Idén hat futamból áll a gyorsasági szezon

2001.03.23. 17:25
Pénteken kora délután nyitotta meg kapuit az I. Budapesti Versenyautó Fesztivál. A szervezők vasárnapig látják vendégül az autósport szerelmeseit, akiket a több tucat kiállított autócsoda mellett szórakoztató programok, koncertek is várnak.
A sok látványosságot tartogató kiállítás egy nem mindennapi kaszkadőrbemutatóval vette kezdetét. Előbb két régebbi típusú BMW-t borítottak meg - szó szerint - a pilóták, majd egy harmadik autó a húsz méter hosszú rámpáról egy égő hungarocellfalat áttörve landolt a gumiágyban. Ez utóbbi produkciónak részese volt Marsi Anikó, az RTL Klub népszerű műsorvezetőnője is, aki igen jól viselte a nem mindennapi megpróbáltatásokat.

Ő azonban nem értékelte túl a teljesítményét: "Nekem csak az anyósülésen kellett ülnöm, s reménykednem, hogy épp bőrrel megúszom a húszméteres repülést. Szerencsére a sofőröm igazi profi volt, így minden a terv szerint alakult" - mondta, miután kikászálódott a kocsiból.

A program ezt követően már jóval nyugodtabb körülmények között, a Felvonulási téren felállított óriási sátorban, szebbnél szebb versenygépek mellett, a gyorsasági autós szakág vezetőinek sajtótájékoztatójával folytatódott.

Major József, a mintegy két hónappal ezelőtt megválasztott új elnök számos újdonságról számolt be. "A 2001-es gyorsasági bajnokság az eddigi négy helyett hat fordulóból fog állni, s minden hétvégén két futamra kerül sor. Egy rövidebb, a körpályákon öt körös és egy hosszabb, tíz fordulóból álló viadalt láthatnak a nézők. A két új helyszín a Pannónia Ring, illetve Lillafüred, ahol eddig autóversenyeket még nem rendeztek. Igen jelentős változás még, hogy idén először nyílt bajnokság lesz a magyar sorozat, azaz külföldi versenyzők is nevezhetnek. Ez valószínűleg a színvonal emelkedését is jelenti majd. Az is előfordulhat tehát, hogy az év végén az országos pontvadászat győztese egy külhoni induló lesz" - mondta az elnök.

Ezen kívül beszámolt még egy új "F", azaz free-kategória indításáról, melyben a rajthoz állás költségei a szokásosnál jóval alacsonyabbak, lehetőséget teremtve a versenyezni vágyó, ám milliókkal nem rendelkező pilóták számára. Rajtuk kívül azonban minden hétköznapi autós is kipróbálhatja majd ügyességét és gyorsaságát. Néhány helyszínen ugyanis a futamokat követően vagy külön tesztnapok keretében megnyitják a pályákat az utcai autók előtt is, természetesen a biztonsági előírásokat százszázalékig betartva.

Aki pedig valamilyen okból mégsem tudja személyesen megtekinteni a viadalokat, annak sem kell elkeserednie, mert rádióban és az interneten is hozzájuthat a legfrissebb információkhoz.

A 2001-es országos gyorsasági autós versenynaptár:
1. OB futam Pannóniaring - Osstfiasszonyfa május 11-13.
2. 39. Nemzetközi Autós Hegyiverseny Pécs június 1-3.
3. OB futam Hungaroring - Mogyoród június 15-17.
4. OB futam Lillafüred július 14-15.
5. Hegyi Verseny Parádsasvár július 28-29.
6. Hungária Biztosító Kupa OB futam Mogyoród - Hungaroring szeptember 7-9.


  • Tippek
  • Személyi kölcsön