Lékó: Szokásos évkezdet

2001.01.02. 19:30
Lékó Péter, magyar sakknagymester keddtől a Kempinski szállóban a jelenlegi világbajnok, Vlagyimir Kramnyik ellen mérkőzik. Az orosz sakkozónak ez lesz az első hivatalos mérkőzése november óta, amikor is világbajnoki címét szerezte. Lékó, élete legnagyobb kihívásának nevezte az elkövetkezendő egy hét legjelentősebb sporteseményét.
Lékó Péter
Lékó Péter, úgy kezdi a 2001-es évet, ahogy a 2000-est is kezdte. Sakkozik. Mégpedig nem is akárkivel. Tavaly az orosz Alekszandr Halifman volt Lékó vendége az év elején és a magyar sakkozó 4,5:1,5 arányban bizonyult akkor jobbnak. Idén sokkal nehezebb dolga lesz Lékónak, ugyanis most a jelenlegi világbajnok, az orosz Vlagyimir Kramnyik lesz a szegedi sakkozó ellenfele.

Kramnyiknak ez lesz az első hivatalos mérkőzése azóta, hogy a világbajnoki döntőben 8,5-6,5 arányban legyőzte Garri Kaszparovot és 15 éves uralkodás után letaszította a trónról. Most is csak rövidített, rapid partikat (25 perc gondolkozási idő játszmánként) játszik január 2-8. között.

ranglista helyezések
Kramnyik a FIDE Élő-pontszámok alapján összeállított ranglistán jelenleg a harmadik, Lékó az ötödik.
A profi sakkozók pontversenyét Kramnyik vezeti, Lékó a negyedik.

A pénteki pihenőnap kivételével minden délután két partit váltanak a felek (17, illetve 19 órától). Az eredményhirdetésre pedig hétfőn kerül sor. A Kempinski szállóban tartott sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az első partiban az orosz világbajnok vezeti a világos bábukat. Ez azt is eredményezi, hogy a 17 órakor kezdődő játszmákban Kramnyik, a 19 órakor kezdődőekben Lékó játszik világossal.

Vlagyimir Kramnyik
Az orosz, aki különösen sikeres ebben a műfajban úgy nyilatkozott, hogy joggal érezheti magát a világ első számú sakkozójának, hiszen a 15 éve verhetetlen Kaszparovot győzte le. Bármikor kész megvédeni világbajnoki címét. Optimista, győzni jön Budapestre.

A jelenlegi első számú magyar sakkozó, élete legnagyobb kihívásának nevezte a 12 partiból álló presztízsmeccset. Az első osztályú mérkőzés méltó helyszínen, a Kempinski szállóban kerül lebonyolításra.