A sírból szállt fel a Red Wings

2001.02.26. 13:53
Nyolc mérkôzést játszottak az NHL 139. játéknapján. A vasárnap este legnagyobb bravúrja a Detroit nevéhez fűzôdik, amely háromgólos hátrányból nyert a Phoenix ellen.
Eleve rossz elôjelekkel indult a meccs az autóvárosiak szempontjából, ugyanis Szergej Fjodorov és Szlava Kozlov a maródiak számát gyarapította. Ráadásul Chris Osgood is gyalázatos napot fogott ki, legalábbis erre utal, hogy tíz lövésbôl hármat elnézett, így negyedóra után - Claude Lemieux, Keith Tkachuk és Juha Ylonen góljaival - hárommal mentek a Prérikutyák. Scotty Bowman, a Vörös Szárnyak edzôje ekkor merész húzásra szánta el magát, s pályára küldte Manny Legace-t, aki január 26-a óta ez volt az elsô meccse.

Brendan Shanahan
A tarcsikapus meghálálta a bizalmat, két harmad alatt 18/18-at produkált, hátul tehát megoldódott a probléma. A második harmad közepén pedig már egyenlô állást mutatott az eredményjelzô, ugyanis a Red Wings négy és fél perc alatt egalizálta a különbséget. Sôt, a záró periódusban ezt hat perc alatt újabb triplával fejelték meg, így tulajdonképpen sétegalopp lett a vesszôfutásból. A detroiti attak vezére ezen az estén Brendan Shanahan volt, aki két-két góllal és passzal vétette magát észre, mellette a három asszisztos Niklas Lidström, a két passzos Igor Larionov és Steve Yzerman, valamint az egy-egy gólt és elôkészítést jegyzô Mathieu Dandenault érdemel említést.

Hatot vágott a Pittsburgh is, ám a Pingvineknek csak egy mínuszból kellett visszajönniük az Islanders ellen, mely Marius Czerkawski révén még vezetett a második harmad elején. Ezek után aztán Jean-Sebastian Aubin lehúzta a rolót, míg elôl beindult a henger: Robert Lang duplával, Alex Kovaljov és Mario Lemieux két-két passzal, Wayne Primeau és Jeff Norton pedig egy-egy góllal és assziszttal vette ki a részét a kisebbik Nrew York-i egylet alázásából. Hengerelt a Colorado is, a Lavina ezúttal az Atlantát gázolta el. A csapat legeredményesebbjének Joe Sakic bizonyult, a center egy gólt és három elôkészítést vállalt, mellette Milan Hejduk két gólja, Alex Tanguay két passza, és a Kingsbôl érkezett Rob Blake egy-egy találata és asszisztja érdemel külön említést.

Négy-egyre, majd öt-kettôre vezetett a Buffalo a Tampa ellen, mégis, majdnem sikerült elszórakoznia a gyôzelmet, ugyanis az utolsó harmadot meglehetôsen félvállról vette a Sabres. A hazaiaknál Dave Andreychuk idei elsô dupláját vágta (egy assziszt mellé), Miro Satan és Doug Gilmour pedig mindenbôl egyet vállalt, míg az ellen oldaláról Ryan Johnson érdemel vállveregetést két passzáért és találatáért. Két harmadon keresztül unalmas játszadozás zajlott Chicagóban, aztán az utolsó húsz percre megbolondultak a csapatok.

Elôbb a Toronto fordított négy és fél perc alatt null-egyrôl négy-egyre, majd a hazaiak darálták be a kanadaiakat szintén egy négyes sorozattal, így végül nyert a Blackhawks, melyben Eric Daze két gólt és egy asszisztot vállalva a mezôny legeredményesebbjének bizonyult. Todd Marchant-nak a hosszabbítás 31. másodpercében lôtt góljával verte az Edmonton a Dallast, míg a philadelphiai Mark Greig két pontja lassan végleg megpecsételi a Rangers sorsát - a Parkcsôszök számára már nagyon távolinak tűnik a rájátszás. Megszakadt az Anaheim nagy sorozata is, a Kacsák hazai jégen buktak el a Colombus ellen.

A 139. játéknap eredményei
Chicago Blackhawks-Toronto Maple Leafs 6-4 (0-0, 1-0, 5-4)
Edmonton Oilers-Dallas Stars 3-2 h. u. (1-1, 1-0, 0-1, 1-0)
Philadelphia Flyers-New York Rangers 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)
Anaheim Mighty Ducks-Colombus Blue Jackets 2-5 (0-1, 1-1, 1-3)
Buffalo Sabres-Tampa Bay Lightning 5-4 (2-1, 2-0, 1-3)
Detroit Red Wings-Phoenix Coyotes 6-3 (0-3, 3-0, 3-0)
Colorado Avalanche-Atlanta Thrashers 5-2 (2-0, 2-0, 1-2)
Pittsburgh Penguins-New York Islanders 6-1 (0-0, 2-1, 4-0)