Az első négy kiemelt kiesett a férfiaknál

2001.01.22. 22:24
Kiesett az utolsó magyar versenyző is az Austral Openen, Mandula Petra, oldalán az osztrák Wartuschsal, Lindsay Davenportékkal szemben maradtak alul. A férfiaknál ismét nem múlt el meglepetés nélkül a mai nap, hiszen immáron bizonyos: a világranglista első négy helyezettje közül senki nem jutott be a legjobb nyolc közé, miután a svéd Magnus Norman is kikapott. A hölgyeknél ellenben nem született meglepetés: a legjobbak egytől-egyig versenyben vannak.
Venus Williams
Nem sikerült élete legnagyobb bravúrját véghez vinnie Mandula Petrának. Emiatt korántsem elmarasztalható, hiszen már az nagy sikernek mondható, hogy a legjobb tizenhat közé bejutott partnerével az osztrák Wartuschsal. Lindsay Davenport és Morariu már túl nagy falatnak bizonyult számukra. Az első játszmában egyértelmű volt az amerikaiak fölénye(6:2), ám a másodikban nem roppantak össze Manduláék, és 6:4-re vesztettek. Mindazonáltal nem zárt rosszul Mandula, kivált ha a pénzügyi részét tekintjük a dolognak, hiszen több mint 16 ezer ausztrál dollárral lett gazdagabb. Kuti Kis Rita és Marosi Katalin honoráriuma pedig majdnem elérte a 20 ezret.

A hölgyeknél nem történt semmi váratlan, az elsőnek rangsorolt Martina Hingis ellentmondást nem tűrően játszott, simán nyert az olasz Grande ellen(6:0, 6:3). Serena Williams is magabiztosan verte a cseh Bedanovát(6:2, 6:2), aki az elmúlt körben az orosz Gyementyijevát búcsúztatta. Ők egymás ellen mérkőznek az elődöntőbe jutásrt. Venus sem maradt el testvére mellett, noha neki sokkal nehezebb dolga volt. A francia Mauresmo jutott neki ellenfélül, és a nemrégiben még Austral Open döntőjében szereplő hölgy tartotta is derakasan magát. Végül Venus nyert (6:2, 3:6, 6:3), és ezzel kivívta a jogot, hogy Amanda Cotzerrel csaphasson össze - már a legjobb nyolc között.

Sebastien Grosjean
A férfiaknél a negyedik kiemelt is csatlakozott az első háromhoz. Magnus Normant a francia Grosjean ütötte el a továbbjutástól. Ő a tizenhatodik kiemelt volt, de ennél az adatnál jóval többet mond, hogy Melbourne-ben még valamenyi játszma után győztesen térhetett pihenőre. Az első szettet ezúttal rövidítésben nyerte, 9-7-re, és ez jól jelzi a küzdelem nagyságát. A másodikban is ő volt a jobb(6:3), a harmadikban azonban következett a holpont nullára vesztett. Ám a remény Norman számára nem élt sokáig, a negyedik Grosjean ismét a régi volt, és így ő lehet ott a negyeddöntőben.

Ellenfele az a Moyá lesz, aki ezúttal három játszmában(7:6, 6:3, 6:4) verte a német Schüttlert. Moyá négy éve döntőbe jutott Melbourne-ben, vagyis ismeri a sikerhez vezető utat. A formáját látva, erre ezúttal is minden esélye megvan, bár nyilván lesz néhány szava mindehhez a franciának is.

Van egy másik francia is a nyolcban, Clément - 15. kiemelt - személyében, aki a Kuertent búcsúztató Rusedskinél bizonyult jobbnak, meglehetősen meggyőzően. Neki Jevgenyij Kafelyikov lesz az ellenfele, aki ugyancsak három - ám igen küzdelmes szettben múlta felül a svéd Vinciguerrát.

A holnapi párosítás: Szeles-Capriati, Davenport-Kurnyikova, Agassi-Martin, Hrbaty-Rafter