Herz-FTC-HK Viborg a BL- elődöntőben

2001.03.13. 18:48
Nem panaszkodhat a szerencséjére a Ferencváros női kézilabdacsapata, miután a Bajnokok Ligájának elődöntőjében a dán HK Viborg csapatával játszik. Az első mérkőzést március harmincegyedikén vagy április elsején Viborgban rendezik, a visszavágóra egy héttel később Budapesten kerül sor. A BL másik elődöntőjében a végső győzelemre is esélyes két gárda, a jugoszláv Buducsnoszt Brillant Podgorica és a szlovén RK Krim Neutro Roberts Ljubljana találkozik.

Esélyesebb az FTC

A HK Vigorg idei BL-eredményei
Csoportmérkőzések
Artasz 34-29 (o), 28-26 (idegenben)
Valcea 30-27 (o), 24-25 (i)
Larvik 27-25 (o), 27-22(i)
negyeddöntő
Milar L, Elana Valencia 19-25 (i), 34-23 (o)
A bécsi sorsolás, ezt talán bátran kimondhatjuk, jól alakult a magyarok számára. Sikerült elkerülni két, meglehetősen félelmetes csapatot, a jugoszláv Buducsnoszt Podgoricát, és a csoportmérkőzések során a győrieket búcsúztató szlovén Ljubljanát. Az elődöntőben természetesen nincs könnyű ellenfél, de a vetélytársak közül az előzetes latolgatások alapján a Viborg látszott a leginkább verhetőnek. A sorozat titkos esélyesének, a Volgográdnak a kiverését követően pedig már egyértelműen az FTC a párharc favoritja, a kiesés csalódás lenne.

A világ tetején

Borók Rita, a Viborg magyar légiósa
A dán női kézilabdát aligha kell bemutatni a nagyközönségnek, hiszen válogatottjuk a legutóbbi két olimpiát is megnyerte. Sydneyben éppen a magyar válogatottat verték emlékezetes csatában. Klubcsapataik a nemzeti alakulathoz hasonlóan a világ élmezőnyébe tartoznak. Az utóbbi években elsősorban a Viborg szállította az eredményeket, több nemzetközileg is kiemelkedő klasszisának köszönhetően. Elsősorban két extra klasszis kapusával, Heidi Tjugummal és Susanne Lauritsennel, valamint a kijevi Natalja Gyerjuginával tündökölt a dán gárda. Magyar légióssal is büszkélkedhet az egyesület, a Debrecen és a Ferencváros válogatott átlövője, Borók Rita is tagja az alakulatnak. Edzőjük Ulrik Wilbek, aki az 1996-os olimpiai bajnok válogatottat irányította.

Idén remekelnek a dánok

Susanne Lauritsen
A Viborg az idei BL-szezonban a csoportmérkőzések során magabiztos teljesítményt nyújtott, a hat találkozóból ötször diadalmaskodott. Kétszer verte az Artasz csapatát, amely nem okozott különösebb meglepetést, annál inkább, hogy a jó nevű Larvikot is mind a kétszer megadásra késztették. Egyedül Romániában, Valceaban szenvedtek egygólos vereséget, de ez a továbbjutást nem befolyásolta. A negyeddöntőben a spanyol MilarL, Elina Valencia következett. Valenciában hat találattal maradtak alul, míg a visszavágón valósággal legázolták a spanyolokat, tizenegy góllal nyertek, és jutottak tovább az elődöntőbe.

Győzelmi remények

A két csapat legutóbb az 1999/2000-es Bajnokok Ligájának csoportmeccsein találkozott, akkor Dániában a Fradi, bár félidőben vezetett, a végén hat góllal kikapott. A budapesti összecsapás sokkal jobban sikerült, Siti vezérletével kiütötték ellenfelüket a ferencvárosi hölgyek. A két meccs végeredményét most is szívesen elfogadnánk, mivel ez a Herz-FTC döntőbe kerülését jelentené. Az első mérkőzést március harmincegyedikén vagy április elsején Viborgban rendezik, a visszavágóra egy héttel később Budapesten kerül sor.

EMLÉKEZTETŐ
Viborg -FTC 27-21 (11-15)
1999. november 30. Viborg, 2000 néző
FTC: Sugár - Tóth (5), Brigovácz (2), Kökény (1), Pádár (3), Deli (6/3), Kirsner (2). Csere.: Siti (2), Bárdos, Kovács.
Viborg: Tjugum - Hoyer, Jensen (2), Astrup (2), Gyerjugina (7), Fruelund (7), Hansen (2). Csere.: Lauritsen (kapus), Neagu (4), Skov (3), Larsen.
FTC- Viborg 34-26 (15-11)
2000. február 26, Népliget, 1500 néző
FTC: Sugár - Tóth (5), Brigovácz (4/3), Kökény, Pádár (4), Deli (4), Kirsner (6).
Csere: Cioculeasa (kapus), Siti (9), Kovács, Pásztor (2), Bárdos. Viborg: Tjugum - Hoyer (2), K. Jensen (2), Astrup (5/2), Gyerjugina (5), Skov (3), Hansen (3). Csere: Lauritsen (kapus), A. Jensen, Fruelund (4), Neagu (2), Larsen.

A kézilabda-kupák további párosításai:
KEK
Nordstrand 2000, Oslo (norvég)-E.S.B.F. Besancon (francia) A.S. Silcotub Zalau (román)-Motor Zaporozsje (ukrán)
EHF-kupa
DHC Slavia Praha (cseh)-Podravka Koprivnica (horvát) MKS Montex Lublin (lengyel)-Zaglebie Lubin (lengyel)
Challenge-kupa
Split Kaltenberg (horvát)-"Fibrexnylon" Savinesti (román) Handball Cercle Nimes (francia)-KSK Luch Moszkva (orosz)