BVSC először, hatodszor?

2000.12.15. 14:53
Negyedik nekifutásra sikerült. A BVSC-Brendon csapata idén végre átlépte saját árnyékát és bejutott a pólós klubcsapatok elitligájának végső küzdelemsorozatába, az óbecsei négyesdöntőbe. Gerendás György csapata története során először, a magyar vízilabda szempontjából hatodszor nyerheti meg a BEK serleget.
Dala már túltette magát Hesz Máté durvaságán
Gőzerővel készül a Mladost ellen
Nyugodtan kijelenthetjük, nehéz szülés volt. A Vasutasok először 1997-ben próbálkozhattak a négy közé jutással, de akkor az utolsó csoportmérkőzésen a Barcelona útjukat állta. A következő évben éppen a jelenlegi házigazda, a Becsej ellen bukták el a Szőnyi úti ki-ki meccset (13-14), majd egy évre rá Athénban foszlottak szét az álmok - a magyarbarát jugoszláv bíró, Klarics kilenc nullás fórarányt fütyörészett össze, persze nem a zuglóiaknak kedvezve.

Idén aztán amolyan csakazértis hangulatban vágott neki a sorozatnak az idehaza évek óta egyeduralkodónak számító Gerendás-gárda. Az első körben, a zágrábi selejtezőcsoportban a szlovén Triglav Kranj ellen ugyan még szenvedtek Daláék, de a csoportdöntőn már legyűrték a hazai vízben kallózó Mladost Zagrebet. Következett a BL-csoport, ahol nyögvenyelős győzelemmel kezdtek a Nice ellen, majd egy sima meccset szórakoztak el a Szőnyi úti medencében az Olympiakos ellen. Ezután már tudták bravúrra lesz szükségük a továbbjutáshoz, és így is tettek: okos játékkal ikszeltek Splitben, a címvédő Splitska Banka ellen, majd értékes döntetlennel tértek haza Pireuszból, az utolsó előtti fordulóban pedig Zuglóban verték a címvédőt. A sorozatnak köszönhetően a továbbjutás ezzel a meccsel már megvolt, az utolsó körben a csoportelsőségért szálltak vízbe a szerény képességű nizzaiak ellen, és fél gőzzel is a kvartett élére ,,nyerték" magukat - és nem is mellékes körülményként veretlenek maradtak.

Varga Zsolt a válogatott kitűnősége ezúttal a horvátok sikeréért hajt
Szombaton tehát már az elődöntőben mérkőzhetnek az idén már egyszer legyőzött Mladost ellen. Az ötszörös BEK-győztes (1969, 1971, 1990, 1993, 1996) horvátok ellen egy dologra biztosan számíthat a Vasút: az óbecsei közönség szimpátiájára. Egyrészt ugye a jugoszláv-horvát viszony az elmúlt időszakban nem a legideálisabb, másrészt a szerbek edzője a '76-os olimpiai bajnok Kásás Zoltán, míg a csapat két húzóembere Vincze Balázs és Tóth László, nem is beszélve arról, hogy a várost többségében magyarok lakják. Persze elődöntőbeli siker esetén a döntőben már nem lenne ennyire ,,hazai" a pálya, lévén, hogy a vendéglátók el sem tudják képzelni, nem a Naftagas jut tovább a Split ellen vívott párharcból.

Az eddigi magyar győztesek

(a BEK-et 1969 óta rendezik meg)
1972: OSC
1978: OSC
1979: Vasas
1984: Vasas
1994: UTE-Primavera

De azért nem szabad előre inni a medve bőrére, legalábbis Gerendás György szerint, aki tudja, hogy az ellenfél soraiban olyan sztárok (Bukics, Padovan, Herczeg, Stritof, Kobescsak, Varga Zsolt...) tapossák a vizet, akik akár egymaguk képesek eldönteni egy mérkőzést. A BVSC-ben viszont a sztárok jó közösséget, és ami még fontosabb, csapatot alkotnak. Hisz a vájtfülüek számára a Dala, Märcz, Madaras, Tóth Frank, Németh Zsolt, Szécsi nevek is jól csengenek. Sőt, talán nem csak nekik...

Út a döntőig

BVSC-Brendon Mladost Zagreb
Selejtező, Zágráb
Triglav Kranj (SLO) 6-5 Galatasaray (TUR) 14-6
Galatasaray 10-7 Triglav Kranj 16-7
Mladost Zagreb 10-9 BVSC 9-10
Csoportmeccsek
Olympic Nice (FRA) 5-4 Naftagas-Becsej (YUG) 6-9
Olympiakos Pireus (GRE) 6-6 Spandau 04 (GER) 8-3
Splitska Banka (CRO) 6-6 Lukoil Volgograd (RUS) 4-5
Olympiakos 9-9 Spandau 8-5
Spiltska Banka 6-5 Volgograd 9-7
Nice 9-4 Becsej 5-10