Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Franciaország ülhet a férfi kézilabda trónjára

2001.02.05. 00:05
Franciaország nyerte a 17. férfi kézilabda-világbajnokságot. A döntőben a svédeket verték hosszabbítás után 28-25-re. A torna utolsó mérkőzésén, talán minden idők legizgalmasabb döntőjében diadalmaskodtak a hazaiak. A bronzmeccsen, a vb végére igencsak elfáradó Egyiptom tízgólos vereséget szenvedett Jugoszláviától.
Patrick Cazal
ünnepli világbajnok csapatát
A zsúfolásig töltött Bercy -csarnokban idegesen kezdett mindkét csapat. A házigazdák szerezték meg a vezetést a második percben. Ez annyira megzavarhatta a skandinávokat, hogy az első góljukat csak a 8.(!) percben szerezték hétméteresből. Igaz addigra már négy góllal mentek a franciák. Különösen Fernandez volt elemében, aki az első tíz percben négy gólt lőtt. A svédek aztán szép lassan magukhoz tértek, és a 16. perc végére sikerült is egyenlíteniük. Kezdődhetett minden elölről.

És tényleg mintha elölről kezdődne minden, ugyanis a gallok megint megléptek három góllal. A világbajnoki cím védői most nem estek abba a hibába, mint az elején, most már válaszoltak a gólokra. A két kapus pedig mintha különmérkőzést vívott volna. Parádésnál parádésabb védéseket mutatva be a 15 000 nézőnek. A franciák végig irányították a játékot, mégsem tudtak jelentősebb előnnyel pihenőre vonulni. Az első félidő 11-10-es hazai vezetéssel ért véget.

Öröm a lelátón
A második játékrész elején az évszázad legjobb kézilabdázójának választott Wislander révén rögvest egyenlítettek a svédek. Majd pedig megmutatta miért is ő a legjobb. Estében, a háta mögül lőtt gólt. Igazi svédcsavar volt. És ezzel a góllal, a meccs folyamán először vezettek a svédek. A félidő 8. percében úgy tűnt, megvan a döntő első nagy vesztese. Ugyanis Cazal, egy ártalmatlan szituációban szenvedett súlyosnak tűnő sérülést. Ketten támogatták le a pályáról, és amikor már mentőt akartak hívni, ő visszajött a pályára.

Kezdett a játék kissé átesni a keménység határán. Főleg a franciák védekezése, de a norvég játékvezetők engedték a keménykedést. A svédek viszont igazi északi hidegvérrel játszottak, és háromgólos vezetésre tettek szert, a döntő folyamán először. Richardsonék viszont a szurkolók hathatós támogatását élvezve egyenlítetek (17-17). Ebben a periódusban úgy tűnt, mintha a csapatok teljes transzban játszanának. Tíz perccel a vége előtt felváltva estek a gólok és nem volt ember a földön, aki tudta volna, mi lesz a végén.

A 17. férfi kézilabda-világbajnokság végeredménye:
1.FRANCIAORSZÁG
2. Svédország
3. Jugoszlávia
4. Egyiptom
5. Spanyolország
6. Oroszország
7. Ukrajna
8. Németország
20-20-nál sorra hagyták ki a helyzeteket a csapatok, a bírók pedig szinte nem fújtak le semmit, nem akarván eldönteni ők az aranyérem sorsát. Egy perccel a vége előtt 21-21 az állás és támadnak a svédek. Belövik. Már csak 15 másodperc van hátra, amikor támadhatnak a többmint 14 000 ember által bíztatott hazaiak, akik Anquetil révén, 5 másodperccel a vége előtt kiharcolják a hosszabbítást! 22-22!

Hosszabbítás

A skandinávok kezdik a ráadást, és a vezetést is megszerzik. Majd fordul a kocka és Cazal révén (akihez előbb még mentőt akartak hívni) a franciák vezetnek. Természetesen egyenlítenek a svédek. A hosszabbítás második felében másfél perccel a vége előtt, két góllal vezetnek a hazaiak. Egy perc van hátra, amikor hétméterest dobhatnak a svédek, ám ezt Vranjes kihagyja! Eldőlt! A csarnokot szinte hangrobbanás rázza meg, ráadásként még egy francia gól! Így 28-25 a vége, ami azt jelenti, hogy a 2001-es év első jelentősebb világversenyén Franciaország szerezte meg a világbajnoki címet.

A világbajnokság zárónapjának további eredményei:
A 3. helyért:
Jugoszlávia-Egyiptom 27-17 (11-8)
Az 5. helyért:
Spanyolország-Oroszország 40-38 (18-15, 35-35) - hosszabbítás után
A 7. helyért:
Ukrajna-Németország 30-24 (17-8)