Judit
3 °C
7 °C

BVSC először, hatodszor?

2000.12.15. 14:53
Negyedik nekifutásra sikerült. A BVSC-Brendon csapata idén végre átlépte saját árnyékát és bejutott a pólós klubcsapatok elitligájának végső küzdelemsorozatába, az óbecsei négyesdöntőbe. Gerendás György csapata története során először, a magyar vízilabda szempontjából hatodszor nyerheti meg a BEK serleget.
Dala már túltette magát Hesz Máté durvaságán
Gőzerővel készül a Mladost ellen
Nyugodtan kijelenthetjük, nehéz szülés volt. A Vasutasok először 1997-ben próbálkozhattak a négy közé jutással, de akkor az utolsó csoportmérkőzésen a Barcelona útjukat állta. A következő évben éppen a jelenlegi házigazda, a Becsej ellen bukták el a Szőnyi úti ki-ki meccset (13-14), majd egy évre rá Athénban foszlottak szét az álmok - a magyarbarát jugoszláv bíró, Klarics kilenc nullás fórarányt fütyörészett össze, persze nem a zuglóiaknak kedvezve.

Idén aztán amolyan csakazértis hangulatban vágott neki a sorozatnak az idehaza évek óta egyeduralkodónak számító Gerendás-gárda. Az első körben, a zágrábi selejtezőcsoportban a szlovén Triglav Kranj ellen ugyan még szenvedtek Daláék, de a csoportdöntőn már legyűrték a hazai vízben kallózó Mladost Zagrebet. Következett a BL-csoport, ahol nyögvenyelős győzelemmel kezdtek a Nice ellen, majd egy sima meccset szórakoztak el a Szőnyi úti medencében az Olympiakos ellen. Ezután már tudták bravúrra lesz szükségük a továbbjutáshoz, és így is tettek: okos játékkal ikszeltek Splitben, a címvédő Splitska Banka ellen, majd értékes döntetlennel tértek haza Pireuszból, az utolsó előtti fordulóban pedig Zuglóban verték a címvédőt. A sorozatnak köszönhetően a továbbjutás ezzel a meccsel már megvolt, az utolsó körben a csoportelsőségért szálltak vízbe a szerény képességű nizzaiak ellen, és fél gőzzel is a kvartett élére ,,nyerték" magukat - és nem is mellékes körülményként veretlenek maradtak.

Varga Zsolt a válogatott kitűnősége ezúttal a horvátok sikeréért hajt
Szombaton tehát már az elődöntőben mérkőzhetnek az idén már egyszer legyőzött Mladost ellen. Az ötszörös BEK-győztes (1969, 1971, 1990, 1993, 1996) horvátok ellen egy dologra biztosan számíthat a Vasút: az óbecsei közönség szimpátiájára. Egyrészt ugye a jugoszláv-horvát viszony az elmúlt időszakban nem a legideálisabb, másrészt a szerbek edzője a '76-os olimpiai bajnok Kásás Zoltán, míg a csapat két húzóembere Vincze Balázs és Tóth László, nem is beszélve arról, hogy a várost többségében magyarok lakják. Persze elődöntőbeli siker esetén a döntőben már nem lenne ennyire ,,hazai" a pálya, lévén, hogy a vendéglátók el sem tudják képzelni, nem a Naftagas jut tovább a Split ellen vívott párharcból.

Az eddigi magyar győztesek

(a BEK-et 1969 óta rendezik meg)
1972: OSC
1978: OSC
1979: Vasas
1984: Vasas
1994: UTE-Primavera

De azért nem szabad előre inni a medve bőrére, legalábbis Gerendás György szerint, aki tudja, hogy az ellenfél soraiban olyan sztárok (Bukics, Padovan, Herczeg, Stritof, Kobescsak, Varga Zsolt...) tapossák a vizet, akik akár egymaguk képesek eldönteni egy mérkőzést. A BVSC-ben viszont a sztárok jó közösséget, és ami még fontosabb, csapatot alkotnak. Hisz a vájtfülüek számára a Dala, Märcz, Madaras, Tóth Frank, Németh Zsolt, Szécsi nevek is jól csengenek. Sőt, talán nem csak nekik...

Út a döntőig

BVSC-Brendon Mladost Zagreb
Selejtező, Zágráb
Triglav Kranj (SLO) 6-5 Galatasaray (TUR) 14-6
Galatasaray 10-7 Triglav Kranj 16-7
Mladost Zagreb 10-9 BVSC 9-10
Csoportmeccsek
Olympic Nice (FRA) 5-4 Naftagas-Becsej (YUG) 6-9
Olympiakos Pireus (GRE) 6-6 Spandau 04 (GER) 8-3
Splitska Banka (CRO) 6-6 Lukoil Volgograd (RUS) 4-5
Olympiakos 9-9 Spandau 8-5
Spiltska Banka 6-5 Volgograd 9-7
Nice 9-4 Becsej 5-10

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?