Daniel Briere megállíthatatlan

2001.01.18. 17:40
Hét mérkôzést játszottak az NHL 104. játéknapján, melynek legnagyobb meglepetése Torontóban született, ahol a Kings - egy nappal az Ottawa legyôzése után - két vállra fektette a Juharleveleseket.
Jamie Storr
egy kivételével mindent megfogott
Az L.A. tovább folytatta kanadai turnéját, és a keddi, Senators elleni flúgos futam után (mint emlékezetes, a Királyok 1-5-rôl álltak fel) Torontóból is két ponttal gazdagabban távozhattak. Pedig Gary Roberts révén a Maple Leafs szerzett vezetést, ám a második játékrészben elôbb Matthieu Schneider, majd Jozef Stumoel is a hazai kapuba talált, míg a Juharlevelesek képtelenek voltak túljárni Jamie Storr eszén. A Kingsnél egyébként az ismét brillírozó Luc Robitaille volt a siker legfôbb letéteményese, hiszen mindkét találat az ô elôkészítésébôl született.

Villámrajtot vett Atlantában az Anaheim, a Kacsák a 24. percben már öt góllal mentek. A vendégattakot Jason Marshall (két gól) és Teemu Selänne (egy-egy gól és passz) vezette, míg Sebastien Giguere kapuja szinte bevehetetlennek bizonyult - a Thrashers csak az utolsó húsz percben tudta bevenni a vendégketrecet. Szintén ötöt vágott a Chicago, ám a Blackhawks szépen elosztotta a gólokat, ám cserébe érintetlen maradt Jocelyn Thibault hálója (a kapus idénybeli negyedik shutoutját jegyezte - 16/16). A floridaiak életét leginkább Bob Probert keserítette meg, aki két alkalommal is a Párducok ketrecébe talált. A játékos vélhetôen sokáig emlékezni fog erre az estére, ugyanis utoljára 1996. április 11-én vágott duplát, és utolsó (egyébként ezidáig szezonbéli egyetlen) góljáig november 22-ig kell visszalapozni a naptárban. Ám nem csak ô villogott ezen az estén a Feketesólymoknál, hiszen Tony Amonte (egy gól-két assziszt) és Alex Zsamnov (két passz) is büszke lehet a teljesítményére.

Bob Probert
kétszer volt eredményes
Brett Hullnak 61:41-nél lôtt góljával (ez volt a csatár idei 25. találata, emellett két asszisztot is jegyzett) tartotta otthon a két pontot a Dallas a Nashville ellenében. Az idôpont mutatja, hogy a Csillagok igencsak megszenvedtek a Predators ellen, s csak a hosszabbításban tudták kicsikarni a gyôzelmet. A hazaiaknál Jere Lehtinen hármat vágott, ám ez is kevés volt a sima sikerhez. Szintén túlórában dôlt el a két újonc, a Minnesota és a Colombus párharca, melyen a Wild visszavágott a néhány nappal korábbi vereségért. Még a ráadás öt perce is kevés volt a csapatoknak San Joséban, hogy eldöntsék ki a jobb. A Cápák majd' háromszor annyit lôttek a vendégkapura, mint a Calgary nekik, ám Fred Brathwaite szenzációs napot fogott ki (42/46), míg a Flames minden negyedik kísérlete utat talált Jevgenyij Nabokov ketrecébe (12/16). A Lángok egyébként Dawe Lowry (két gól) vezetésével negyven perc után kettôvel mentek, ám a Sharks jól hajrázott.

Prérikutyák örömtánca
Ugyanezt mondhatja el magáról a Phoenix is, mely óriási csatában múlta felül a Pittsburgh-öt. A fordulatos meccsen felváltva vezettek a csapatok, a Prérikutyák szerencséjére a hatvanadik perc végén éppen náluk volt az elôny. A Coyotes soraiban Shane Doan három, Jeremy Roenick két asszisztig jutott, a mérkôzés hôse cím azonban ezúttal Daniel Briere-nek dukál. A farmcsapattól január 7-én visszarendelt csatár eddig hét mérkôzésen lépett pályára, ezeken két passz és hat gól fűzôdik a nevéhez. Utóbbiak közül kettôt két nappal ezelôtt, kettôt pedig szerdán a Penguins ellen vágott. A vendégeknél Alex Kovaljov is képes volt erre a bravúrra, míg Jaromir Jagr egy-egy gólt és asszisztot, Mario Lemieux pedig két elôkészítést vállalt, ezzel már kilenc gólnál és tizenkét passznál jár - tíz meccs alatt.

A 104. játéknap eredményei
Toronto Maple Leafs-Los Angeles Kings 1-2 (1-0, 0-2, 0-0)
Atlanta Thrashers-Anaheim Mighty Ducks 2-5 (0-3, 1-2, 1-0)
Minnesota Wild-Colombus Blue Jackets 3-2 h. u. (0-1, 1-0, 1-1, 1-0)
Chicago Blackhawks-Florida Panthers 5-0 (3-0, 0-0, 2-0)
Dallas Stars-Nashville Predators 4-3 h. u. (0-0, 2-2, 1-1, 1-0)
Phoenix Coyotes-Pittsburgh Penguins 5-4 (0-1, 2-0, 3-3)
San Jose Sharks-Calgary Flames 4-4 h. u. (1-1, 1-3, 2-0, 0-0)