Otthon, édes otthon

2000.12.15. 14:53
Meglepetések nélkül fejeződött be a rájátszás első köre. A nyugati főcsoport - és az egész bajnokság - két legjobb győzelmi mutatójával rendelkező csapat az ötödik mérkőzésen biztosította be továbbjutását. Az Utah szoros meccsen verte a Seattlet, míg a Lakers legázolta a Sacramentot.

Salt Lake Cityben közel 20000 ember gyűlt össze, hogy lássák csapatuk elődöntőbe jutását, ahol a Portland már várja őket. A sorozat eddigi meccsein a csapatok hozták hazai mérkőzéseiket, kettő itt, kettő ott, így ez is a ,,mormonok" mellett szólt. Na meg Jerry Sloan edző, Karl Malone, és Stockton.

Payton
Gary Payton: 27 pont
Ha vannak klasszisok az NBA-ben - márpedig vannak - akkor ők hárman azok. A félelmetes Delta Center közönsége - egyelőre - nem hagyta visszavonulni Jeff Hornaceket, hiszen a mostani siker azt jelenti, hogy még egy pár összecsapást le kell játszania (persze erősen kétlem, hogy emiatt bánkódna). Ezen a mindent eldöntő ötödik találkozón szinte végig vezetett a Jazz, de elhúzni egyszer sem sikerült. A negyedik negyedben nyolc pontos hátrányát egyre csökkentette a Sonics, de kilenc másodperccel a vége előtt Stockton két büntetőt értékesített (ezért is klasszis ő, a keze ilyen esetekben sem remeg meg), míg Chuck Person hármas-kísérlete lejött a gyűrűről. Ez az elhibázott dobás azt jelentette, hogy a Seattle búcsúzni kényszerül és várhatja a jövő évet.

A helyzet hasonló volt Los Angelesben is. Otthon mindenki győzött, így döntő összecsapás...L.A-ben. Nem okozott csalódást - legalábbis ezen a találkozón - Phil Jackson gárdája, hiszen végig vezetve, fölényesen nyertek. Shaq 35 perc alatt elintézte a királyokat és az utolsó tizenkét percben már szinte végig a padon ücsörgött. O'Neal királlyá (MVP, bajnokság) koronázásával még várni kell, hiszen Vasárnaptól a Phoenix ellen kell bizonyítani. A 38 győzelem és 5 vereség a Staples Centerben - az előrébb rangsoroltnak kijáró több otthoni meccs tudatában - bizakodásra adhat okot. De persze nem csak ez...

Chris Webber
Chris Webber repül
A tegnapi nap folyamán kihirdették a legjobban védekező játékosokból álló csapatot. Az edzői szavazatok alapján az első csapat tagja lett: Gary Payton (Seattle), Kobe Bryant (Los Angeles), Alonzo Mourning (Miami), Kevin Garnett (Minnesota), Tim Duncan (San Antonio), míg a második csapat játékosai: Eddie Jones (Charlotte), Jason Kidd (Phoenix), Shaq O'Neal (Los Angeles), Scottie Pippen (Portland), Cliff Robinson (Phoenix). A legtöbb szavazatot - 52-t a megszerezhető 56-ből - Gary Payton kapta, aki ezzel hetedik alkalommal lett az illusztris társaság tagja. Bár lehet, hogy Paytonnak ez sovány vigasz a Seattle kiesése után...

Jegyzőkönyv

Nyugati főcsoport

Utah Jazz (2) - Seattle SuperSonics (7) 96-93
Legjobb dobók: Malone 27, Stockton 17, Russell 16, Hornacek, Polynice 13-13 ill. Payton 27, Lewis 20, Baker 17, Patterson 15.
Legtöbb lepattanó:Malone 8, Stockton 7, Russell, Polynice 6-6, Hornacek 5 ill. Lewis, Grant, Barry 7-7, Payton 6.
Legtöbb gólpassz:Stockton 15, Hornacek 5 ill. Payton 9.
Dobószázalék: 41/81 (50, 6%) ill. 36/82 (43, 9%)
Lepattanók: 41 ill. 35.
Összesítésben: 3-2

Los Angeles Lakers (1) - Sacramento Kings (8) 113-86
Legjobb dobók: O'Neal 32, Bryant 17, Rice 14, Green 10 ill. Webber 20.
Legtöbb lepattanó:O'Neal 18, Horry 7, Green 6, Rice, Fox 5-5 ill. Delk 6, Pollard 5.
Legtöbb gólpassz:Bryant, Rice 6-6 ill. Webber, Barry 4-4.
Dobószázalék: 47/90 (52, 2%) ill. 26/77 (33, 8%)
Lepattanók: 54 ill. 35.
Összesítésben: 3-2