Büntetőkkel nyert a Dunaújváros

2001.03.08. 16:38
A jégkorong OB I-ben, a bajnoki döntő első mérkőzését rendezték meg Dunaújvárosban, a Dunaferr és az Alba Volán-FeVita gárdái között. Az első harmadban meglepetésre a szlovák légiós Rybovic tizenötödik percben lőtt góljával megszerzték a vezetést a vendégek, amelyre a második harmadban Sándor Szilárd válaszolt előnyből. Az utolsó játékrészben és a hosszabbításban sem esett újabb gól, így büntetőlövésekkel döntötték el a találkozó sorsát. Ezt a hazaiak nyerték egy góllal, így a találkozón végül kettő-egyre diadalmaskodtak, és összesítésben egy-nullra vezetnek a négy nyert meccsig tartó összecsapáson.
Szomszédvárak csatája

Kedden délután megkezdődött a jégkorong bajnokság döntője a Dunaferr SE és az Alba Volán- FeVita csapatai között. A két szomszédvár az idei pontvadászatban toronymagasan végzett az első két helyen, így nem meglepetés, hogy ők játszhatnak az aranyéremért. A dunaújvárosiak a bajnoki cím védői, így céljuk nem is lehet más, mint megvédeni a tavalyi elsőségüket. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen ellenfelük, a két évvel ezelőtti bajnok fehérváriak alaposan kiéheztek a sikerre, mivel a tavalyi szezonban nem kerültek be a nagydöntőbe. Az alapszakaszt az Acélbikák nyerték, így ők rendezhették meg a négy győzelemig tartó finálé első találkozóját.

Rybovic remek szólója

Telt ház előtt kezdődött a várva várt összecsapás, a hazaiak rögtön támadólag léptek fel. A fehérváriak viszont jól szűrték meg a piros mezes házigazdák akcióit, így helyzetig is alig jutottak el Ladányiék, illetve a nagyszerűen védő Roman Mega hárította az újvárosi próbálkozásokat. A tizenötödik percben meglepetésre a vezetést is megszerezték a fehérváriak Rybovic révén. Az szlovák válogatott center egy páros büntetést követően szinte egyedül vitte végig a pályán a korongot, kicselezte az utolsó hátvédet, Tokajit is, majd az elfekvő Vasziljev felett a felső léc alá bombázott, így a szünetre vendégvezetéssel vonulhattak az öltözőbe a játékosok ( 0-1).

Sándor előnyből egyenlít

A második húsz percre alaposan felpaprikázva érkeztek az Acélbikák, és egymás után dolgozták ki a gólszerzési lehetőségeket. Ennek ellenére, a negyedik percben a majdnem gólt kapott a címvédő, miután az egyedül hagyott Palkovics lőhetett az üres kapura, de Vasziljev visszavetődve, bravúrral hárított. A Dunaferr fölény a hatodik percben érett góllá. Sille második kiállítását követően a hazaiak körbejáratták a korongot, majd Ladányi lőtte keresztbe a pakkot Sándor Szilárdnak, és a huszonhármas számú játékos szélről, az elvetődő Mega mellett kiegyenlített. A gól után kissé elszabadultak az indulatok, a játékvezető egymás után osztotta ki a kétperces kiállításokat. Még Mega kapust is kapott egy kisbüntetést, de találatot majdnem Ocskay ért el egy szóló után. A harmad utolsó helyzetét Rajz Attila hagyta ki, közeli lövését azonban Vasziljev kitornázta (1-1).

A hosszabbítás sem döntött

A befejező játékrészből mindössze negyven másodperc telt el, amikor az elalvó védők közül Tőkési lőtt kapura, de Vasziljev a helyén volt. Mindkét alakulat egyre óvatosabban játszott, érződött, aki itt gólt üt az, megnyeri a meccset. Jól védekezek a gárdák, találatot senki sem szerzett, így a rendes játékidőben nem született döntés, maradt az egy-egyes eredmény. Mivel bajnoki döntő döntetlen eredménnyel nem végződhet, ezért kétszer ötperces hosszabbítás következett. Szép játék helyett gigászi csata jellemezte a meccset, a kapuk keveset forogtak veszélyben. A ráadásban egyik gárda sem lőtt gólt, így jöhettek a büntetőlövések. (1-1)

Büntetőkkel nyert a Dunaferr

A büntetőlövéseket az Alba Volán kezdte, de Ocskay lövését Vasziljev védte. A túloldalon Tokaji viszont betalált, és mint utólag kiderült, ez az egy gól el is döntötte a bajnoki döntő első mérkőzésének sorsát. A kapusok ugyanis nagyszerű formában védtek, és Tokaji lövésén kívül valamennyi lövést hárították. Az összecsapást így büntetőkkel kettő-egyre nyerte a Dunaferr, és összesítésben is egy-nullra vezet a négy nyert meccsig tartó összecsapáson. A bajnoki döntő második összecsapását Székesfehérvárott rendezik, március nyolcadikán, csütörtökön 17.15 órától.

Jégkorong OB I bajnoki döntő 1. mérkőzés
Dunaferr-Alba Volán FeVita 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Dunaújváros, 2500 néző, V: Árkovics, Halassy, Nyeste
Dunaferr: Vasziljev- Vargyas, Griger, Kaszala, Veselovsky, Sándor 1, Horváth A., Tokaji, Bali, Csata, Ladányi, Szélig, Vas Márton, Peterdi, Erdősi, Borsos
Edző: Julius Kovac
Alba Volán-FeVita: Mega, Kangyal, Tőkési, Palkovics, Ocskay, F. Kovács, Sille, Svasznek, Simon, Rybovic 1, Orsó, Szuna, Gebei, Hoffmann, Majoross, Rajz A.
Edző: Jan Jakso