Kikapott Szegeden a Dunaferr

2001.03.09. 21:25
Győzni érkezett Szegedre a férfi kézilabda NB I alapszakaszának záró fordulójára a Dunaferr gárdája, mivel ha begyűjtötték volna a két bajnoki pontot, megnyerhették volna a bajnokság első körét. Az első félidőben még vezettek a vasgyáriak, de a tíz gólt szerző Bajusz Sándor vezetésével megfordították a találkozót a szegediek, és végül 26-24-re nyertek.
Alapszakasz győzelemre tör a Dunaferr

A férfi kézilabda NBI alapszakaszának utolsó, huszonkettedik fordulója is tartogatott egy rangadót, a Pick-Szeged a Dunaferrt fogadta. A vendégek a mérkőzés előtt a vezették a tabellát az örök rivális Fotex Veszprém előtt, míg a Tisza-partiak a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álltak. A hazaiak felszabadultan készülhettek az összecsapásra, mivel jelenlegi pozíciójukon sem rontani, sem javítani nem lehetett, legfeljebb az motiválhatta Djukics mester fiait, hogy visszavághatnak a Dunaújvárosban elszenvedett tízgólos vereségért. Annál nagyobb izgalommal várták a mérkőzést az újvárosiak, mert számukra az alapszakasz megnyerése volt a tét.

Idegesen, kapkodva kezdtek a csapatok, több mint két perc kellett, hogy gólt láthassanak a nézők, ekkor Kertész Balázs indítását Bene Tamás értékesítette. A következő öt perc hasonló góliszonyban telt el, mindössze Mocsai Tamás és szegediek légiósa, Nikola Eklemovics volt eredményes (2-2). Mohácsi elhibázott hetese után fokozatosan lendült játékba a Pick, és tíz perc után, Eklemovics harmadik góljával átvette a vezetést is (5-4). A félidő felénél megszületett az első kétperces kiállítás, Marcinkeviciust küldték le a bírók kényeszű pihenésre. A szegediek alaposan kihasználták a létszámfölényt, és Németh Attila révén már kettő volt a hazaiak előnye (9-7).

Félidőben vendégelőny

Eklemovics mellett Bajusz Sándor is elkapta a fonalat, átlövésből avatta fel egymás után kétszer is a kevés labdát fogó Hernandez helyére beállt Zsembery kapuját (11-9). Jót tett az időkérés a Dunaferrnek, két perc alatt egyenlítettek ki az újvárosiak, sőt a Tóth Edmond ,,fű alatti" lövése után a vezetést is átvették (11-12) Az utolsó percekben felváltva estek a gólok, szünetben egygólos vendégvezetést mutatott az eredményjelző tábla (14-15).

Az első félidőhöz hasonlóan a második játékrész első percei sem hoztak nagy játékot. Perger kifogta Mohácsi büntetőjét, a túloldalon a Szeged kínai figurája sem hozott eredményt. Berta kiállítása után kettős hátrányba kerültek a Tisza-partiak, amelyet kihasznált az Újváros. Marcinkevicius hetesével ismét a Dunaferrnél volt az előny, ráadásként az eddig remeklő Eklemovics is előbb ziccert rontott, majd egy felesleges szabálytalanságot követően két percre kiállították (14-16).

Elhúzott a Dunaferr

Izzó hangulatúra változott, a meccs eddig sem túl barátságos légköre, a játékvezetők egymás után osztották a büntetéseket. Nyolc perc játékot követően először vezetett hárommal a Dunaferr, Kuzmicsov nagyszerű átadását kínai figurából Kertész Balázs ejtette be a szegedi kapuba. A gól értékét növeli, hogy mindezt emberhátrányból tette! Rosta Miklós rántotta le a nyakánál fogva Budayt, amelyért végleges kizárás lett a jutalma. Kuzmicsov létszámhátrányos helyzetből ismét eredményes volt, és úgy tűnt, hogy a Dunaferr végleg elhúz a hazaiaktól (15-19).

Fordul a kocka

Bajuszék azonban nem adták fel, és egyre többször késztették megadásra a második félidőben alaposan feljavult Hernandezt. Bajusz bombáival és Perger Zsolt bravúrjaival fokozatosan dolgozták le hátrányukat, és tizenkét perccel a vége előtt sikerült kiegyenlítetniük (20-20). Szinte önkívületi állapotban küzdöttek Djukics mester tanítványai, és az ellenállhatatlan Bajusz Sándor vezérletével visszahozták a már elúszni látszott találkozót (25-23). Az utolsó pillanatokban egygólos hazai előnynél hétmétereshez jutottak a hazaiak. A mérkőzés két legjobbja, Bajusz és Hernandez nézett farkasszemet egymással, és a párharcból a szegedi klasszis került ki győztesen (26-24). Verségével a Dunaferr alighanem elbúcsúzhat az alapszakasz elsőségtől, mert a veszprémiek várhatóan legyőzik a Győrt a szombati összecsapáson.

Pick Szeged- Dunaferr 26-24 (14-15)
Szeged, 2500 nézõ. V: Kékes P., Kékes CS.
Szeged: Ivanov - Berta 5, Bécsi 1, Doros, Rosta I., Bajusz 10 (2), Németh 1. Cs: Perger (kapus), Eklemovics 7, Buday 2
Dunaferr: Hernandez - Kertész 6, Mocsai 2 (1), Kuzmicsov 2, Gál 1, Marcinkevicius 3 (2), Bene 5. Cs: Zsembery (kapus), Kemény, Rosta M., Mohácsi 4, Tóth E. 1
Hétméteresek: 5/2, illetve 5/2
Kiállítások: 8, illetve 16 perc