Kovács István kiütéssel lett a WBO világbajnoka

2001.01.28. 15:03
Magyar sikerektől volt hangos szombat este a müncheni Rudi-Sedlmayer-Halle. Először Erdei Zsolt nyerte meggyőző fölénnyel harmadik profi mérkőzését. Majd Kovács István következett, aki igazi drámaírókat megszégyenítve, az utolsó menet utolsó percében ütötte ki dominikai ellenfelét, ezzel megszerezve a WBO bokszvilágszervezet világbajnoki címét.
Folytatódott az Erdei bokszsuli

Bemelegítésként Erdei Zsolt lépett a szorítóba harmadik profi mérkőzésén az amerikai Dennis McKinney ellen. Zsolt balkeze már az első menetben többször tisztán ült a színes bőrő ellenfele testén és arcán. A második menetben fokozta ezt az iramot ,,Madár" , egy szemernyi kétséget sem hagyva a pontozókban, hogy ki a jobb. A harmadik menetben McKinney többször fogta Erdeit, ezzel is lassítva a magyar fiú által diktált iramot. Jól is taktikázott Dennis a komisz, mert így sikerült elkerülnie a kiütéses vereséget. A negyedik menetben már roppant fáradtnak tűnt az amerikai, így Zsolt szinte minden ütésfajtát kipróbálhatott rajta. A végül edzőmeccsé fajult mérkőzés végén, zúgott a Szép volt Madár! a több mint ezer magyar szurkolótól. Így Erdei Zsolt harmadik mérkőzésén egyhangú pontozásos győzelmet aratott.

Kovács István Profi világbajnok

Az előzmények:
Kovács István 1997. december 13-án játszotta első hivatásos profi mérkőzését, míg ellenfele 1995. júniusában állt először hivatásosként a kötelek közé. A dominikai eddigi egyetlen vereségét hat héttel Koko bemutatkozó fellépése előtt szenvedte el, így szinte azonos idő óta voltak veretlenek. A mai napig.

Kovács István (19 -0, 9 K.O. - T.K.O.)
Antonio ,,Chielo" Diaz (21 -1, 11 K.O. - T.K.O.)

Atlantai olimpiai bajnokunk, elmondása szerint több mint 250 kilométer futással és 86 végig bokszolt menettel készült élete álmának megvalósítására. A dominikai kiütést ígért, míg Koko csak biztos győzelmet.

Először Diazt szólították, aki mosolyogva, táncolva, mondhatni nagyképűen vonult be.

Ezután pedig következett a meglepetés, amit Koko ígért. A szokásos bevonuló induló, a Carmina Burana előtt a Bánk bán című operából csendült fel a Hazám, hazám címő ária egy rövid részlete, hatalmas üdvrivalgást kiváltva a magyar szurkolókból. A himnuszok elhangzása után pedig elkezdődött "A meccs".

Első menet: A nagy tétre való tekintettel, a két ökölvívó kostólgatta egymást. Diaz kezdett aktívabban, de Koko ügyesen hajolt ki előle.

Második menet: Koko többször is kamatoztatta gyorsaságát, a dominikai szinte csak futott utána. Koko ütései sokkal pontosabbak voltak.

Harmadik menet: Diaz több ütést mért testre, de ezek nem voltak "súlyos ütések". Az már ekkor kiderült Diaz Koko eddigi legnehezebb ellenfele.

Negyedik menet: Koko ütései olyan gyorsak voltak, sokszor alig látszottak. Egyre inkább az ő akarata érvényesült a ringben, egyre több ütést mért Diazra.

Ötödik menet: Koko mindinkább érzékeltette Diazzal, hogy itt ma csak ő győzhet. Koko arca vérzett, de előnye így is nőtt.

Hatodik menet: Diazt mélyütésért büntette a mérkőzésvezető, majd Koko büntette őt egy-két jól elhelyezett bal horog-jobb egyenes kombinációval

Hetedik menet: A mérkőzés fele után Koko vezet és továbbra is ügyesen táncol el Diaz elől. A meccs még nem dőlt el, de a magyar bokszoló előnye meggyőző maradt.

Nyolcadik menet: Diaz kezdeti lendülete alábbhagyott, kezd előjönni Koko nagyobb technikai tudása. Egyértelműen kijött, hogy ki a jobb.

Kilencedik menet: A meccs kétharmada után akkora volt a magyar fölény, hogy a szurkolók kiütést követeltek.

Tizedik menet:Diaz többször próbálta megsorozni Kokot, de ez a kettős fedezék miatt alig-alig sikerült neki. Nem volt olyan látványos a meccs, mint Koko eddigi összecsapásai, de Koko fölénye egyértelmű volt így is.

Tizenegyedik menet: A dominikai egyre többet szabálytalankodott, míg Koko roppant okos és látványos bokszolást mutatott be az utolsó előtti menetben. Félperccel a menet vége előtt pedig egy jobb horogtól padlóra került Diaz.

Klicsko két perc alatt kiütötte ellenfelét
Huszonkilencedik profi mérkőzésén 28. K.O.-győzelmét aratta a Universum Boksz Promotion üdvöskéje, és ezzel elnyerte a WBA interkontinentális címét. Dr. Vitalij Klicsko a müncheni bokszgála legrangosabb meccsén a második percben másodszorra is padlóra küldte ellenfelét, az amerikai Orlin Norrist. Az RTL Klub szakkommentátora, Szántó Öcsi 'bácsi' a meccsről csak ennyit jegyzett meg: "egy kőbányai szólással élve: ez kamu volt." Orlin, Klicskóhoz hasonlóan ugyancsak volt már korábban világbajnok
Tizenkettedik menet: Kovács István utolsó menete, amit még úgy vívott meg, hogy nem profi világbajnok. És a végén a csattanó: Kovács KOKO István kiütötte ellenfelét! Koko profi világbajnok!

Az arénát majd szétvetette a magyar szurkolók ujjongása. Koko pedig a szorító négy sarkára felállva, ünnepelte a világbajnoki öv megszerzését. Majd a rendezők egy mikrofont adtak a kezébe és megköszönte a szurkolók bíztatását. Mint mondta, a szurkolásuk nélkül nem sikerült volna a győzelem. A profi győzelem.

Ezután felesége Krisztina is bejutott a ringbe és úgy ölelte férjét, mint aki soha nem akarja már elengedni. Ekkorra tért magához Diaz az utolsó két pofontól, ami a kiütését eredményezte. Kovács Istvánnak pedig a világbajnoki címet.

Nyilatkozatok az RTL Klubon:
Erdei Zsolt:
Koko fantasztikusan bokszolt, jó meccs volt. Szerintem Pisti nagyon jó volt. A tizenkettedik menetben már mindenki fáradt és várja a meccs végét, ő pedig akkor ütötte ki ellenfelét. A meccs elején kicsit izgatott volt, aztán menetről menetre egyre jobb lett. A végén pedig feltette a koronát mai teljesítményére.

Kovács István:
Nagyon felkészült volt Diaz. Eddigi ellenfeleim közül talán a legnehezebb volt. Örülök hogy fölényesen sikerült győznöm, de az igazsághoz tartozik, a kiütés nem volt benne. A sikeremhez nagyban hozzájárultak a szurkolók, nekik külön köszönet jár.
Nem voltam annyira jó, nem nagyon éreztem a ritmust. Ettől függetlenül simának éreztem belülről a meccset. Szerencsére nem kapott el az idegesség, a kapkodás. Nagyon jó, nagyon kemény ellenfél ellen sikerült győznöm.
Ez a mérkőzés még az olimpiai döntőnél is nehezebb volt. Nem is az ellenfél miatt, hanem a tét nagysága, elviselése miatt.
Most pedig szeretnék minél több időt tölteni a családommal. Szeretnék pihenni, bepótolni a karácsonyt és a szilvesztert, ami a felkészülés miatt nem úgy sikerült ahogy kellett volna. A jövőről most nem tudok mit mondani, szeretnék sokat pihenni, és úgy élni, mint egy átlagember.