Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Furulyás és Albert lett az elnök a Fradinál

2001.04.20. 17:01
A Ferencváros pénteki rendkívüli küldöttgyűlésén megválasztották az egyetlen magyar aranylabdást, Albert Flóriánt a klub tiszteletbeli elnökének. A társadalmi elnöki funkciót az újonnan megválasztott elnökség döntésének értelmében Furulyás János eddig ideiglenes elnök látja el. A gyűlésen azt is bejelentették, hogy egy angol cég két és fél milliárd forintot adna a Fradinak - tulajdonosként.
Furulyás János
Furulyás János választották meg a küldöttgyűlés levezető elnökének, aki, miután értékelte a szakosztályok tavalyi munkáját, reményét fejezte ki, hogy a Fradi ISM-hez átkerülő létesítményei jó gazdára találnak a minisztérium égisze alatt. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a klub belátható időn belül aligha kerül olyan anyagi helyzetbe, hogy a létesítményeket képes legyen fenntartani.

Ezek után optimista hangvételre váltott az elnök. Úgy vélte, hogy adósságállomány nem kezelhetetlen, és nemsokára meg fog épülni az a jégcsarnok, amelyiknek már a nyolcvanas években el kellett volna készülnie.

Deutsch: nagy lehetőség az angol tőke

Majd bejelentette, hogy találtak egy a futballcsapatot működtető kft.-be befektetni szándékozó céget, amelyik már el is küldte a pályázatát. Ez a cég a World Sport Solution Ltd. - helyesen kiejteni ugyan nem tudta a nevét -, és ők két és fél milliárd forintot adnának a csapatot üzemeltető kft-nek. Ennek negyedrészét már a szerződés szentesítésekor kifizetnék, a többit pedig négy egyenlő részben 2004. december 31-ig utalnák át.

Furulyás rögtön megnyugtatta az érdekelteket, hogy a Fradihoz kötődő szimbólumok semmiképpen sem változhatnak meg, az nem eladó. A cég, amelyik egyébként neves futballcsapatok és játékosok mellett ügyködik - Lius Figo, Vieira, Parma, Paris st. Germain - várja még más befektetők jelentkezését.

Furulyás arra kérte a küldötteket, hogy kis gondolkodás után szavazzanak arról: felvegyék-e a kapcsolatot az angolokkal. Eddig Deutsch Tamás sportminiszter kért szót, aki beszédében többek között elmondta, hogy ez egy óriási lehetőség a klub előtt, hiszen nem akármekkora összegről van szó. (Az IMG három éve egymilliárdot ígért.)

Papp Albert kiszorult az elnökségből

A küldöttek szavazatai alapján vált egyértelművé, hogy a tavaly május tizedikén alapított kft.-vel felveszik kapcsolatot. (A cég igazgatója egyébként Peter Hunt, aki korábban a Manchester United kereskedelmi igazgatója volt.) Furulyás szerint két hónap alatt le is lehet zárni a tárgyalásokat.

Ezek után Albertet megválasztották tiszteletbeli elnöknek, de az érdekelt az Indexnek azt is elmondta, hogy kapcsolatai révén megpróbál pénzt hozni az egyesület számára. Következhetett az Egyesületi Tanácsot felváltó 15 tagú elnökség megválasztása.

Ebbe kisebb meglepetésre nem választották be Papp Albertet, a vízilabda szakosztály elnökét és Mihók Bélát, a hokisok első emberét. Így azonban már csak tizennégyen maradtak, ami alapszabály-ellenes. Kis szünet után végül a jégkorongedzőt, Farkas Andrást választották be az elnökségbe.

A formális funkciókat betöltötték

Így már nem lehetett más hátra, mint hogy az elnökség megválassza soraiból a társadalmi elnököt. A társadalmi elnök a testület voksolásának értelmében Furulyás János lett, míg a két alelnök, Takács Tibor és Bognár Gyula. A felügyelő bizottság elnökévé Nagy Zoltán bankigazgatót választották. A nap nagy vesztese a korábbi kitűnő jégkorongos, Jakabházy László lett, akit sem az elnökségbe, sem a felügyelő bizottságba nem választottak be.

A legfontosabb kérdést illetően, miszerint ki legyen a nem formális tisztséget ellátó ügyvezető elnök, ezen a fórumon nem született döntés. Erre a posztra pályázni kell - eddig öt érkezett be -, és majd az elnökség az április 26-i határidő lejárta után szavaz a megfelelő jelöltről.

A formalitásokon tehát már túl van a Ferencváros, a lényegi döntések ezután következhetnek, vagyis az ügyvezető megválasztása és a privatizáció.