Papírforma eredmények a kézilabda vb-n

2001.01.24. 18:59
Meglepetések nélkül, az esélyes csapatok győzelmével kezdődött a tizenhetedik kézilabda-világbajnokság Franciaországban. A házigazdák Algériát, míg a horvátok Grönlandot verték tíz góllal. A németek negyvenig jutottak, míg a jugoszlávok harmincegyet vágtak Brazíliának. A két legnagyobb esélyes, a svéd és az orosz csapat, a vártnál kisebb arányban diadalmaskodott, főleg az olimpiai bajnok oroszokat szorongatták meg a tunéziaiak.
Svéd siker az A-csoportban

Magnus Wislander
Az olimpia tragikus hőseinek, a svédeknek nem okozott gondot az izlandiak legyőzése. Pedig nem úgy indult a meccs, hogy sima lesz a befejezés. Az első tizenöt percben jól tartották magukat a szigetországiak, hét-hétig együtt haladtak a csapatok. Az izlandiak azonban sorozatban négy hétméterest is kihagytak, amit Wislander-vezette sárgák kegyetlenül ki is használtak. A második játékrészben már kilenc góllal is vezettek Magnus Andressonék. A háromkoronás gárda a találkozó befejezésénél jobbára már tartalékjait játszatta, az exkubai Duranona vezetésével sorra érte el találatait a kékmezes alakulat, két perccel a dudaszó előtt már csak három volt a különbség. Az állás azonban már nem változott, így a svédek győzelemmel kezdték a vb-t.

Eredmények
Svédország-Izland 24-21 (13-9)
Egyiptom-Marokkó 28-19 (14-6)
Portugália-Csehország 29-19 (14-10)

Jól kezdtek a franciák a B-csoportban

Jackson Richardson
Könnyed győzelemmel melegített be a nehezebb csatákra a házigazda francia válogatott. Igaz, a fölényes győzelmük előre borítékolható volt, az algériaiaknak mindössze az volt a céljuk, hogy elkerüljék a kiütéses vereséget. A gallok léptek fel támadólag, rögtön a mérkőzés elején kettő nullra elhúztak. Félidőben mát hat gól volt a hazaiak előnye, amelyet a végére tízre növeltek. A francia csapat legjobbjai ezen az estén Gregory Antquetil és Jackson Richardson voltak. Constantini mester tanítványai a jó kezdés után még jobb folytatásban reménykednek, a merészebbek nem tarják lehetetlennek a három évvel ezelőtti izlandi világbajnokságon szerzett aranyérem megismétlését sem.

Eredmények
Franciaország-Algéria 23-13 (10-4)
Argentína-Kuvait 22-16 (14-9)
Jugoszlávia-Brazília 31-25 (15-12)

Horvát és német gólzápor C-csoportban

Frank Von Behren
Sokan érdeklődéssel figyelték, mire lesz képes a torna újonca, Grönland. A pánamerikai játékok ötödik helyezettjeként a visszalépő kubaiak helyére ugrottak be a világbajnokságon. A debütánsoknak nem kisebb ellenfél jutott osztályrészül, mint az atlantai olimpiai bajnok horvátok. Az északiak némileg megszeppenve kezdtek, a piros-kék délszlávok elhúztak 12-4-re. Félidőig még kétszer betaláltak a "zöld-szigetiek", így 12-6-tal fordultak a gárdák. A második harmincpercben magukhoz tértek a grönlandiak, és feljöttek 12-10-re, de a hajrá ismét a horvátoké volt, Bozidar Jovics és Tonci Valcsics-vezette alakulat egymás után többször is betalált Ulrich Winter-Hansen kapujába, és végül tíz góllal, 25-15-re nyertek.

A német válogatott valóságos gólparádét rendezett, meg sem álltak negyvenig a germánok az Egyesült Államok amatőrjei ellen. Félidőben már 19-6-ra vezettek, főként a végelszámolásban hat gólig jutó SG Wallau-Massenheim játékos Christian Rose és a lemgói Florian Kehrmann játszott remekül.

Eredmények
Spanyolország-Koreai Köztársaság 26-17 (13-9)
Horvátország-Grönland 25-15 (12-6)
Németország-Egyesült Államok 40-12 (19-6)

Tunéziai ,,majdnem-bravúr" a D-csoportban

Andrei Lavrov
Alaposan megtréfálta az olimpiai címvédő orosz válogatottat a tunéziai nemzeti együttes. A túlságosan kényelmesen kézilabdázó Torgovanovékat meglepték a fürgén és frissen játszó afrikaiak. Félidőben döntetlenre állt a találkozó, (13-13), sőt a végén még a bravúrra is volt esélyük. A lefújás előtt öt perccel csak egy gól volt a szbornaja előnye, és minden rutinjukra szükség volt, hogy megnyerjék a meccset. A balkezes tunéziai Souid Sobhi kilenc góljával a mérkőzés legeredményesebb játékosa volt, elsősorban neki köszönhetik az arabok, hogy sikerült megszorongatniuk az oroszokat.

Eredmények
Oroszország-Tunézia 23-20 (13-13)
Szlovénia-Ukrajna 28-24 (16-8)
Norvégia-Szaud-Arábia 20-14 (9-8)