Diploma után újabb nagy dobás?

2001.03.05. 21:47
A hétvégén rendezett Hungária Kupán magyar győzelmeknek is örvendezhettünk. Nagy Viktória az 52 kilós cselgáncsozók között az olimpiai bajnokot is legyőzve második helyen végzett. Olimpiai bajnokunk, Kovács Antal és Csizmadia Gábor is a harmadik helyen végzett. Ám a nagy szenzáció vasárnap következett, amikor sydneyi olimpiai bajnokát, a japán Inoue-t - a földrészek összecsapásán - ,,Atom Anti" ipponnal legyőzte. Barcelona bajnokát erről is kérdeztük.
- Az olimpia után azt mondtad, hogy nem szeretnéd megvárni, míg veled törlik fel a szőnyeget. Pillanatnyilag nem úgy tűnik, hogy ennek igazán komoly realitása lenne.

- Szerencsére. Most én is úgy éreztem, hogy jó erőben vagyok.

- A japán olimpiai bajnok elleni győzelmed alighanem többet ért számodra, mint az előző napi bronzérem.

- Még kérdezed?

- Csak azért, mert a versenyben elért harmadik helynek is kétségkívül van értéke.

- Hogyne, persze, de azért ezt a japán srácot senki sem tudta megverni az elmúlt években. Mi több, még elhajítani sem tudták. Emlékezz vissza: úgy nyerte itt is a súlycsoport küzdelmeit - amelyikben és harmadik lettem -, hogy szinte egyszer sem töltötte ki az ötperces ,,játékidőt".

- Erre jöttél te, és ipponnal verted.

- Igen, és büszke is vagyok erre. Ám arra még inkább, hogy a japán egy más között elmondta, csak amiatt jön el Budapestre, mert szeretne velem megmérkőzni. Én ugyanis azon kevesek közé tartozom, akik egyszer már legyőzték őt. Ha jól emlékszem, utoljára is éppen tőlem szenvedett vereséget. Szóval, említette, azért jön, mert az én stílusom nem igazán fekszik neki.

- Jött, látott - és vesztett.

- Igen, és ez valamelyest elégtétel is nekem az eddigi rosszabb szereplésekért. Vagy mondjuk úgy, hogy gyógyír. Mert az az érzés leírhatatlan, amikor megragadod és a levegőbe emeled a világ legjobbját. Borzasztó jó érzés, amikor érzi a kiszolgáltatottságot, és te befejezed az akciót. Aztán jöhet a diadalittas ünneplés.

- Ezt az említett kiszolgáltatottságot te is megérezhetted az utóbbi időben. Milyen következtetéseket kell levonni ebből a sikerből?

- Nem kell túlragozni. Biztató, hogy most csupán egy ,,koka"-értékű akciót voltak képesek végrehajtani rajtam az ellenfelek, de nem gondolkodom azon, hogy most megint megtaláltam a helyes ösvényt, és ismét kedvező szelet fogott ki a vitorlám. Az olimpia előtt is nyertem rangos versenyeket, Sydneyben mégis jött a rövidzárlat, és a kiesés. Most - pár hete - Párizsban nyertem, az egyik legerősebb versenyen, mégsem érzem úgy, hogy változott volna velem a világ. Szeretném már, ha egyszer végre - ismét - világbajnokságon, vagy Európa-bajnokságon is kijönne a lépés.

- Hogy állsz az egyetemmel?

- Szeretnék már végre diplomát szerezni, ezen a tavaszon az is sikerülhet.