Kis Kuti első győzelme az Austral Openen

2001.01.16. 15:13
Valamennyien féltettük Kuti Kis Ritát az Austral Open előtt, hiszen a legjobban jegyzett magyar játékos - 56. a világranglistán - a tavalyi év második felében jóformán meccset sem nyert, rendkívül megviselte az edzőváltás. Az Austral Openen viszont mindenképpen jól kell szerepelnie, amennyiben szeretné megtartani a világranglistán kivívott igen előkelő pozícióját.
Az előjelek nem voltak biztatóak, hiszen Kuti Kis a múlt héten nagyon sima veresége szenvedett Ausztráliában a szlovák Nagyovától, mindössze két gémre futotta erejéből. Újdonsült edzője, Krasznai Zoltán Szeles Mónika korábbi edzőpartnere nyugtatta a kedélyeket - egyúttal az Indexet -, mert tudomásul kellett venni, hogy Rita sokáig súlyfelesleggel küszködött, hogy formán kívül volt. Most azonban a legjobbkor kapta el a fonalat, és az olasz Schiavone ellen 2 óra kilenc perces - 7:6, 1:6, 6:4 - nagy küzdelemben nyert.

Anna Kurnyikova
Kuti Kis megelőzi a ranglista nyolcadik Kurnyikovát
Ez a győzelem az önbizalmának is jót kell tegyen, mert az orosz Anna Kurnyikova lesz az ellenfele. Van egy összetevés, ami szerint Kuti Kis megelőzi a ranglista nyolcadik Kurnyikovát: az orosznak még egyszer sem sikerült WTA versenyen diadalmaskodnia. (Ritának Estorilban igen.) Persze a statisztika ezúttal sem fejezi ki hűen a valóságot, mert a tavaly legtöbbször fényképezett sportoló a mérkőzés vitathatatlan esélyese.

Krasznai jól ismeri Kurnyikovát, mert amikor még annak idején Szelessel együtt készült, Kurnyikova többször volt Szeles társaságában, és mint példaképére tekintett rá. Talán sikerül olyan ellenszert kifejleszteni az orosz lány ellen, ami hatásos lesz.

A győzelem nemcsak az önbizalom helyreállítása szempontjából volt szerencsés, hanem amiatt is, hogy tavaly Kuti Kis győzelemmel kezdett az akkor még ausztrál Jelena Dokics ellen, és a tavaly szerzett ranglista pontokat ily módon megvédte. Vagyis, ha ki is esik, akkor sem csúszik vissza jelentősen a világranglistán.

Szeles Mónika
öt perc játék után léphetett a következő körbe
A hölgyeknél egy kiemelt búcsúzott, Chanda Rubinnak megoldhatatlan feladat volt abszolválnia az első kört. Az esélyesek közül megizzadt a már említett Dokics ellen a második kiemelt, címvédő Lindsay Davenport. Szeles Mónika viszont öt perc után léphetett a következő körbe, mert megsérült ellenfele.

A férfiaknál a címvédő Agassi magabiztos volt, három játszmában intézte el a cseh Vaneket. Szafin négy játszmában múlta felül a spanyol Blancót, az idei Davis-Kupa döntőjének hőse is, Juan Carlos Ferrero könnyedén lépett tovább. Pete Sampras azonban szenvedett, négy szettben - 7:6, 3:6, 6:3, 7:6 - győzte le a cseh Kucserát, aki már korábban többször tört borsot az orra alá. Szerdán újabb nagymenők mutatkoznak be, így például az első kiemelt Martina Hingis, aki Marosi Katalinnal csatázik. Magyar idő szerint délelőtt kilenckor kezdődik az összecsapás.