Kolonics unja az olasz tésztát

2001.03.22. 20:06
Európa egyik legmelegebb városában, a spanyolországi Sevillában készülnek a közeledő versenyszezonra hazánk legjobb férfi kajakosai. A 36 fős csapat olyan nagyszerű sportolókból áll, mint az olimpiai bajnok négyes tagjai - Vereckei Ákos, Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Horváth Gábor -, valamint a Sydneyből szintén aranyéremmel hazatérő Pulai Imre-Novák Ferenc kenupáros.
Az idő nagyszerű - bőven 20 fok felett van a hőmérséklet -, a szálloda pedig a vízparton, pontosabban egy vízitelepen található, így versenyzőink kiváló körülmények között edzőtáboroznak, tudtuk meg Sári Nándor mesteredzőtől, aki Séra Miklós kajaktréner, valamint Szabó Attila kenuedző mellett vezeti a csapatot. A ráhangoló vízi edzéseket már idehaza elvégezték a fiúk, így a sevillai három hetet teljes egészében a kemény munkának szentelhetik, és szentelik is a sportolók.

Vereckei Ákos
A sevillai három hetet teljes egészében a kemény munkának szentelik
A téli felkészülési időszakból megmaradt futás, erősítés mellett most már természetesen a lapátolásé a főszerep. Jelenleg legfőképpen hosszabb távokat teljesítenek a versenyzők, de vannak időre történő evezések is, ezek alapján Sári - aki többek között az olimpiai bajnok négyes edzője - elárulta, leginkább Vereckei Ákost, Storcz Botondot és Kökény Rolandot tudná kiemelni. (Érdekesség, hogy ők akár egymás ellenfelei is lehetnek majd a nyári válogatófutamokon, hiszen mindhárman tervezik, hogy egyesben - 500, illetve 1000 méteren - is rajthoz állnak az idei világversenyeken.)

Szabadidő nem sok marad, de az edzések után azért előfordul, hogy focival lazítanak a kajakosok, ha pedig pihennek, az sem jelent tétlenséget, akkor ugyanis a napközben készített videofelvételeket nézik vissza a trénerek és a sportolók. Városnézésre így nemigen, legfeljebb hétvégén jut idő. Sári Nándor szerint egyébként senki sincs elájulva attól, hogy egy olimpiai bajnokokban gazdag csoport érkezett a városba, ugyanis a szálláshely egyfajta edzőközpontként működik, ezekben a hetekben is legalább öt különböző nemzet kajakosai, evezősei készülnek a sevillai folyószakaszon.

Úgyhogy Vereckeiék mellett is vannak odakinn nagymenők, és persze vannak csapatok, amelyek így, az idény kezdetén modernebb felszereléssel, újfajta hajókkal érkeznek - ezeket természetesen a magyar kajak-kenusok is megvizsgálják, hiszen nem árt gyűjteni a tapasztalatokat. Remélhetőleg ezek és a fentebb említett kiváló körülmények felejtetni tudják azt a kellemetlen mozzanatot is, hogy - mivel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség idén kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni - a sportolóknak saját zsebükbe is kellett nyúlniuk, hogy Sevillában táborozhassanak.

Kolonics György
Az olaszországi Sabaudiát választotta
Kolonics György - a maraton válogatottal együtt - az olcsóbb helyszínt, az olaszországi Sabaudiát választotta, ahol ugyan a hőmérséklet nem olyan magas, mint Sevillában (általában 20 fok körül alakul), és a szél is feltámad néha, de ezek ellenére kétszeres olimpiai bajnok kenuklasszisunk elégedett a körülményekkel. Azt mondja, egyedül az étrenddel van gondja, ugyanis unja már a töménytelen mennyiségű tésztát, és ezen az sem segít, ha mindig mást - kagylót, halat, húsféléket - tesznek rá.

Az olaszországi edzőtábor tagjainak napi két edzésük van, melyek nagyjából hat órát tesznek ki. Ezek során az egyetlen gondot az jelenti, hogy nincs kimért pálya, így a sportolók csak az érzéseikre tudnak hagyatkozni, azok alapján tudják leszűrni, milyen jól teljesítettek. Egyelőre azonban úgyis csak a mennyiségen van a hangsúly, ez pedig azt jelenti, hogy napi 25-30 kilométert is lapátolnak a fiúk.

Sabaudia népszerű kajak-kenus hely, oda szokott járni az olasz válogatott, és vannak helyi kenusok is, akik azonban csak messziről figyelik a magyar versenyzőket, és nem kéredzkednek be közéjük, de ugyanígy működik ez fordítva is, teszi hozzá Kolonics György. A város nem túl nagy, nincs túl sok látnivaló, így a szabadidőben marad az olvasás és a kártyázás, bár hétvégén a csapat tagjai útra keltek, és elmentek Rómába, ahol megnézték a Vatikánt, sétáltak a folyóparton, a Colosseumhoz viszont már későn érkeztek, nem engedték be őket.

Kolonics egyébként nem bánja, hogy nem a jobb körülményeket biztosító Sevillát választotta, mert szerinte az ottani vízitelep túlzsúfolt, és Olaszországban ugyan kisebb a pálya, nincs olyan jó idő, de azért ott is lehet rövidnadrágban lapátolni.