biztos vezetést tudatában sem álltak le a lányok, s többször már majdnem 15 ponttal is vezettek. A félidőt végül 37-26-os magyar előnnyel zárták a csapatok.

A harmadik felvonásban sem látszott, hogy Európa egyik legerősebb csapata vendégeskedett a Mecsekalján. A mienk továbbra is irányítottak, s bár az előny nem nőtt tovább, a vendégek felzárkózásától nem kellett tartani. A negyed 21-21-es döntetlennel végződött, ami azt jelentette, hogy továbbra is 11 ponttal, 58-47-re vezetett a magyar gárda.

Az utolsó negyedben már gyakorlatilag az eredmény tartása is elég lett volna ahhoz, hogy hatalmas lépést tegyenek a pécsi lányok a továbbjutás felé. Ám ennek ellenére heves rohamokkal kezdték ezt a játékrészt is. A szebbnél-szebb akcióknak köszönhetően pedig gyorsan húsz pontosra nőtt a két csapat közötti különbség!

A következő néhány percben elfáradt a PVSK, így sikerült felzárkóznia a vendégeknek, de a slusszpoén a pécsieké volt: az utolsó másodpercekben Ujvári Eszter saját palánkja alól dobott egy csodálatos hárompontost, feltéve ezzel az i-re a pontot.

A 85-69-es győzelem azt jelenti, hogy négy forduló után négy győzelemmel áll a Rátgéber-csapat, ami gyakorlatilag a továbbjutást jelenti.

Rátgéber László a meccs után a következőket mondta: "Levertük őket, mint vak a poharat!"

Mizo-Pécsi VSK - BK Gambrinus Brno 85-69
(17-14) (20-12) (21-21) (27-22)
Pécs, 5500 néző. Vezette: Zlatevszki (macedón), Fiser (szlovén)
Legjobb dobók: Károlyi 17/3, Vilutyte 15/9, Ujvári 14/6, Csák 13/3, Tuvic 12, Béres 10, illetve Vodickova 26, Sztyepanova 19.