Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Kínkeserves győzelem Svájc felett

2001.01.24. 21:20
A magyar férfi kosárlabda-válogatott rendkívüli izgalmak között győzte le Svájc legjobbjait. A mieink gyenge napot fogtak ki, s az ellenfél ezt kíméletlenül ki is használta. Kalmárék csak a harmadik negyed végén találtak magukra, majd a fináléban már tíz ponttal is vezettek. Az utolsó másodpercekben azonban feljöttek a vendégek, s csak egy pontot sikerült megtartani az előnyből, ám szerencsére ez is elég volt a győzelemhez.
A visszavágás vágyával léphetett pályára a férfi kosárlabda-válogatott a Svájc elleni Európa-bajnoki középdöntő mérkőzésen. A mieink ugyanis Luganóban 76-70 arányú vereséget szenvedtek a házigazdáktól. A két csapat salgótarjáni összecsapásának azonban nem csak ez volt a tétje. A továbbjutás kivívására ugyan minimális az esély, de a 3-4. hely megszerzése is fontos, hiszen ez a középdöntőben való maradást jelenti.

Gulyás Róbert
Nem léphetett pályára
Az előjelek nem kecsegtettek sok jóval. Mészáros Lajos szövetségi kapitány tanítványai közül többen is sérüléssel bajlódtak. Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy vállalhatja a játékot Sitku Ernő, Halm Roland és Mészáros Zalán. Nem léphetett viszont pályára Gulyás Róbert, a francia Chalon magyar idegenlégiósa. Szintén a magyarok ellen szólt, hogy a hétvégi, Szlovákia elleni edzőmérkőzésen - ha hosszabbítás után is - de vereséget szenvedett a magyar válogatott.

Mindezek ellenére villámrajtot vettünk. A mieink néhány perc alatt 7-2-es vezetésre tettek szert, ám a helvétek gyorsan egalizálták az eredményt. Ezt követően fej-fej mellett haladt a két gárda, mindvégig magyar vezetéssel. A svájciaknak két perccel a negyed vége előtt sikerült átvenniük a vezetést, miután 13-15-ről 18-15-re alakították az állást. A hátralévő időben az előnyt még növelték eggyel, így négy pontos, 23-19-es vezetésükkel zárult a negyed.

A második tíz perc sorozatos kihagyott helyzetekkel kezdődött. Két és fél percet kellett várni az első pontokra, melyeket a svájciak szereztek büntetőkből. A következő percekben sem potyogtak a kosarak, s sajnos a kevés pont többségét is a helvétek dobták. A félidő végére kissé megélénkült a mérkőzés, s a mieinknek remek játékkal, nyolc pontos hátrányt ledolgozva sikerült fordítani. A szünetre 39-38-as magyar előnnyel vonulhattak a csapatok.

A folytatásban ismét nagyon gyenge produkciót láthattunk Sitkuéktól. Három és fél percet kellett várni az első magyar pontra, ám ekkor a svájciak már hatnál tartottak. Hétpontos, 48-41-es vendégvezetésnél időt kért Mészáros Lajos. A fejmosásnak meg is lett az eredménye magyar csapat szép lassan felzárkózott, majd átvette a vezetést, sőt a sípszó megszólalásakor már öt volt a mieink előnye.

Az utolsó felvonásra is bőven maradt izgalom. A magyar csapat tetszetős akciókkal, s eredményes védekezéssel tovább növelte előnyét, két perc elteltével már 63-53 állt az eredményjelző táblán. A tíz pontos előnyt sokáig tartani tudtuk, s amikor már mindenki nyugodtan hátradőlt a győzelem tudatában, sikerült újra felhoznunk a vendégeket. Fél perccel a vége előtt a svájciak egy pontra csökkentették hátrányukat, majd Mészáros Zalán kihagyott két büntetőt, ám szerencsére az utolsó másodpercekben már nem sikerült támadást kialakítaniuk a helvéteknek. Így, ha minimális különbséggel is, de sikerült legyőzni Svájc legjobbjait.  • Vennék
  • Hírek