Aamodt történelmi sikere az alpesi sívilágbajnokságon

2001.02.07. 12:49
Megszületett az első hazai aranyérem a St. Antonban zajló alpesi sívilágbajnokságon. A nők lesikló számát Michaela Drfmeister nyerte, megelőzve honfitársát, Renate Götschlt. A bronzérem is a rendező ország versenyzőjének, Selina Herrigernek jutott, így az osztrákok a szám valamennyi érmét otthon tartották. A férfiak összetett versenyében a várakozásoknak megfelelően, az abszolút esélyes norvég Kjetil-Anre Aamodt győzött. A norvég klasszis győzelmével történelmi sikert ért el, mivel eddig tizennégy vb-érmet egy versenyző sem gyűjtött.

A St. Antonban zajló alpesi sívilágbajnokságon eddig nem sok örömük volt a rendező osztrákoknak. Legnagyobb esélyesük a ,,Herminatorként" emlegetett Hermann Maier eddig csak egy bronzérmet gyűjtött, bár keddre halasztott lesiklásban még javíthat. A hét végén ráadásként nem tudtak versenyeket rendezni a viharos szél, és a frissen lehullott, több mint harminc centis hó miatt. A kedvezőtlen előjelek után még egy szomorú tragédia is beárnyékolta a viadalt. Autóbalesetben elhunyt Alois Lindenberger, az osztrák nemzeti síugró válogatott szövetségi kapitánya. A kapitány egy viadalt követően autójával hazafelé tartott, amikor a jeges úttesten elvesztette uralmát a jármű felett, amely felborult, és egy fának ütközött.

Osztrák trió a dobogón

A női lesiklással azonban úgy tűnik, véget ért a rendezők pechszériája. Az osztrák hölgyek, nem bíztak semmit a véletlenre, a dobogó mindhárom fokát kibérelték. A szám abszolút esélyese, a világbajnoki címvédő Renate Götschl okozott némiképp csalódást, mivel ,,csak" az ezüstérmet tudta megszerezni. A világbajnoki címvédőt honfitársa, Michaela Dorfmester előzte meg, minimális különbséggel, tizennégy századdal. Dorfmester győzelmének nagyon örült a szépszámú publikum, hiszen az osztrák válogatott első vb-aranyérme született meg az idei világbajnokságon. Nem csak a csapat nyerte első aranyát, hanem a huszonhét éves versenyzőnő is elsőször nyert, mivel két éve Vailben, lesiklásban második volt, szuper-óriásműlesiklásban pedig harmadik. A bronzérem is a hazaiaknak jutott, Selina Herriger lett a harmadik.

Női lesiklás, végeredmény
1. Michaela Dorfmeister (Ausztria) 1:36.20 perc
2. Renate Götschl (Ausztria) 1:36.34
3. Selina Heregger (Ausztria) 1:36.37

Aamodt tizennegyedik vb-érme

Kjetil-Anre Aamodt
Megszerezte a férfi kombináció aranyérmét
Amit a hétfői műlesiklás után csak sejteni lehetett, az kedd délutánra bizonyossággá vált: a norvég Kjetil-Anre Aamodt megszerezte a férfi kombináció aranyérmét. Az északiak klasszisa már a műlesiklás első futama után az élre állt, tíz századot vert a második helyezett osztrák Mattra, harminchatot pedig a második helyezett szintén osztrák Schönfelderre. A második futamban még tovább javított időeredményén, előnyét még további négy századmásodperccel megtoldotta. Nem csak örömködtek a norvégok, mivel kiesett a másik ,,nagyágyújuk " Lasse Kjus.

Aamodt megőrizte előnyét a lesiklás után is, és végeredményben megérdemelten szerezte meg a kombináció aranyérmét. A huszonkilenc éves versenyző győzelmével új rekordot állított fel a sportág történetében, mivel tizennégy érmet világbajnokságon még senki sem gyűjtött. Mario Matt ezüstérmet vehetett át, míg a dobogó legalsó fokára, az ötödik helyről indulva, a svájci Paul Accola kapaszkodott fel.

Férfiak, alpesi összetett, végeredmény
1. Kjetil-Andre Aamodt (Norvégia) 2:58.25 perc
2. Mario Matt (Ausztria) 2:58.93
3. Paul Accola (Svájc) 2:59.53