Gigászi csatában nyert a Dunaferr Veszprémben

2001.02.17. 20:14
Nagy volt a tétje a szombati Fotex-Dunaferr rangadónak, hiszen amennyiben a Fotex nyer, már az alapszakasz győztesének tekinthető. Ha viszont a Dunaferr, akkor még a Duna partiak is megszerezhetik az első helyet, jóllehet nekik sokkal nehezebb a dolguk, mert még Szegeden is vár rájuk egy rangadó.
A tét tehát meglehetősen nagy volt, és ez éreztette is a hatását, meglehetősen idegesen kezdett mindkét csapat. A bírók is érezték, hogy mindenképpen a kezükben kell tartaniuk a meccset, különben elszabadulhat a pokol, úgy, mint a tavalyi Magyar Kupa meccsen, amelyiken szinte kocsmai verekedésbe, lökdösődésbe torkollott a küzdelem. A két játékvezető számolatlanul adta a kiállításokat, tíz perc sem telt el, és már mindkét csapat játszott kettős emberhátrányban.

Szathmári János (Fotex)
Először a hazaiak nyugodtak meg, elsősorban Szathmári remeklésének köszönhetően, aki egymás után három hetest hárított. Kétszer Mohácsi, egyszer Mocsai hibázott. A Fotex Szaracsevics vezetésével ki is használta ezt a lélektani előnyt, és 6-3-ra elhúztak. Skaliczki László, a Dunaferr szakvezetője ekkor időt kért, mert úgy gondolta, ha most nem fogják meg a meccset, akkor reménytelenül szaladhatnak az eredmény után.

Az időkérés egyértelműen jót tett a Dunaferrnek, no meg az is, hogy a litván Marcinkevicius megtalálta helyes megoldást a hetesek értékesítésére, és emellett mezőnyből is eredményes volt.

A félidő végére azonban megint fölénybe került a Fotex, mert a kubaiak - Perez és Diaz - is remekeltek a már említett horvát világklasszison kívül. A 25. percben kialakult a legnagyobb a különbség, négy góllal, 12-8-ra vezetett a Veszprém, a közönség tombolt, a játékosok pedig magabiztosak voltak. A Dunaferren a kapuscsere sem segített - az ugyancsak kubai Hernandezt Zsemberi váltotta -, ő is igen keveset találkozott a labdával.

Pásztor István (Fotex)
Az előny a félidőre eggyel csökkent, Szaracsevics időn túli szabaddobásból talált a hálóba. A Fotex tehát vezetett, az azonban mindenképpen elgondolkodtató volt, hogy mindössze két gólt lőttek a Fotex magyar válogatott szélsői, Pásztor és Oszlánczy.

A második félidőt lendületesen kezdték az újvárosiak, és Zdravko Zovko, a veszprémiek trénere időt is kért, miután pillanatok alatt elolvadt a háromgólos előnyük. Zovko megnyugtatta ugyan csapatának nagy részét, Habuczkit azonban nem sikerült, ő valósággal leterítette Benét, és a bírók habozás nélkül kizárták. (Ez volt a harmadik kizárása a szezonban.)

Ekkor ismét rendkívül ideges hangulat uralkodott a csarnokban, megint sok kiállítás volt a meccsen. A Dunaferr viszont ekkor egységesebbnek tűnt, köszönhetően elsősorban a hirtelen feljavult Hernandez teljesítményének - tartást adott a kapus a többieknek -, aki lövéseket hárított, néhány perc alatt többet, mint az egész első félidőben. Ő is végrehajtotta a legnagyobb bravúrt, hetest fogott, mégpedig az addig nem hibázó Szaracsevicset bizonytalanította el.

A Dunaferr a félidő derekán átvette a vezetést, nem is egy, hanem rögtön két találattal. Az egész meccsen nem vezettek - mindeddig - ilyen különbséggel. A Fotex nem adta fel, zsinórban háromszor találtak a kapuba, az utolsó góljukat ebben a szériában - ráadásképpen emberhátrányban - Perez lőtte.

Kuzmicsov (Dunaferr)
Lüktetett ezekben a percekben a mérkőzés, a szurkolók ismét a csapatukkal, nem pedig a vendégkispad mocskolásával foglalkoztak. Újra fej-fej mellett haladt a két gárda, ám a döntő fordulatra a bajnoki címvédő volt képes. Kuzmicsov, Kertész és Marcinkevicius három góljának - és utóbbi parádés labdaszerzésének - köszönhetően 26-24-re vezetett a Dunaferr, és ezt az előnyt már a hármas sípszóig meg is őrizték. Tavaly is elvitte a két pontot a Dunaferr a félelmetes veszprémi arénából, ezúttal is sikerült nekik a győzelem.

A horvát Zdravko Zovko először hagyhatta el a veszprémi kispadot - vesztesen. A tanulságok levonása nyilván később lesz, az azonban rendkívül érdekes, hogy mindössze két gólt szereztek a már említett szélsők, ráadásképpen Pásztor a Szeged hálóját a hét elején tízszer is bevette. Most csupán egy találatot jegyzett. A meccs legeredményesebbje Szaracsevics volt, de a tíz gólja is kevés volt a végső sikerhez.

Mivel két góllal nyert a Dunaferr, így az egymás elleni eredményekben is ők állnak jobban - eggyel kaptak ki ugyanis hazai pályán -, ez egyszersmind azt jelenti, hogy a bajnokság élére ugrottak. Ha a Szeged elleni rangadót is megnyerik a Tisza partján, akkor a rájátszást ők kezdhetik az élről.