Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hingis ismét veszített a fináléban

2001.02.05. 00:01
Egy hete az Austral Openen nem jött ösze a várva várt álomdöntő, Martina Hingis és Lindsay Davenport között, a hétvégén viszont Tokióban összecsapott a világranglista első és második helyezettje. Martina Hingisnek ezúttal sem sikerült diadalmaskodnia a döntőben, hiszen Davenport az 1.2 millió dollár összdíjazású tornán 6:7, 6:4, 6:2 arányban nyert.
A múlt héten Melbourne-ben Davenport az elődöntőben vereséget szenvedett a legszebb napjaira emlékeztető Jennifer Capriatitól, végül is emiatt hiúsult meg az álomdöntő. Capriati aztán a döntőben Hingist is felülmúlta. Tokióban ugyancsak Hingis és Davenport volt az első két kiemelt, és most annak rendje és módja szerint magabiztos játékkal be is jutottak a döntőbe. Egy kisebb hullámvölgy azonban mindkettőjük játékában mutatkozott, hiszen az elődöntőben elveszítették a második játszmát. A svájci hölgy a bolgár Maleeva ellen, míg az amerikai az orosz Kurnyikovával szemben.

Ám aztán rendeződtek a papírformának megfelelően sorok, helyreállt a világ rendje, és a harmadik szettben egyaránt 6:0-ra nyertek. Ilyen előzmények után kezdődött el a döntő, amelyikben Hingis kezdett jobban, hiszen az első játszmát - végül is nagy nehézségek közepette - megnyerte. Erejéből azonban ennyire futotta csupán, a folytatásban Davenport ellenállhatatlan volt, Hingis pedig nem találta a szerva-röpte játék ellenszerét. Mindemellett Davenport nagyszerűen is adogatott. Megérdemelten nyert, még ilyen fölénnyel is.

Hingis számára pedig marad a tanulság, a döntőkre feltétlenül jobban koncentrálnia, mert ha folyamatosan alulmarad a finálékban, akkor veszélybe kerülhet a trónja, amelyet idestova már több, mint fél éve őriz.

A férfiak Milánóban gyűltek össze, és itt hatalmas meglepetés született. Az a Roger Federer gyűjtötte be ugyanis az első helyet, akit a hetedik helyen emeltek ki, és noha a Hopman Kupán Hingis oldalán nyert is, mindenképpen meglepetés, hogy ezúttal is ő futott be az első helyre. Már csak azért is, az oroszok képtelenek voltak meghódítani Milánót. Az ausztrál bajnokság után a világranglista élére ugrott Marat Szafin már a négy közé sem jutott be. Érdekesség, hogy legyőzője, az a brit Greg Rusedski volt, aki Melbourne-ben, az akkori elsőt, Kuertent leckéztette meg, és meccslabdáról fordítva öt játszmában győzött le.

Ezúttal az első szettben valósággal lelőtte az oroszt(6:0), a másodikban aztán valamelyest magához tért Szafin, de gyökeres változtatásra már nem maradt ereje(7:6). Az ütő viszont szinte mindegyik Rusedski-pont után elrepült a kezéből. Kafelnyikov az elődöntőben a végső győztes fiatal Federer ellen vérzett el(6:2, 6:7, 6:3). Csak a tényszerűség kedvéért, a döntőben Federer a francia Julien Boutter ellen - később ő állította meg Rusedskit(7:6, 7:6) - mérte össze az erejét, és három játszmában nyert. A vége 6:4, 6:7, 6:4.