Szepesi: Az Aranycsapatot soha nem tudtuk felülmúlni

2001.02.06. 19:22
Szepesi György belépett nyolcvanadik évébe. Mégis mikor az interjú időpontját egyeztettük, azt mondta, a szerda azért nem jó neki, mert teniszezni megy. Hozzá hasonló korú halhatatlanok mostanában egészségi állapotuk miatt kerülnek a lapok címlapjára. Szepesi mesél MLSZ-elnökségi idejéről, az egykori bundázó Honvéd elleni "eljárásról", Puskásról és arról, hogy ha felkérik, akkor szívesen tudósítana a 2002-es labdarúgó-világbajnokságról. Természetesen magyar meccseket.

- Önnek volt számtalan sikeres közvetítése, mégis a legnagyobb mondásának azt tartják, amikor a Wembleyben Puskás hátrahúzós csele után csak annyit mondott az angol védőnek: All right, Mr. Wright. Hogy született ez a szállóigévé vált mondat?

Szepesi György
- Véletlenül. Ugyan ki gondolta volna, hogy a félidő közepén már 3-1-re vezetünk? Én jómagam is csak az egygólos magyar sikerben reménykedtem. Az angol szövetségi kapitány itt járt a meccs előtt tíz nappal, és megnézte a magyar-svédet a Népstadionban. A 2-2-es döntetlen után úgy nyilatkozott, hogy nem lehet gond a magyarok ellen, csak a győzelem aránya kétséges. Ezek után majdnem sikerült a teljes visszavágás az 1936-os 6-2-es vereségért.

- Ha már az Aranycsapatnál tartunk, ön látta valószínűleg a legtöbb mérkőzésüket. Ki volt a legjobb játékosa?

- Szerintem nem csak az Aranycsapat legjobbja, hanem az egész futballvilág valaha élt legjobb játékosa Puskás Ferenc.

- A napokban Grosics Gyula azt mondta, hogy amit Bozsik tudott a labdával, azt senki más...

- Ez igaz, de a csapat szellemi vezére akkor is Puskás volt. Viszont elmondható, hogy Puskás, Bozsik nélkül nem lehetett volna Puskás, viszont Bozsik Puskás nélkül is Bozsik tudott volna lenni. Ezért is volt a csapat mindenkinél jobb, mert nálunk egyszerre 4-5 világsztár játszott. Ez semelyik másik válogatottnál nem volt. A braziloknál Didi, Uruguay esetében pedig Santa Maria mellé nem tudtak még egy akkora sztárt találni.

- És a németek?

- Na ez az. Náluk még európai klasszis is csak egy volt, Fritz Walter. Világklasszist egyet sem tudtak felmutatni, mégis ők nyerték a vb-döntőt. Azon az egy napon nekik volt szerencséjük. Ezt a traumát, amíg élek, nem fogom kiheverni.

- Ha már szóba került Puskás, mi a véleménye arról, hogy nemrégiben az évszázad magyar sportolójának választották?

- Teljesen egyetértek vele. Igaz, hogy csapatsportágban szerepelt, de akárhova megy az ember a nagyvilágban, és azt mondja, hogy magyar, azonnal rávágják: Puskás.

- Rengeteg sportágat közvetített, rengeteg versenyt. Volt olyan személy, aki megsértődött vagy megharagudott, mert véleményt mondott a teljesítményéről?

- Senki. Egyszer, Berlinben az NDK ellen egy közvetítés során álltam az oldalvonal mentén és Mátrai lábáról leperdült a labda, mire ő annyit mondott, hogy nem megy. Erre én rávágtam, hogy akkor abba kell hagyni. Ezt ő magára vette, de később tisztáztuk a félreértést. Az volt a baj, hogy én mindig azt vártam, hogy felül tudjuk múlni az Aranycsapatot. Először a Göröcs-Albert-Tichy hármastól vártam a megváltást, majd évekkel később a Bene-Albert-Farkas trióba láttam a lehetőséget. Sajnos egyik se jött be.

- Ön, mint MLSZ-elnök is sikeres volt. Mégis két komoly vitára okot adó esetet emelnék ki abból az időből. Az ön elnöksége idején volt az a nevetséges ítélet, hogy a bundázó Honvédtól öt pontot vontak le, pontosan tudva, hogy így is egy ponttal nyeri a bajnokságot.

- Épp Moszkvából jöttem haza az ifi Eb-ről boldogan, és azon gondolkodtam, hogy itthon milyen feldobott lesz az ország. Erre a reptéren röhögve fogadnak, hogy milyen eredmények születtek az utolsó fordulóban. Gondoltam, másnap bemegyek, és rendet teszek. Igen ám, de a Honvédhoz a magyar tábornoki kar nem engedett hozzányúlni, a Csepelt pedig a munkásszakszervezet nem engedte bántani. Így végül a Volánon kellett példát statuálni...

- A másik kényes téma Mexico és a '86-os vb.

- Erről inkább Mezeyt kellene kérdezni a szakmai rész az övé volt.

- Ön hogy élte meg a mexikói szereplést?

- Miután nem tudtuk a gyenge szereplés okát, én lemondtam. De annyira haragudtak rám, hogy amikor kimentem az első magyarországi Forma-1-es versenyre, egy számomra teljesen ismeretlen ember nekem esett, és elkezdett velem kiabálni, hogy nem volt elég a futball, ezt is tönkre akarod tenni?

- Azt mondta nemrég, hogy a következő olimpiára már nem akar kimenni dolgozni, de a jövő évi labdarúgó vb-n még vállalna szerepet.

- Igen, igen. Athénban már sokszor jártam és tapasztaltam, hogy nagyon meleg, és fülledt abban az időben, amikor az olimpiát rendezik. Azon kívül nagy lesz valószínűleg a szmog is a tömeg miatt. Egyébként is akkor már 82 éves leszek. Viszont jövőre valószínűleg Tokióban rendezik a FIFA kongresszusát, és ha már ott vagyok, szívesen tudósítanék akár tévének, akár rádiónak. Persze tudom, hogy mindenkinek megvan a jól bevált csapata, de talán valami kis feladat csak jut nekem is...