Ismét élre állt a Blues

2001.02.17. 22:03
Mindössze öt találkozót játszottak az NHL 129. játéknapján, ám köztük szerepelt a Senators-Avalanche rangadó, melyen a konferenciák éllovasai csaptak össze.
Liga elsőként kezdte, konferencia másodikként zárta a csütörtöki napot a Colorado. A denveriek a keleti éllovas Ottawa otthonába látogattak, és meglepően sima vereséget szenvedtek. Az éllovasok csatáját egyébként tizennyolc és fél ezren tekintették meg a helyszínen, s a drukkerek javarésze elégedetten konstatálhatta, hogy a Szenátorok Shawn McEachern, Alex Jasin és Pat Lalime vezérletével leiskolázzák a Lavinát. Az orosz játékos idénybeli huszonhetedik gólja mellé egy asszisztot is kiosztott, s ugyanezt tette McEachern is, míg Lalime 25/26-tal zárt. A vendégek mentségére: az Avalanche ketrecét nem Pat Roy, hanem a svájci David Aebischer védte.

Pierre Turgeon
A Colorado zakójával megnyílt az út a St. Louisnak, hogy ismét a Liga élére állhasson. A Blues az idén meglehetősen harmatos Calgary nótáját húzta el (pedig a Lángok Valerij Bure góljával húsz perc után még vezettek), a siker legfőbb letéteményese egy fiatal cseh hátvéd. Peter Smreket februárt 9-én rendelte vissza Worcesterből a Mississippi-parti egylet, ugyanis Chris Pronger és Al McInnis sérülése miatt meglehetős űr keletkezett a gárda hátsó alakzatában. Az AHL-es egylet mezét a Zenészekére cserélő bekk két góllal hálálta meg a bizalmat, remek ajánlólevelet készítve ezzel magának a folytatáshoz. Smrek mellett Pierre Turgeon vitte vállán a társaságot, a Liga egyik legjobb előkészítője két asszisztot jegyzett. Nem lehet elfeledkezni Roman Turekről sem: a tavalyelőtti Jennings-díjas portás 25/26-tal fejezte be a meccset. Győzelmével a St. Louis átvette a vezetést a bajnokságban.

Miro Satan és Max Afinogenov egy-egy góllal és passzal, Dominik Hasek pedig húsz védéssel vette ki a részét a Buffalo Atlanta elleni sikeréből. Simán nyert a Philadelphia is a Toronto ellen, a Flyers nyerőemberének a hosszú sérülése után egyre inkább magára találó, s immáron tizenhét gólnál járó Mark Recchi bizonyult, aki két góllal és egy előkészítéssel tette emlékezetessé az estét a szurkolók számára. Recchi remeklésében elévülhetetlen érdemei vannak Keith Primeau-nak, aki két passzt jegyzett. Tovább menetelt a Boston is. A Bocsok január eleje óta megtáltosodtak - persze várható volt, hogy Mike Keenan előbb-utóbb gatyába rázza a társulatot -, idei tizenkilenc meccsükből tizenkettőt megnyertek, s pofozógép szerepüket levetkőzve már a rájátszást jelentő nyolcadik helyen tanyáznak a Keleti Főcsoportban. A Bruins legújabb áldozatának a Liga legharmatosabb csapata, az utolsó huszonkét meccséből tizenkilencet elvesztő Tampa bizonyult. A Bocsokat a karriercsúcsot jelentő öt pontot szerző Jason Allison (két gól-három assziszt) vezette rohamra, de nem kell szégyenkeznie Joe Thorntonnak sem két gólja és egy passza miatt.

A 129. játéknap eredményei
Buffalo Sabres-Atlanta Thrashers 3-1 (1-1, 1-0, 1-0) Ottawa Senators-Colorado Avalanche 4-1 (1-?, 2-0, 1-1) St. Louis Blues-Calgary Flames 4-1 (0-1, 1-0, 3-0) Philadelphia Flyers-Toronto Maple Leafs 5-2 (2-1, 3-1, 0-0) Tampa Bay Lightning-Boston Bruins 3-6 (1-4, 0-2, 2-0)