A nyolcak viadalán négyen maradtak

2000.12.15. 14:55
Nyolcan vehettek részt a lisszaboni 3.7 millió dolláros összdíjazású Mesterek Kupája tenisztornán, amit világbajnokságnak is szokás nevezni. Nyolcan, a világranglista első nyolc helyezettje. Két négyes csoportba sorsolták a résztvevőket, ahonnan az első kettő jutott az elődöntőbe. Szombat este már a döntőbe jutás tét, Agassi Szafinnal, Sampras Kuertennel mérkőzik.
Furcsán alakult ki ez a négyes. Pete Sampras, akit letaszítottak a trónjáról, és immáron nem ő vezeti a világranglistát - sőt már a második helyről is leszorult, hisz Kurten megelőzte -, rosszul kezdett. Talán nem is ez a legjobb szó rá, hanem az, hogy pocsékul. Az ausztrálok tinédzser üdvöskéje, Hewitt ugyanis valósággal lelőtte az első napon, a második szettben még gémet sem volt képes nyerni az amerikai sztár. A lebonyolítás furcsasága, hogy ettől függetlenül továbbléphetett Sampras. A spanyol Corretját magabiztosan verte, és az ibériai megtette neki azt a szívességet, hogy megveri Hewittot - potom 120 dollárt kasszírozott ezáltal - így Samprasnak maradt esélye Szafin ellen. Az orosz világelső ellen, akivel szemben a két legutóbbi mérkőzését elveszítette. Kikapott tőle az US Openen és Torontóban is. Samprasnak kizárólag a győzelem volt elfogadható, hogy ne essen meg vele az a szégyen, hogy címvédőként - összesen négyszer diadalmaskodott a Mesterek Kupáján - már a csoportmeccseken kiesik.

Pete Sampras
Már a második helyről is leszorult
Sampras fantasztikusan játszott, noha ő maga még mindig nem volt elégedett produkciójával. Szafinnak mindössze öt gémre futotta, 6:3, 6:2 lett a vége. Szemlátomást egyre inkább belelendül Sampras, bár azzal a tudattal kell teniszeznie, hogy miután egyszer már vereséget szenvedett, semmiképp sem veheti vissza idén a világranglista első helyét. Kuerten ellen számára nemcsak a döntőbe jutás a tét, hanem a ranglista második helye is.

A másik csoportban szerepelt a torna korelnöke, a 30 éves André Agassi, aki tavaly a döntőben vérzett el - parádés ütközetben - Sampras ellen. Agassinak idén nem igazán ment - családi problémái voltak -, ám attól mindenki óvakodott, hogy leírja őt, mert ő tipikusan az a versenyző, aki pillanatok alatt képes a legnagyobb hullámvölgyből is kilábalni.

Ezúttal sem történt másként. Zseniális volt. Mindhárom meccsét megnyerte (Kuerten, Kafelnyikov és Norman ellenében) így elsőségéhez kétség sem férhetett. Csupán a csoport második helyéért alakulhatott ki nagy harc, erről péntek késő este döntött az olimpiai bajnok Kafelnyikov és a brazil sztár, Gustavo Kuerten. Az elsőt simán elbukta Zsenya, a második játszmában küzdött becsülettel, de hiába nyerte el ellenfele adogatását, az előny nem tudta megőrizni, a végeredmény 6:3, 6:4 Kuertennek.

Jöhetnek hát az elődöntők, és egyre többen osztják azt a nézetet, ami a torna elején megbotránkoztatónak tűnt, hogy Sampras és Agassi újra bejut a döntőbe. A fiatalok pedig - elvéreznek. Az esemény előtt valamennyi orgánum a generációk csatájának titulálta a viadalt, hiszen a két amerikai a harminchoz közelít, míg Szafin, Kuerten, Hewitt, vagy csak éppen elmúlt húsz, vagy még be sem töltötte a húszat. Mindazonáltal, ha megismétlődik a tavalyi finálé, akkor biztosan állíthatjuk: teniszben sem csak a húszéveseké a világ.