Meglepetések nélkül

2000.12.18. 12:06
Hat mérkôzés jutott az NHL hetvenkettedik játéknapjára, melynek legnagyobb meglepetése, hogy nem történt meglepetés: minden esélyes hozta magát.
Marc Savard
Marc Savard
a Calgary játékosa bűvöli a korongot
Ottawában két nagymúltú csapat csapott össze, a hazaiak a Flames-t fogadták. Jelen állapotában a Calgarynak bravúr kellett volna a pontszerzéshez, s ez csütörtökön elmaradt: a szenátorok Martin Havlat két góljával és Radek Bonk találatával magabiztos elônyre tettek szert. Valerij Bure gólja ugyan visszahozta a reményt a Lángoknak, akik a végjátékra a kapus helyett is mezônyjátékossal próbálkoztak, gólt azonban Andreas Dackell révén a hazaiak szereztek, így a Calgary simán elvérzett.

Még ennél is könnyedébben hozta a kötelezô gyôzelmet a Wasdhington az újonc Minnesota ellen. A Vadak nem tudtak mit kezdeni Olaf Kölziggel, a fôvárosi kapus 28/29-cel zárt, míg elöl Szergej Goncsar és Peter Bondra váltotta gólra Adam Oates passzait. A német portáshoz hasonló teljesítménnyel rukkolt elô Jevgenyij Nabokov, a San Jose cerebeusa a meglehetôsen unalmasra sikeredett Colombus elleni meccsen. A találkozó történései a középsô harmadban, tizenegy percben sűrűsödtek össze, ekkor Owen Nolan és Stephane Matteau a Cápák, míg Geoff Sanderson a Blue Jackets részérôl talált a kapukba, kialakítva a végeredményt.

Sok gólt láthatott, de ennek a legkevésbé sem örült a nagyérdemű Nashville-ben. A Predators ugyanis harmatos játékkal rukkolt ki az Edmonton ellen, ahol Tommy Salo parádézott a kapuban (36/38), és elől is olajozottan működött a gépezet. Doug Weight egy góllal és egy assziszttal, Ryan Smyth (idénybeli tizenhatodik gólját szerezve) és Ethan Moreau egy-egy találattal és elôkészítéssel, míg Jason Smith két assziszttal vétette magát észre. A hazaiak sorsát a harmadik játékrész tizedik percében indított Olajos-roham pecsételte meg, ekkor háromszor is bevették Mike Dunham kapuját.

Kevésbé góldús, de annál változatosabb meccset vívott egymással a Phoenix és a Tampa. Jeremy Roenick góljával a Prérikutyák jutottak elônyhöz, de a második harmad felénél már a Lightning vezetett, ugyanis Fredrik Modin és Mike Johnson is mattolta Sean Burke-öt. Mielôtt azonban vérszemet kaphattak volna a vendégek, Claude Lemieux egyenlített, majd a harmadik játékrészben a gyôztes gólt is megszerezte. Ilyetén fegyverténnyel Los Angelesben senki sem büszkélkedhetett, annak ellenére, hogy tíz gól esett a Kings és a Rangers derbijén. A hazaiak hamar vezetést szerztek, majd a New York-i szépítô gól után ismét betaláltak Kirk McLean ketrecébe.

Stephane Fiset és Rob Blake
Ekkor a középsô harmad közepén jártak a csapatok, s úgy tűnt, a Királyok leverik a Parkcsôszöket. Ezen játékrész végén, illetve a záró harmad elején azonban fergeteges tíz percet produkált a Rangers, s egy négy nullás rohammal a mínusz kettôbôl plusz kettôt gyártott. Ekkor az Angyalok Városának szimpatizánsai temetni kezdték kedvenceiket, hiszen a sikerhez három gólt kellett volna ütni, a döntetlen pedig fel sem merült senkiben, ugyanis a NYR ebben az idényben még nem remizett. Most viszont igen, de hát minden nagy sorozat sorsa, hogy egyszer megszakad. A mérkôzés statisztikáját böngészve érdemes megemlíteni, hogy a hazaiaktól Rob Blake három góllal és két ssziszttal, Luc Robitaille egy találattal és két elôkészítéssel zárt, Zigmund Palffy megszerezte idénybeli huszonegyedik gólját, míg a Rangersnél Jan Hlavac vitte a prímet a maga két treffelésével és egy passzával.

A 72. játéknap eredményei
Los Angeles Kings - New York Rangers 5-5 h. u. (2-1, 1-3, 2-2, 0-0)
San Jose Sharks - Colombus Blue Jackets 2-1 (0-0, 2-1, 0-0)
Ottawa Senators - Calgary Flames 4-2 (2-1, 1-0, 1-1)
Washington Capitals - Minnesota Wild 2-1 (0-0, 2-0, 0-1)
Nashville Predators - Edmonton Oilers 2-6 (0-2, 1-1, 1-3)
Phoenix Coyotes - Tampa Bay Lightning 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)