Parádézott az FTC, kiesett a Győr

2001.02.11. 18:58
A női kézilabdázók Bajnokok Ligájának ötödik fordulójában hazai pályán, magabiztosan győzte le a Herz-FTC csapata a Ferrobus Mislata Valencia csapatát 32-24-re. A Ferencváros, ha a következő fordulóban legalább döntetlent játszik a német Lützellindennel, akkor továbbjut a csoportjából. A másik magyar gárda, a győri Graboplast idegenben szenvedett vereséget 29-24-re a Milar L,Eliana Valencia együttesétől, és a további mérkőzésektől függetlenül kiesett a Bajnokok Ligájából.
A B-csoport mérkőzésén a Ferencváros a spanyol Ferrobus Valencia csapatát fogadta. Mivel az idegenbeli meccsen két góllal kikaptak a budapestiek, így legalább háromgólos siker kellett a biztos továbbjutáshoz a csoportból. Nem úgy indult az összecsapás, hogy magabiztosan teljesíti a feladatot a zöld-fehér gárda. Az FTC az első percekben megilletődve kezdett, csupán Farkas Ágnes hetesgólja után vezetett először (5-4). Tóth Enikő átlövésével kettőre nőtt a különbség, sőt Kirsner Erika ejtése után már három volt a Fradi előnye (9-6).

Még az sem hátráltatta a csapatot, hogy Farkas Ágnes egymás után két hétméterest is kihagyott. A Ferencváros egyre jobban játszott, szebbnél szebb akciókat vezetett, és a befejezések is megfelelőek voltak. Kökény büntetője után már kilenc volta Herz-FT előnye (17-8). A vendégek réséről csupán Lenus Ciubotaru tartotta a lépést a hazai gólszerzőkkel, hetesből szépített (18-10). A félidő végén kettős hátrányba került a zöldek, de a Ferrobus így sem tudott sokat ledolgozni hátrányából (19-11)

A második félidőben kapust cseréltek a vendégek, a gyengélkedő Bogdanova helyére a kis termetű Navarro állt be. Az első tíz percében felváltva estek a gólok, majd előnyből Urbanke csökkentette a különbséget.(23-17). A lelkes vendégek hat gólra zárkóztak fel, de Kökény találatával ismét hétre nőt a hazai vezetés. A spanyolok új taktikával próbálkoztak, mindkét átlövőnket szoros emberfogással őrizték. Ez sem segített, Lőwy ejtésből betalált, az egyébként jól védő Navarro kapujába. A vendégek részéről Ciubotaru hetesből még megszerezte kilencedik találatát, de még így is jelentős előnnyel várhatta az FTC a meccs hajráját (27-20).

Farkas Ágnes a saját kilenceséről (!) dobott majdnem gólt, majd a Lőwyvel szemben elkövettet szabálytalanság után megítélt büntetőt értékesítette Farkas (29-21). Ciubotaru tizenegyedik gólját szerezte, amire a házigazdák Siti Eszter és Tóth Enikő, és Farkas góljával válaszoltak. A meccs utolsó találatát Ciubotaru lőtte, így kialakult a nyolcgólos hazai győzelem (32-24). Győzelmével a Herz-FTC továbbjutási esélyei jelentősen megnőttek, ha a következő fordulóban hazai pályán legyőzi a német Lützellindent, akkor még csoportelső is lehet.

Nõi Bajnokok Ligája, 5. forduló, B-csoport:
Herz-FTC - Ferrobus Mislata (spanyol) 32-24 (19-11)
Népliget, 1500 nézõ, V: Olesen, Pedersen (dán)
góldobók: Farkas Á 8/3, Tóth E. 5, Siti E. 5/3, Kökény 5, Kirsner 3, Benyáts 2, Pádár 2, Lõwy 1, Kovács V. 1, illetve Ciubutaru 12/6, Andrea 4, B. Sanchez 3, Urnabke 2, Aragon 1, Kragelund 1, Arrayo 1
hétméteresek: 9/6, illetve 7/6
kiállítások: 10, illetve 6 perc

A csoport másik mérkõzésén:
TV Giessen Lützellinden (német) - Bäkkelagets SK (norvég) 24-29 (11-14)
Az állás: 1. Bakkelagets 7 pont, 2. Herz-FTC 6, 3. Mislata 5, 4. Lützellinden 2

Búcsúzott a Győri Graboplast a Bajnokok Ligájától

Ha három góllal győzött volna a Győr Valenciában, reális esélye maradt volna a továbbjutás kivívására a női Bajnokok Ligájának utolsó fordulójában. Sajnos, még a halovány reményt jelentő döntetlent sem sikerült kivívniuk Vura József tanítványainak. A zöld-fehérek mindössze az első félidő első negyedórájában voltak egyenrangú ellenfelei a hazaiaknak. Az előzetes várakozásoknak megfelelően, az orosz származású Kircsik vezérletével egyre jobban eltávolodtak a spanyolok a fáradtan játszó vendégektől. Kircsik mellett még a két hazai ász, a mérkőzés végére öt gólig jutó Del Olmo és a négygólos Gomez remekelt. A hispánok nyolc góllal elhúztak, amelyből mindössze kettőt tudtak a magyarok ledolgozni a félidő befejezéséig (16-10).

A második játékrészben némileg feljött a Graboplast, elsősorban Pigniczki és Kulcsár góljainak köszönhetően. A mérkőzés, és ezzel a továbbjutás a negyvenkilencedik percben dőlt el, amikor Pigniczki Krisztina szándékos lerántásért piros lapot kapott. A vezérét vesztett győriek mindent megpróbáltak, de Kircsiket nem tudták feltartóztatni. Az orosz játékos tizenhárom gólt dobott, amellyel oroszlánrészt vállalt a Valencia győzelméből (29-25). A hazai siker, azt jelenti, hogy az utolsó forduló eredményeitől függetlenül a Győr kiesett, mivel a pontszámban még behozhatja a Valenciát, de az egymás elleni találkozók alapján már mindenképp a spanyolok a továbbjutók. Pigniczkiék az utolsó fordulóban az ukrán Kijev otthonába látogatnak.

Nõi kézilabda Bajnokok Ligája, 5. forduló, D-csoport:
Milar L,Eliana Valencia (spanyol) - Gyõri Graboplast ETO KC 29-25 (16-10)
Valencia, 500 nézõ, V: Ehrmann, Künzig (német)
góldobók: Kircsik 13/4, Del Olmo 5, Gomez 4, Medved 3, Parrejra 3, Puche 1, illetve Pigniczki 7, Kulcsár A. 6/3, Nagy A. 5, Jókai 3, Köbli 2, Kulcsár Gy. 1, Lovász 1
hétméteresek: 5/4, illetve 3/3
kiállítások: 12, illetve 16 perc
piros lap: Pigniczki (49.)
Az állás: 1. Krim NR Ljubljana (szlovén) 8 pont, 2. Valencia 6, 3. Gyõr 4, 4. Szpartak Kijev (ukrán) 2