Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lékó-Kramnyik páros mérkőzés lesz januárban

2001.01.02. 19:51
Három jelentős eseményre készülnek a sakkozók a közeljövőben, amelyekről sajtótájékoztatót tartottak péntek délelőtt. Október végén az isztambuli sakkolimpiára utazik a magyar férfi és női válogatott, majd novemberben Új-Delhiben az egyéni kieséses rendszerű világbajnokságra kerül sor. Budapest sem marad ki a sorból, Lékó Péter az orosz Vlagyimir Kramnyikkal játszik páros rapidmérkőzést.
Lékó-Kramnyik rapidmérkőzés januárban

Nagy siker volt tavaly a Lékó Péter- Alekszandr Halifman páros rapidmérkőzés. A magyar sakkozó akkor 4.5-1.5-re verte az aktuális világbajnokot. Mint ismert, Lékó a múlt évben ötéves szponzori szerződést kötött egy gázipari óriásvállalattal, így kerülhetett sorra a Halifman elleni derbire. Mivel a támogató elégedett volt a szervezéssel és a rendezéssel egyaránt, vállalta a Kramnyik elleni mérkőzés anyagi támogatását is.

Az ellenfél, az orosz Vlagyimir Kramnyik nem lesz könnyű falat, hiszen a jelenlegi világranglistán második helyen áll, a már élő legenda Garri Kaszparov mögött. Jelenleg éppen Kaszparovval meccsel Londonban a világbajnoki címért, és a legutóbbi hírek szerint 2-1-re vezet. Lékó szerint ellenfelei hasonlítanak egymáshoz, játéktudásban Kramnyik már nem marad el Kaszparov mögött. Míg Kaszparov agresszív támadó felfogásban játszik, és minden játszmában győzelemre tör, addig Kramnyik inkább a taktikusabb, megfontoltabb sakkozók közé tartozik, aki ugyan kevesebb mérkőzést nyer, de alig veszít játszmát. Kettőjük mérlege a hagyományos partik alapján Lékó számára kedvezőbb, azonban a rapidjátszmákban eddig Kramnyik volt az eredményesebb.

Röviden a mérkőzés lebonyolításáról. Összesen tizenkét partit váltanak a versenyzők, naponta kettőt, egy versenyzőnek huszonöt perc gondolkodási idő áll rendelkezésre. Az első összecsapás mindig 17 órakor kezdődik, a második 19 órakor. Az egész sorozat január másodikán kezdődik, ötödike szünnap. Színhely a Kempinski Hotel Corvinus bálterme, a belépés az érdeklődőknek díjtalan.

Éremesélyes a férfi válogatott

Október 27-től Isztambulban rendezik meg a sakkolmpiát. A magyar válogatott a legjobb összeállításában ül asztalhoz, és a szakvezetés mindenképpen érmet vár. Szerencsés esetben akár az 1978-as Buenos Airesben elért olimpiai győzelem is megismételhető. A siker esetére a szövetség az egész csapat számára bruttó 12 millió forint jutalmat különített el. A férfi csapat a Lékó, Almási, Polgár Judit, Sax, Portisch L., Ruck összeállításban kezd.
Kisebb az elvárás a női válogatottal szemben. A Mádl, Lakos, Grábics, Gara A. csapattól a tisztes helytállás is szép eredmény lenne. Ha a gárda nyerne, 3 millió forintot lehetne a csapat tagjai között szétosztani.

Új-Delhiben lesz az egyéni világbajnokság

Alig ér véget a sakkolimpia, a legjobbak Indiában találkoznak az egyéni kieséses jellegű K.O. világbajnokságon. A magyar színeket Lékó, Almási és Csenyin képviseli. Lékótól várhattunk elsősorban jó szereplést, aki feledtetni kívánja a két évvel ezelőtti groningeni kiesését, és a tavalyi Las Vegas-i kudarcát. Polgár Judit ezúttal a férfiak között nem tudta kivívni a szereplés jogát, a női mezőnyben pedig nem fog szerepelni, helyette Lakos Nikolettának szurkolhatunk.