Tovább tart a dán átok, női kézilabdában

2001.04.08. 19:02
A szombati vízilabda BL-mérkőzés után, a Ferencváros szurkolói a kézilabdás hölgyektől várták a vigasztalást és a továbbjutást. Az első félidő eseményei nem azt igazolták, hogy a lányok a szurkolók kedvébe járnak. Sajnos a második félidőben sem tudott megújulni Németh András együttese, így a dán Viborg jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.
A Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján a Fradira a kint szerzett háromgólos hátrány ledolgozása várt. Ez nem tűnt lehetetlen feladatnak, mert Farkasék az itthoni Bajnokok Ligája összecsapásokon rendre legalább nyolc góllal verték riválisaikat. Már a mérkőzés kezdete előtt zsúfolásig megtelt a népligeti sportcsarnok, még dániából is érkeztek Viborg szimpatizánsok.

Lőwy Dóra
A dánok kezdték a játékot, de szerencsére a Fradi jól védekezett, így gól nélkül zárult az első vendég akció. Sajnos a hazai próbálkozások is eredménytelenek voltak. Az első gólig, az ötödik percig kellett várni, és ezt sajnos a Viborg szerezte. A hazai együttes igen idegesen játszott, ez lehet a magyarázat arra, hogy az első gólt csak a 8. percben szerezték, Lőwy révén. Tovább tartott Kökényék gólképtelensége, a félidő feléig mindössze három gólt sikerült szerezniük.

A dánok világklasszis kapusa, Lauritsen is remek napot fogott ki, míg Sugár nem a megszokott magabiztossággal őrizte a Fradi kapuját. A Fradi -lányok pedig nem összpontosítottak eléggé. A kimaradt helyzetek szokás szerint megbosszulták magukat. A vendégek sorra értékesítették helyzeteiket és összesítésben már hétgólos volt a dán előny.

Aztán jött a már számtalanszor megcsodált Fradi-szív, és 7-7-nél kiegyenlített a Ferencváros. Sajnos Hansen három góljával ismét jelentős előnyre tettek szert a vendégek. A félidő végén gyermeteg hibákat vétettek a hazai zöld-fehérek, így nem volt meglepő, hogy háromgólos Viborg vezetéssel zárult a BL -elődöntő visszavágója.

Kökény Bea
A második játékrész úgy folytatódott, ahogy az első véget ért. A vendégek magabiztosan játszva, nem engedték közelebb a magyar hölgyeket két gólnál. Amikor pedig egyenlíthettünk volna, Sitiék heteseket hagytak ki, indításokat rontottak el. Pedig a dánok is zavarba hozhatók voltak, sokszor vették el tőlük a labdát passzív játékért és volt, hogy percekig nem tudtak gólt lőni. Ekkor Kökény tartotta a lelket a magyar csapatban, aki egyéni betörésekből szerzett gólokat.

Az idegességre jellemző, hogy olyanokra is képes volt a Fradi, hogy hetesnél, a már leült kapusba dobták a labdát, majd ziccerben egyszerűen kiejtik a kezükből. A két dán kapus (a dán Lauritsen és a norvégTjugum) parádésan védett, a második harminc percben öt hetesből négyet védtek A dánok játékáról pedig mindent elmond, hogy ennek ellenére is, három és fél perccel a vége előtt így is egyenlített a magyar bajnok.

Sajnos fordítani már nem volt sem erő, sem idő. Így a dánok közepes teljesítménnyel is továbbjutottak, a rendkívül gyenge napot kifogó Herz-FTC ellen.
A Viborg kettős győzelemmel, összesítésben 46-42-es gólkülönbséggel jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Női BL elődöntő:
Herz-FTC - Viborg 21-22 (9-12)
Népliget, 1 800 néző. Vezeti: Bord, Buy (franciák).
Herz-FTC: Sugár - Tóth E., Kovács, Farkas Á., Kökény, Siti E , Lőwy; Miklosova (k), Pásztor, Pádár, Benyáts, Kirsner.
Edző: Németh András

Viborg HK: Lauritsen - Hansen, M. Hansen , Astrup, Brodsgaard , Fruelund , C. Hansen; Tjugum (k), Nesse, Gyerjugina.
Edző: Ulrik Wilbek