Duplán ünnepelt Montreal

2001.03.01. 17:41
Hét mérkőzést játszottak az NHL 142. játéknapján, melyek közül a legnagyobb érdeklődés Mario Lemieux montreali fellépését kísérte.
Szevasz Mario!
Zsúfolásig megtelt a Molson Centre, 21273 kanadai várta, hogy a város talán leghíresebb, de mindenképpen legkedveltebb szülötte (felesége és gyermekei még ma is itt élnek), Mario Lemieux kikorcsolyázzon a jégre. A tengerentúliakra oly jellemző felhajtás nagyságát mutatja, hogy a Le Journal de Montreal című lap 16 oldalas Lemieux-összeállítással lepte meg olvasóit. A mérkőzés során csak fokozódott a Canadiens-rajongók eufóriája, hiszen a Főpingvin ugyan adott egy gólpasszt, de kedvenceik Saku Koivu (két-két gól és passz), Jim Campbell (két assziszt), Karl Dykhuis és Oleg Petrov (két-két előkészítés) és Jose Theodore (26/28) vezérletével lenyomták a Pingvineket, melyben csak Jaromir Jagr és Krzysztof Oliwa nyújtott emlékezeteset - mindketten egy-egy gólt és passzt jegyeztek, a lengyelnek ez volt idén az első találata.

Nemcsak Montrealban örülhettek a kanadaiak, hiszen minden juharleveles alakulat győzelemmel zárta a napot. A Toronto Szergej Berjozin és Shayne Corson góljaival - az ellen oldaláról Mike Ricci volt eredményes - verte a San Josét, ám a legnagyobb dicséret Curtis Josephet illeti, hiszen 38/39-es mutatója önmagáért beszél. Edmontonban Doug Weight (egy-egy találat és assziszt) vezérletével a playoffba tartó Oilers fontos győzelmet aratott a Blues (Scott Young: két gól, Pierre Turgeon: egy-egy gól és passz) ellen, míg Vancouverben az újonc Daniel Sedin (egy-egy találat és előkészítés) és Mattias Öhlund (két assziszt) vezette Canucks lenyomta a Dallast.

Továbbra sem találja meg a felfelé vezető utat a Phoenix, mely ezúttal - Jeremy Roenick gólja és passza ellenére - a Colombus ellenében vérzett el. A Blue Jacketsben egymás után második meccsén jutott három passzig Robert Kron, míg Steve Heinze nevéhez egy találat és két assziszt fűződik. Három zakó után ismét győzött a Rangers, az áldozat szerepére kárhoztatva a Floridát. A Parkcsőszök góljain Brian Leetch, Petr Nedved, Radek Dvorak és Sandy McCarty osztoztak, Jan Hlavac és Kim Johnsson az előkészítésben jeleskedtek (mindkettő két passz), a Párducok közül Greg Adams duplát vágott, Mike Sillinger pedig két elronthatatlan átadást jegyzett. A nap egyetlen idegenbeli győzelme az immáron tizenkét meccs óta veretlen Red Wings nevéhez fuződik (az autóvárosiak legutóbb East Rutherfordban a Devilstől kaptak ki), mely a Kacsákat oktatta Igor Larionov (egy-egy gól és passz), Nicklas Lidström és Martin Lapointe (mindkettő két előkészítés) vezetésével.

A 142. játéknap eredményei
Toronto Maple Leafs-San Jose Sharks 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)
Edmonton Oilers-St. Louis Blues 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)
Vancouver Canucks-Dallas Stars 5-4 (1-1, 2-1, 2-1)
Anaheim Mighty Ducks-Detroit Red Wings 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)
Colombus Blue Jackets-Phoenix Coyotes 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)
Montreal Canadiens-Pittsburgh Penguins 4-2 (1-0, 1-1, 2-1)
New York Rangers-Florida Panthers 4-2 (1-0, 2-0, 1-2)