Nehéz csoportban a női kosárlabda-válogatott az Eb-n

2001.01.12. 15:32
Nehéz sorsolást kapott a magyar női kosárlabda- válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon. A mieink a világbajnoki második, Eb harmadik helyezett oroszokkal kezdenek. Ellenfeleink lesznek a négy évvel korábbi kontinens első litván, olimpiai hetedik szlovák, valamint az Eb ötödik cseh és görög csapat is. A csoportokból az első négy jut tovább, és az Eb első négy helyezettje selejtező nélkül kijut a kínai világbajnokságra.

A 2001. szeptember 14. és 23. között Franciaországban sorra kerülő női kosárlabda Európa-bajnokságon elkészítették a részletes menetrendet a szervezők. A mieink nehéz csoportba kerültek, ellenfeleik az orosz, litván, szlovák, cseh és görög válogatott lesz. Elsődleges feladat a nyolc közé kerülés, amely csoport tagjait ismerve nem látszik könnyű feladatnak, bár mindössze két válogatottat kellene megelőzni, a minimálisan szükséges negyedik helyhez. A továbblépés sem lesz túl könnyű, de a tét is növekszik, az EB első négy csapata selejtező nélkül biztosíthatja helyét a kínai világbajnokságra.

Újvári Eszter
a válogatott egyik erőssége
A csoport első számú esélyese az orosz válogatott. A mieinkkel egy selejtezőcsoportban szerepeltek, és fölényesen meg is nyerték azt. Moszkvában felejthető teljesítménnyel kikaptunk, de a pécsi visszavágón, az utolsó meccsen emlékezetes diadalt aratott a Rátgéber-gárda. A négy és félezer néző tombolása közepette a mieink három ponttal, 77-74-re nyertek. A vb második, Eb harmadik szbornaja ennek ellenére akár a végső sikerre is esélyes. Alekszej Gomelszkij együttesének legjobbja az amerikai női profibajnokságot (WNBA) is megjárt huszonegy éves, két méter feletti, brnoi légós center, Maria Sztyepanova. Nem kevésbé kisebb név a szintén fiatal Korstine, aki Bourges játékosaként Pécsett szerepel Euroroliga-meccsen.

Szintén nem lenne meglepő, ha a döntő után a litván himnuszt hallgatná a francia publikum. A baltiak négy éve kontinenselsők voltak, majd világbajnokságon szereztek hatodik helyet. A sárga mezesek kiválóságai közül kiemelkedik, a magyar közvélemény által, jól ismert, Jolanta Vilutiyte. A harmincegy éves játékos a sikert-sikerre halmozó PVSK kosárcsapatának alapembere. Nem kevésbe kisebb név a már Bécsben légióskodó Daria Kurtinaitine, valamint a comoi vendégjátékos, Jurgita Stermikyte. A huszonnyolc éves játékos nevét leginkább a soproniak ismerhetik, legutóbb a GySEV ellen dobott több mint harminc pontot.

Károlyi Andrea
ő is ott lesz az Eb-n
Sydneyben, az olimpiai játékokon hetedik helyet szerzett a szlovák válogatott is éremért érkezik Franciaországba. Északi szomszédaink klubszinten is a kontinens élvonalába tartoznak, a Rózsahegy (Ruzomberok) nélkül sokáig nem lehetett elképzelni a Final Fourt. A sorozat most bizonyára megszakad, hiszen sok kiválóság hagyta el a szlovák bajnokcsapatot. Ketten közülük, Zirkova és a center Kovácova Sopronba költözött, és ma már a GySEV tagjaként szórják a pontokat. A szlovákok legendás játékosa, a harminckét éves bourgesi játékos, Anna Kotocova, valamint a brnói légiós, a huszonöt éves Martina Godalyova lehetnek a piros-kékek sztárjai.

Az európai élmezőny tagja a katowicei EB ötödik helyezettje, a cseh válogatott is, bár valószínűleg nem tudják megismételni a lengyelországi sikereiket. A csehek klubszinten is nagyon erősek, a Brno jelenleg éppen a Pécs mögött második az Euroliga-csoportban. A tavalyi szezonban Final Four bronzéremig jutott gárda erőssége, inkább a légiósok (Sztyepanova, Godalyova), de hazai játékosok is megbízható teljesítményt nyújtanak.

Utolsó helyre került sorozatunkban a görög válogatott, nem véletlenül. Aligha nehéz megjósolni hogy a hellén válogatott a csoport végén végez majd, bár két csapattal is indultak az Euroligában, Szorting Athén, Panathinaikosz, a mieinknek nincs sok félnivalójuk, hiszen legutóbb a Gysev a Szportingot verte majd harminc ponttal.

Az Eb menetrendje
szeptember 14., péntek:
A-csoport: Jugoszlávia-Ukrajna, Spanyolország-Lengyelország, Románia-Franciaország
B-csoport: MAGYARORSZÁG-Oroszország, Görögország-Litvánia, Csehország-Szlovákia

szeptember 15., szombat:
A-csoport: Ukrajna-Spanyolország, Franciaország-Jugoszlávia, Lengyelország-Románia
B-csoport: MAGYARORSZÁG-Szlovákia, Litvánia-Csehország, Oroszország-Görögország

szeptember 16., vasárnap:
A-csoport: Franciaország-Ukrajna, Románia-Spanyolország, Jugoszlávia-Lengyelország
B-csoport: MAGYARORSZÁG-Csehország, Oroszország-Litvánia, Görögország-Szlovákia

szeptember 18., kedd:
A-csoport: Ukrajna-Románia, Lengyelország-Franciaország, Spanyolország-Jugoszlávia
B-csoport: MAGYARORSZÁG-Litvánia, Szlovákia-Oroszország, Csehország-Görögország

szeptember 19., szerda:
A-csoport: Lengyelország-Ukrajna, Jugoszlávia-Románia, Franciaország-Spanyolország
B-csoport: MAGYARORSZÁG-Görögország, Szlovákia-Litvánia, Oroszország-Csehország

Az A-csoport mérkőzéseit Orléans-ban, a B-csoport találkozóit Gravelines-ben rendezik.