Agassi először kapott ki idén

2001.03.05. 19:18
A brazil világelső, Gustavo Kuerten igazán salakon érzi otthon magát, első Grand Slam győzelmét is ezen a felületen - Párizsban - aratta, ezért aligha meglepő, hogy a múlt hét után ismét nyert egy tornát. Ezáltal megerősítette a helyét a világranglista első helyén. A második helyezett Szafin miután edzőt váltott - a svéd Mats Wilander irányítja a felkészülését - bekerült a döntőbe Dubaiban. Agassi első vereségét szenvedte el az idén. A hölgyeknél Davenport igazolta jó formáját.
Talán élete legnagyobb sikerével szerezte meg az első helyet a brit Greg Rusedski San Joséban, amikor az idén még veretlen - tizenegy győztes meccsel a háta mögött - André Agassi ellen két játszmában diadalmaskodott. Rusedski volt hosszú időn át az a játékos, aki egy-egy bravúrra ugyan képes, de hosszú távon képtelen állandósítani jó formáját. Így volt ez az idei Austral Openen is, amikor a világelső Kuertent győzte le maratoni küzdelemben, meccslabdáról fordítva, sérült kézzel. Igazi hős volt.

Gustavo Kuerten salakon
Ám a hős egyik-napról a másikra összeomlott, kikapott. Rusedski már évekkel ezelőtt kiérdemelte a szervakirály jelzőt, és játékát meglehetősen sematikusnak tartották. Nagy adogatás, majd futás be a hálóhoz, és ha helyén van a röpte, akkor már meg is van a pont. Játéka azonban kétségkívül az utóbbi időben színesebb lett, remek ütéseket produkált.

Most Agassi sem volt képes megtalálni az ellenszert, mindkét játszmában egyszer-egyszer elvette az ausztrál győztes adogatójátékát, az pedig nem volt kérdéses, hogy a sajátját hozza. A vége 6:4, 6:3, aminek a lélegzetelállítóan szép felesége örült a legjobban.

Kuerten az acapulcói salakon - 800 ezer dollár összdíjazású tornán - ismét igazolta, hogy igazán ez az ő világa. Némi szerencséje most is volt, mint a múlt héten, amikor a fináléban azzal az argentin Acasusóval hozta össze a sors a döntőben, aki addig már mindent ,,kijátszott" magából. Most a Moyát verő Blanco bizonyult könnyű falatnak számára(6:4, 6:2). A győzelemmel megerősítette első helyét a ranglistán.

Marat Szafin új edzővel érkezett Dubaiba, és mindjárt a döntőig menetelt. Ez azért nagy szó az ő esetében, mert eddig korántsem játékával, hanem gyakori ütőcsapkodásaival hívta fel leginkább magára a figyelmet a fiatal orosz reménység. Ezúttal a második szettben megsérült, így a tavalyi spanyol Davis Kupa-győzelem hőse, Juan Carlos Ferréro szerezte meg idei első győzelmét.

A hölgyeknél óhatatlan, hogy oda ne figyeljünk Kuti Kis Ritára, aki ugyancsak Acapulcóban a négy közé jutásért, meccslabdáról - a rövidítésben - veszített a dél-afrikai Amanda Coetzerrel szemben. Coetzer meg sem állt a döntőig, ahol az oroszok üdvöskéjét Gyementyijevát verte meg.(2:6, 6:1, 6:2)

Lindsay Davenport Scottsdale-ben a Szelest búcsúztató Shaughnessy-vel került össze a döntőben, és nagyon magabiztosan nyert az időnként szép megoldásokat produkáló ellenfelével szemben. Davenport ezzel nem került előbbre a világranglistán, Martina Hingis továbbra is őrzi első helyét.

A menők a következő két hetet Indian Wellsben töltik, a kilenc nagy torna egyikét rendezik meg ugyanis a városban.