Svájccal mérkőzik kézilabda-válogatottunk az Eb selejtezőjében

2001.02.20. 19:00
A magyar kézilabda-válogatott Svájccal mérkőzik a 2002-es svédországi Európa-bajnokság selejtezőjében. A magyar csapat sorsolása szerencsés, hiszen elkerülte a kontinens élvonalába tarozó Németországot és Jugoszláviát. A továbbjutás két mérkőzés alapján dől el, az első összecsapásra Svájcban kerül sor június másodikán vagy harmadikán, míg a visszavágót egy hét múlva játsszák Magyarországon. A párharc győztese vehet részt a januári Európa-bajnokságon.
Svájccal játszik válogatottunk

Bécsben elkészítették a 2002-ben, Svédországban megrendezésre kerülő férfi kézilabda Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását. A magyar csapat nem panaszkodhat a szerencséjére, hiszen Svájcot kell legyőznie, hogy részt vehessen a kontinensviadalon. Válogatottunk duplán mázlistának mondhatja magát, hiszen a sorolás első fázisában azt kellett kisorsolni, hogy Lengyelország, Magyarország és Macedónia közül mely válogatott nem kerül a kiemeltek közé, tehát az erősebb csapatok közül kap ellenfelet. A választás Lengyelországra esett, így ők játszanak kiemelt ellenféllel (Norvégiával). A mieink így megúszták a biztos kiesést jelentő csapatokkal való találkozást, például Németországgal vagy a franciaországi világbajnokság bronzérmesével, Jugoszláviával.

Élni kell a lehetőséggel!

Jövőre is legyen miért örülni
Hajdú János szövetségi kapitány legénységének Svájc jutott ellenfélként a selejtezőben. Az a Svájc, amely az utóbbi években nem remekelt túlságosan, jelenleg az európai középmezőnyhöz tartozik. A továbbjutás kuparendszerben, két mérkőzésen dől el, az első találkozóra június másodikán vagy harmadikán kerül sor Svájcban, majd egy héttel később Magyarországon lesz a mérkőzés visszavágója. A magyar kézilabdasport szempontjából döntő fontosságú, hogy sikerüljön kivívni a továbbjutást. Férfi kézilabda-válogatottunk ugyanis az utóbbi években sorra maradt le a nagy világversenyekről. A Japánban rendezett világbajnokságon megszerzett negyedik hely után sorra bukta el csapatunk a selejtezőket, így nem lehetett ott sem a legutóbbi világbajnokságon és olimpián sem. Nagy lehetőséget kapott ezzel a párosítással a sportág, hogy megkezdje a felzárkózást az európai élmezőnyhöz.

Először tizenhat csapat az Eb-n

Az Európa-bajnokságot 2002. január 25. és február 3. között rendezik meg Svédországban, amelyre a sportág történetében először tizenhat csapatot várnak. Öt nemzet képviselői már biztos résztvevői a tornának, a rendező Svédország mellett Franciaország, Oroszország, Szlovénia és Spanyolország selejtező nélkül ott lesz Skandináviában. A további tizenegy helyre még huszonkét válogatott pályázik, amelyeket sorsolással párba osztottak, és a párharcok győztesei vívják ki a részvétel jogát az Eb-re. A párosítások papírforma szerint meglehetősen lefutottnak tűnnek. Jugoszláviának nem lehet akadály Olaszország legyőzése, míg a németek is jóval esélyesebbek Szlovákiánál. A vb-n csalódást keltő horvátok Törökország ellen javíthatnak, míg a világbajnokság meglepetés csapata, Ukrajna Litvániával mérkőzik.

A selejtezők párosításai
Svájc-Magyarország
Törökország-Horvátország
Fehéroroszország-Izland
Litvánia-Ukrajna
Szlovákia-Németország
Olaszország-Jugoszlávia
Lengyelország-Norvégia
Bosznia-Hercegovina - Dánia
Izrael-Macedónia
Hollandia-Portugália
Finnország-Csehország