Franciaországra figyel a kézilabdavilág

2001.01.22. 22:22
Szerdán Franciaországban megkezdődik a 17. férfi kézilabda világbajnokság. A rangos viadalon 24 nemzet legjobb csapata vesz részt. Sajnos a magyar válogatott nem kvalifikálta magát, de így is izgalmas összecsapások várnak a kézilabda szerelmeseire. A legnagyobb esélyesek közé a sydneyi olimpia döntősei, az oroszok és a svédek, illetve a házigazda franciák tartoznak.

A 24 induló válogatottat a szervezők hat, egyenként négy-négy csapatos csoportba osztották. Az A-csoportba került Csehország, Egyiptom, Izland, Marokkó, Portugália és Svédország. A csoport egyértelmű favoritjai a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes svédek. A skandinávok kapitánya elmondta, fiatalított együttesén, ám ennek ellenére is minden eddiginél erősebbnek tartja a csapatot. Bengt Johansson hangsúlyozta, hogy minden poszton kiváló játékosokat tud bevetni, s különösen jó formában vannak a kapusok, illetve védők. A mester szerint a csoport első két helyét a svédek és az izlandiak szerzik meg.

Jackson Richardson
A második csoportnak Algéria, Argentína, Brazília, Franciaország, Kuvait és Jugoszlávia a tagja. A hazai pályát élvező franciák természetesen nagy terveket szövögetnek. Daniel Constantini szövetségi kapitány elég erősnek ítéli csapatát ahhoz, hogy legyőzze a svédeket, ám a legfontosabbnak azt tartja, hogy egyetlen sérült sincs a játékosok között. Az 1995-ös világbajnokot a visszavágás vágya is élteti, hiszen néhány héttel ezelőtt, előkészületi mérkőzésen vereséget szenvedtek riválisuktól.

A C-csoportban az Egyesült Államok, Grönland, Horvátország, Németország, Korea és Spanyolország kapott helyet. Utóbbiak évek óta a világ élmezőnyébe tartoznak, ám a dobogó legfelső fokáról rendre lemaradtak. Tavaly az olimpián, és a horvátországi Európa-bajnokságon egyaránt bronzérmet szereztek. A 99-es világbajnokságon negyedikek lettek, míg a 98-as Eb-n a második helyen végeztek. Az ibériai csapatban tehát mindig benne van egy jó eredmény, ám nem szabad elfeledkeznünk a németekről, s az atlantai olimpiai bajnok horvátokról sem.

Jakob Larsen
A világbajnokságon részt vehet Grönland is. A szigetország annak köszönheti részvételét, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség kizárta a kubaiakat, s őket sorolta be helyettük. Az északiak először szerepelnek nagyobb tornán, szerény játékerőt képviselő csapatuktól, már az is meglepetésnek számítana, ha pontot tudna szerezni.

Az utolsó csoport Norvégiából, Oroszországból, Szaúd-Arábiából, Szlovéniából, Tunéziából és Ukrajnából áll. Az oroszok kétségtelenül a torna legnagyobb esélyesei. Sydney olimpiai bajnokai az elmúlt években számos érmet gyűjtöttek a különböző világversenyeken. A két évvel ezelőtti világbajnokság illetve a tavalyi Eb döntőjét ugyan elbukták a franciákkal szemben, a visszavágás azonban az olimpián sikerült. Az újabb siker reményében szállnak harcba a franciaországi vb-n is.