Judit
2 °C
7 °C

Egy csapatban az újdönsült Európa-bajnok és az etióp csodafutó

2000.12.15. 14:56
A múlt vasárnap történelmi sikert ért el a hazai mezeifutás. A huszonegy éves Szentgyörgyi Katalin (NYVSC) - a felnőttek között - aranyérmet szerzett. A magyar sport első aranyérmét ebben a sportágban! Az a Szengyörgyi érte el ezt a hatalmas sikert, aki korosztályos világversenyeken már többször volt első, és aki egy makacs lábsérülés miatt kénytelen volt kihagyni az olimpiát. 5000 méteren egyértelműen volt esélye arra, hogy döntőbe jusson, de ettől megfosztotta a sors. Arról is kérdeztük, hogy sikerült-e maradéktalanul megemésztenie, hogy csupán itthonról izgulhatott a társaiért.

- Augusztus végére már meggyógult a lábam, de még nem kerülhettem olyan formába, hogy az elsők között végezzek. Fájlaltam, hogy ne fájlaltam volna, hogy nem utazhattam ki, de az én időm még csak most jön el. Céltudatos vagyok, keményen készülök, és Athénra már mindenképpen szeretnék az elsők között lenni. Talán ez volt az első lépcsőfok az athéni siker felé vezető úton.

- Életed legfontosabb győzelme volt?

Szentgyörgyi Katalin
- Lehet, hogy furcsa, de nem érzem annak. Az igaz, hogy a felnőttek között ez volt az első jelentős sikerem, de ahogy említettem, Malmőben csupán csak egy állomáshoz érkeztem.

- Miként zajlott a verseny?

- Úgy álltam oda a startvonalhoz, hogy nyerni szeretnék, és szerencsére szinte egy pillanatra sem éreztem úgy, hogy ez nem sikerülhet. Féltávnál még együtt volt a mezőny, az utolsó pár méterre is többedmagammal érkeztem, de végül szerencsésen túlesve a holtpontokon, jó hajrával, mindenkit magam mögé utasítottam.

- Milyen idő fogadott Svédországban?

- Körülbelül hasonló volt a klíma, mint itthon. A tenger hál' Istennek kifejtette jótékony hatását, és nem volt zord idő. Nem volt túl nagy sár sem, igaz néha megragadt a cipőm, és éreztem, hogy lehúzza a lábam, de nem éltünk át extrém helyzeteket.

- Nehéz volt átesni a holtpontokon?

- Hát az sosem könnyű, amikor elfog a légszomj, elkezd szédülni az ember, szorít a tüdeje, zihál, legszívesebben feladná, de tovább kell menni. Muszáj. Nem azért futok naponta 25-30 kilométer, hogy egyszerűen csak feladjam. Tudomásul kell venni, hogy fanatizmus és bizonyos fokú mazochizmus nélkül ebben a sportágban képtelenség eredményt elérni. A kínlódás, a gyötrelmek alighanem meg fognak térülni, de azért az szerencsés, ha látom, érzem: érdemes. Ez a siker azért volt fontos, mert erről is vitathatatlanul meggyőzött.

- Te Szegeden élsz, jelenleg is ott készülsz. A szabadban?

- Igen. A szegedi körtöltés ilyenkor az otthonom.

- Nem néznek olykor hibbantnak?

- Ilyenkor én arra futok, ahol a madár se jár. Az edzőm biciklivel jön utánam, olykor a kutyám is velem tart. Ez a csapatunk.

- Egy komoly sérülés után óhatatlanul van félsz a sportolókban. Benned is?

- Nincs! Egy szemernyi sem. Az az elvem, hogy amitől nagyon tartunk, az úgyis bekövetkezik. A sérülés benne van az életben. Nemcsak az enyémben, valamennyi atlétáéban. Mert örökösen kockáztatunk. Azért, hogy még jobbak, mindenkinél jobbak legyünk, és olykor olyan elszántsággal, hogy elkerülhetetlen a sérülés. Csak így lehet fantasztikus eredményeket elérni. Nem véletlen az, hogy néhányszor évekre kidől a sorból egy nagyobb klasszis, mert elvéti a mértéket. Többet kockáztat, mint amennyit lehet.

- A tehetségedre felfigyeltek már nemzetközi szinten is, hiszen a menedzsered, Jos Hermens, nem kisebb világnagyságnak, mint az etióp olimpiai bajnok csodafutónak, Haile Gebrselassiénak egyengeti az útját. Miként kerültél a csapatába?

- A tavalyi göteborgi utánpótlás Eb-n keresett meg, látva a győzelmemet, és azt, hogy román és jugoszláv futókat vertem meg. Tulajdonképpen, mi is gondoltunk arra, hogy felvesszük vele a kapcsolatot, de Hermens úr megelőzött. Elmondta, hogy szeretné, ha az ő versenyzője lennék, és én alig hittem a fülemnek, hogy ezt kéri. Boldogan mondtam igen. Ez a legjobb választás, Magyarországról kizárólag én jutottam el erre a szintre, és erre igen büszke is vagyok...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?