Hiányzók nélkül kezdődik az első Grand Slam

2001.01.15. 22:02
Ahogyan évtizedek óta mindig, ezúttal is Ausztráliában gyűlnek össze először a legjobb teniszezők, hogy eldöntsék: melyikük nyeri az első nagy - Grand Slam - tornát. A nőknél és a férfiaknál is kiélezett küzdelemre lehet számítani, de a hölgyek esetében kevésbé sokesélyes a küzdelem.
Tavaly letaszították Martina Hingist a trónról, így nem érhette el zsinórban negyedik győzelmét, ami a maga nemében egyedülálló rekord lett volna. Lindsay Davenport nagy csatában győzte le a kánikulai melegben, és Hingisben alighanem tombol a revansvágy. Melbourne-ben amúgy is rendszerint jól szokott szerepelni, ám várhatóan nemcsak a világranglista második Davenport kerül az útjába a végső diadalig.

A Williams-lányok mindig veszélyesek lehetnek rá, és újdonsült párospartnerét, Szeles Mónikát sem lehet leírni, noha ő éppen az Opent megelőzően szenvedett vereséget attól a francia Mauresmótól, aki néhány éve általános meglepetésre verekedte magát a döntőbe.

Hingis Marosi Katalint - 123. a magyar lány a világranglistán - kapta ellenfélül, bizonyára simán veri játékosunkat. Hingis került egyébként a nehezebb ágra, a Williams-lányokkal is össze kell mérnie az erejét, no meg az öt éve győztes Mary Pierce is az ő útját nehezítheti.

Gustavo Kuerten
A férfiaknál igen nagy bátorság kell ahhoz, hogy tévedhetetlenül megjósolja valaki, ki lesz a befutó. A brazil Gustavo Kuerten tavaly megnyerte a világbajnokságot, és emellett az élre ugrott a világranglistán, idén azonban még semmit nem mutatott tudásából. Mindez korántsem jelenti azonban szükségszerűen azt, hogy rossz formában lenne. Mi több, a kisebb eltűnések ellenére simán odaérhet a két hét múlva rendezendő döntőre.

A második orosz Marat Szafin sérülésekre panaszkodott, de várhatóan a nyitányra ő is "feltámad". Csakúgy, mint az amerikai Pete Sampras, aki idén többször is meglehetősen halványan játszott, a spanyolok fiatal üdvöskéje, Ferrero és az ausztrál Rafter is magabiztosan győzte le. Agassi viszont meggyőzően játszott, az olimpiai bajnok Kafelnyikov is - két éve ő vihette haza a trófeát -, bár ő eddig korántsem idézte tavalyi önmagát.

A házigazdák kiválósága, a tinédzser korból idén kilépő, Lleyton Hewitt tornát nyert Sydneyben, amelynek döntőjében meglepően simán felülmúlta a svéd Magnus Normant. A szlovák Hrbaty is jelezte - ő egy kisebb pénzdíjazású tornán diadalmaskodott - idén valószínűleg számolni kell vele is.

Kuti Kis Rita
A magyarokról még annyit mindenképpen meg kell jegyezni, hogy Kuti Kis Ritának, az olasz Schiavonie ellen lehet esélye, de kizárólag akkor, ha jobban összpontosít. Az edzőmeccsek során ugyanis mindössze néhány játékra futotta erejéből, ez pedig kevés ahhoz, hogy ott maradhasson a világ élmezőnyében.

Sávolt Attila selejtezőbeli veresége rémálomnak is tekinthető, hiszen a világranglista 500. versenyzőjétől, egy nevesincs izraeltől, Okuntól kapott ki viszonylag simán két játszmában. Mandula Petra és Gubacsi Zsófia sem vette sikerrel a selejtezőt, Marosi Katalinról pedig már esett szó.

Szóval, a küzdelem nyilván kiegyenlített lesz, és aligha múlnak majd el sorozatos meglepetések nélkül a napok. Ám sajnos, attól lehet tartani, hogy gyaníthatóan nem a magyarok okozzák a legnagyobb szenzációt. Ne legyen igazunk...