A másodikat mindig elfelejtik

2001.03.22. 20:08
Fürdök Gábor, a Szegedi Vízisport Egyesület tagja, 1985 óta kenuzik, tavaly Európa-bajnok lett csapattársaival kenu négyesben, s Angyal Zoltán szövetségi kapitány tartalékként jelölte az olimpiára.
- Hogyan viseled a téli felkészülési időszakot?

- Szerencsére nem volt hideg telünk, ezért valamivel humánusabban zajlott a felkészülés, mint a korábbi években. Ha kimentünk futni, nem kellett attól tartani, hogy átfagyva, bejegesedett tüdővel fejezzük be az edzést. Persze mostanra már kicsit monotonná vált, hogy napról napra futunk, úszunk, lapátolunk a tanmedencében, és ugyan mindegyiket meg lehet szokni, azért az az igazi, amikor vízre szállunk. Szerencsére a február eddig enyhe volt, így már most le tudunk járni kenuzni.

- A kenusokról azt mondják, hogy későn érnek.

Fürdök Gábor
- Személyes véleményem, hogy nehezebb kenuzni, mint kajakozni, ugyanis nagyon nagy rutin kell hozzá, hogy a kenus a legkülönbözőbb szituációkban is feltalálja magát, és biztosan lapátoljon a szélben, a hullámok között.

- Te mennyire viselkedsz éretten ezekben a szituációkban?

- Tanuló vagyok még, de hiszem, hogy lassan megszerzem azt a tapasztalatot, amely kell ahhoz, hogy igazán jó kenus legyen belőlem.

- Mi a véleményed arról, hogy a sportág szövetségi kapitánya nemrég azt nyilatkozta, aggódik amiatt, hogy szűk a mezőny, nincs megfelelő utánpótlás a kenus szakágban?

- Ez egy nagyon melós sportág, és ennek ellenére nincsen benne túl sok pénz. Szűkek a lehetőségek, persze ha valaki győz, azt megbecsülik, de a másodikat mindig elfelejtik.

- Nem túl rózsás a helyzet. Mi az, ami hajt téged?

- Az, hogy szeretem csinálni. Más okot nem is tudok mondani, és természetesen sikert sem lehet másképp elérni, csak így, meg persze szerencsével. Sajnos, én nem mondhatom magam túl szerencsés sportolónak, de ettől még nem csüggedek el.

- Az olimpiával ellentétben az Európa-, illetve világbajnokságokon egy versenyző akár három számban is indulhat. Ez mennyiben változtatja meg idei terveidet?

Életrajzi adatok
Születési hely, idő: Szeged, 1974. 02.16.
Súly, magasság: 83 kg, 185 cm
Hobbi: vitorlázás
Szponzor: DÉMÁSZ Rt.; SKF; Benetton Szeged
Egyesület: Szegedi Kajak-Kenu SE
Nevelőedző: Ferenczi Pál
Edző: Kása Ferenc
Mióta versenyez: 1985

Legjobb eredmény:
Eb-1. (2000: C-4 1000 m)
Kétszeres Eb-2. (1999 : C-1 500 m, 2000: C-4 500 m)

Kedvencek
kaja : pacalpöri
film : gladiator
zene : Irigy hónaljmirigy
Tv-show : Fábry Showder
- Korábban főleg egyéni indulásra készültem, de valahogy úgy alakult, hogy a világversenyeken párosban és négyesben álltam rajthoz. Most az edzéseken is a csapatmunkára készülök. A világbajnokságon több számban is szeretnék indulni, mert kockázatos, ha az ember csak egy számra koncentrál. Bár arra is figyelni kell, hogy a túl sok futam miatt nehogy elfogyjon a szufla.

- Mire marad időd az edzéseken kívül?

- Nem sok mindenre, hiszen délelőtt és délután is van edzés, és ugyan az esték szabadok, de azért vigyázni kell a szórakozással, mert másnap is fittnek kell lenni. Télen több szabadidőm van, a bulizással azonban ilyenkor is csínján kell bánni, ugyanis egy balul sikerült hétvége több nap munkáját is tönkreteheti.

- Mi lesz most, hiszen február 16-án ünnepeled a 27. születésnapodat?

- Biztosan lesz valamilyen összejövetel, de most már a közelgő edzőtáborra kell koncentrálnom. A táborozást megelőzően pedig nemcsak az éjszakázással, hanem minden mással, például a betegségekkel is óvatosan kell bánni.