Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Szuper Levente a Calgary Flames-é

2000.12.15. 14:53
A hétvégén rendezték az NHL 2000. évi draftját, melyen óriási magyar siker született. Szuper Levente játékjogát a negyedik körben foglalta le a Calgary Flames, így a húszéves kapus lehet az NHL történetének első magyar játékosa.
Rick Di Pietro
Már nagyon vártuk ezt a pillanatot. Szuper tavaly nagy reményekkel készült a draftra, ám végül nem kelt el, újabb egy évig az Ontario Hockey League-ben szereplő Ottawa '67s játékosa lett. Az elmúlt szezonban kétszer választották meg a hét kapusának, elévülhetetlen érdemeket szerzett a kanadai csapat alapszakaszbeli, majd rájátszásbeli jó szereplésében. (Az Ottawa a nyolc közé jutott a playoffban.) A bajnokság végén újra jelentkezett a játékosbörzére. És ezúttal már nagyon bizakodott, hisz hét csapat érdeklődött iránta (köztük az idei Stanley Kupa döntős Dallas Stars.)

Szuper pénteken elmondta, hogy nem utazik ki Calgaryba, a draft színhelyére, ugyanis, ha nem választanák ki, akkor rettentő rossz lenne a helyszínen átélni az egész hercehurcát, így internetről követte figyelemmel az eseményeket. Az első körben ritkán szoktak kapusokat választani a klubok, ám idén megtörtént a csoda: a New York Islanders nyitásként Rick Di Pietro nevét mondta a mikrofonba, így a mindössze 18 éves játékos lett az NHL történetének első 1/1-es kapusa. Szuper ekkor még csak fél szemmel követte az eseményeket, hisz tudta nem valószínű, hogy az első körben elkel, de azt remélte, hogy az első nap végére már lesz csapata, vagyis a harmadik forduló végéig talál magának csapatot. Nem, így történt, de a vasárnapi első (összességében a negyedik) körben a Calgary Flames képviselője az őt választotta.

Szuper a 116. helyen kelt el a 293 kiválasztott játékos közül, a 28 lefoglalt kapus közül tizedikként. Új klubja (ez a megállapítás csak akkor helytálló, ha a július eleji szerződéskötések alkalmával őt is leigazolják) kilenc játékos választott ki (Szuper az ötödik volt közülük), első körös draftjogán Brent Krahn-t, a WHL-ben szereplő Calgary kapusát foglalták le. A kilenc játékosból hárman külföldiek (Szuper mellett egy cseh hátvéd és egy finn szélső került a Lángokhoz), négy hátvéd, két kapus , két szélső és egy center a posztonkénti arány.

Szuper Levente

Született: Budapest, 1980. június 11.
Magassága: 182 cm
Súlya: 79 kg
Eddigi egyesületei: Ferencváros, Ottawa '67s, Calgary Flames (?)
Sikerei: magyar bajnok, ,,C" csoportos vb 1., OHL kupagyőztes, 2000. évi NHL draft 116. hely

A vetélytárs Brent Krahn
Született: 1982. 04. 12.
Magassága: 190 cm
Súlya: 94 kg

Az első Rick Di Pietro
Született: 1981. szeptember 19.
Magasság: 182 cm
Súly: 83 kg

A mindössze húszesztendős magyar kapus bízik benne, hogyha már nem ő lett az első lefoglalt magyar (tavaly az újpesti Gröschl Tamás játékjoga az Edmonton Oilershez került, amely rögtön lepasszolta őt a svéd Leksandnak), ő lesz, aki elsőként pályára léphet majd NHL mérkőzésen. Persze, erre most még kevés az esély, hisz várhatóan kölcsönadják majd egy farmcsapatnak, ahol állandó játéklehetőséget kaphat és tovább fejlődhet. A Calgarynak az elmúlt évben a 38 éves Grant Fuhr volt az első számú kapusa, mellette Fred Bratwaite jutott szóhoz. Vélhetően Szuper elé kerül a sorban a már említett Krahn is.

A legnagyobb gond viszont, hogy egyáltalán Calgaryban marad-e az egyesület, hisz a tulajdonosok keveslik a nézőszámot, így ultimátumot adtak: amennyiben június 30-ig nem fogy el 14 ezer bérlet a következő szezonra, úgy eladják a csapatot. Tíz nappal a határidő lejárta előtt még 1400 bérleteladás hiányzott. A Calgary egyébként nem zárt túl jó évet az elmúlt évben, hisz nem jutott be a rájátszásba, pedig olyan játékosai vannak, mint a svéd Albelin, az orosz Valerij Bure és Krivokraszov, vagy a kanadai válogatottban is megfordult Iginla.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!