Két sztárcsapat búcsúzott el a Davis Kupától

2001.02.12. 17:04
Már a nyolc közé sem jutottak be a címvédő spanyolok, Hollandiában ugyanis már két nap után szomorúan kellett konstatálniuk: kemény pályán esélytelenek. Az amerikaiak is elvéreztek a nyolcaddöntőben, őket a svájciak leckéztették meg. A németek nagy csatában verték meg a mieinket elbúcsúztató románokat, az oroszok Kafelnyikov kitűnő teljesítményének köszönhetően léptek túl a szlovákokon.
A spanyolok öldöklő csatában nyerték meg decemberben a barcelonai döntőt az ausztrálok ellen. Juan Carlos Ferrero káprázatosan játszott, azóta azonban kisebb hullámvölgybe került, már az Austral Openen is igen halvány volt, gyorsan kiesett. Ferrero most Moyával játszotta az egyest, de az első nap után mindketten vereséget szenvedtek a korántsem acélos Schalkentől, és Schluitertől. Szombaton párosban is kikaptak, így már öltözhettek is, a hátralévő két egyes már csak formalitás volt, egyet végül - Moya révén - sikerült hozniuk.(4-1)

Az amerikaiak nem vérmes esélyekkel léptek pályára Baselben, hiszen sem Agassi, sem Sampras nem vállalta a játékot. Martin és Gambill pedig pillanatnyilag nem szerepel olyan szinten, hogy reális lehetőségei legyenek a diadalra. Mindemellett Roger Federerrel illett számolni, mert a Hopman Kupán is már nagyszerűen helytállt, illetve a múlt héten tornát nyert Milánóban. A svájciak végül az ifjú titán vezérletével nyertek is.(3-2)

Marat Szafin
Betli
A legnagyobb küzdelmet kétségkívül Pozsonyban láthatták az érdeklődők, mert az oroszok, pontosabban a világelső Marat Szafin betlizett. Kucserától öt játszmában kapott ki pénteken, vasárnap azonban simán, három szettben maradt alul Dominik Hrbatyval szemben. Ausztráliában sem produkált maradandót a szlovákok legjobbja ellen, ezúttal sem ment neki. Kafelnyikov viszont hatalmas csatában győzött, úgy, hogy az első két játszmát elveszítette, ám kiélezett megfordította a meccset Kucsera ellen, egyszersmind megnyerte a találkozót is a végső győzelemre esélyesnek tartott szbornajának. 3-2-es orosz győzelem lett a vége.

A németek a második nap után hátrányba kerültek a románokkal szemben, de a harmadik napon nagyon összekapták magukat, és Tommy Haas, valamint Nicholas Kiefer igazolta, hogy egyesben azért jobbak ellenfelüknél. Előbbi íb>Pavelt, utóbbi Trifut verte három játszmában. A braunschweigi arénában Boris Becker is tanúja volt a 3-2-es sikernek. A svédek is kínlódtak az Ulihrach vezérelte csehek ellen, de továbbjutottak(3-2), mégha Enquist nem játszott, és Norman nem is tündökölt.

A brazilok Kuerten ellenállhatatlan játékával leiskolázták Marokkót(4-1), nem is lehetett vitás a meccs végkimenetele. Az ausztrálok sem hagytak egy percig sem kétséget afelől, hogy jobbak, mint a Lapentti fivéreket soraikban tudó ecuadoriaknál. (4-1) A nyolcaddöntő legsimább meccsét mégsem ez, hanem a francia-belga összecsapás hozta. A gallok szemernyi kétséget sem hagytak afelől, hogy ők a jobbak, jóllehet nem is hazai pályán játszottak. Clément zseniálisan játszott, tartotta kiváló ausztrál formáját.