Ünneplés után, ünneplés előtt?

2000.12.15. 14:55
A hétvégén idei utolsó nagy fellépésére készül a magyar vízilabda-válogatott. Az idén először megrendezésre kerülő Európai Nemzetek Ligájának négyes döntőjében a mieinken kívül az olasz, a horvát és a jugoszláv válogatott vesz részt. Az olimpiai bajnok magyar csapatból mindössze a kapus, Kósz Zoltán szereplése kétséges.
Pontosan két hónapja (október 1-én), magyar idő szerint reggeli negyednyolckor, olimpiai bajnok lett a magyar vízilabda-válogatott. Ha valaki elfelejtette volna: a döntőben 13-6 az oroszok ellen. Szinte napra pontosan két hónappal később, az év utolsó nemzetközi versenyét rendezik Zágrábban. Az Európai Nemzetek Ligája elnevezésű tornát idén rendezték meg először és természetesen a magyar csapat is bejutott a négyes döntőbe. Hivatalosan a torna az olimpiai felkészülést szolgálta volna az öreg kontinens képviselői körében, de a sűrű program miatt a döntő az ötkarikás játékok utánra csúszott.

Kemény Dénes
A négyes döntőben a mieinken kívül az olimpiai bronzérmes Jugoszlávia és a játékokon a mieink által búcsúztatott Olaszország, valamint Horvátország. Kemény Dénes szövetségi kapitány kíváncsian várja, hogy együttese mennyire eresztett le az olimpiai győzelem után és mennyire motiválja majd a fiúkat ez a torna. Ugyanis amíg a mieink ünnepeltek -tegyük hozzá jogosan- addig a többieket, főleg a bizonyítási vágy fűti: Megverni az olimpiai bajnokot. Az olaszokat duplán hajtja a visszavágás, ők ugyanis máig megvannak győződve, hogy játékvezetői segédlettel sikerült csak megvernünk őket. Szegények még új szövetségi kapitánnyal is próbálkoznak a jobb szereplés érdekében.

A magyar csapat névsora:
Kósz, Szécsi (kapusok), Székely, Varga I Zs., Kásás, Vári, Kiss, Benedek, Fodor, Ma:rcz, Steinmetz, Molnár, Biros és - az egyetlen játékos aki nem szerepelt az olimpián: Varga II Zs.
Az aranyérmes csapat mindössze egyszer, pénteken este tud közös edzésen készülni a tornára. Kemény dolgát nehezíti, hogy a válogatott elsőszámú kapusa, Kósz Zoltán még nem egészen heverte ki térdműtétjét, így valószínű, hogy csak epizódszerep jut neki.

Ha a két hónappal ezelőtti sydneyi formájában játszik a csapat, akkor mindegy ki van a kapuban. A labda úgy is az ellenfelek kapujában lesz többnyire...

Az ENL programja:
A magyarok az elődöntőben Olaszországgal játszanak (szombat, 16.30 ó).
A másik ágon Jugoszlávia-Horvátország (18) összecsapásra kerül sor .
Másnap előbb a 3. hely sorsát döntik el a szombati vesztesek (10.30), majd 11.45-től rendezik a finálét.