Rahman kiütötte Lewist

2001.04.22. 17:05
Az amerikai Hasim Rahman óriási meglepetést okozva az ötödik menetben kiütötte a brit Lennox Lewist, ezzel elhódítva a Boksz Világtanács (WBC) és a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) nehézsúlyú világbajnoki övét. A meccs az ötödik menetben dőlt el, amikor az amerikai bokszoló kihasználta Lewis pillanatnyi figyelmetlenségét, és egy jól eltalált jobbhoroggal kiütötte az 1994 óta veretlen britet.
Hasim Rahman
fotó: EPA
A 28 éves Rahman a Lewis elleni összecsapás előtt 36 hivatalos mérkőzést játszott, melyekből 34 végződött győzelemmel (28 KO). Mostani teljesítményével - melyet bokszszakértők a profi ökölvívás eddigi talán legnagyobb szenzációjának tartanak - pályafutása legnagyobb sikerét könyvelheti el. A mérkőzés előtti mérlegelésnél Lewis 122, Rahman 116 kilót nyomott, és mindketten biztosak voltak győzelmükben.

A mérkőzés elején azonban látszott, hogy Rahman egyáltalán nem ijed meg nagynevű ellenfelétől. A brit végigtámadta az első menetet, de a Szikla becenévre hallgató Rahman állta a pofonokat. A második menet is Lewisé volt, de ekkor már ellenfele is jelezte egy jobbhoroggal, hogy a ringben van. A harmadik menet is a nagyobb súlyú bajnoké volt, aki több pontos ütést is bevitt ellenfele testére. A negyedik játékrész már egyértelműen Rahmané volt, majd jött a mindent eldöntő ötödik menet.

Lennox Lewis
fotó: EPA
Az ötödik menetből már csak fél perc volt hátra, amikor Rahman egy jobbegyenessel a sarokba kergette, majd annak pillanatnyi hibáját kihasználva, egy jobbossal kiütötte riválisát.

Lewisnak nincs szerencséje az ötödik menettel, hiszen eddigi egyetlen vereségét, McCall ellen hét évvel ezelőtt, szintén az ötödik menetben szenvedte el. Szinte hihetetlen, de két hét alatt kikapott a két verhetetlennek hitt szuperökölvívó. Előbb Naseem Hamed vesztette el a koronáját, majd Lennox Lewis. Két hete éppen Lewis vigasztalta a Herceget a Barrera elleni zakó után...

Így látták a résztvevők:
Rahman: Tisztában voltam vele, hogy csak akkor győzhetek, ha kiütöm Lewist. Már a meccs előtt megmondtam, bízom magamban. Folyamatosan imádkoztam és edzettem, s ennek az eredménye lett az a nagy, nagy ütés. Úgy éreztem, ahogy megy előre a mérkőzés, egyre javulnak az esélyeim. Bíztam benne, hogy ellenfelem nem tud végig koncentrálni. Örülök, hogy sikerült a megfelelő pillanatban megütnöm. A visszavágó egyelőre nem foglalkoztat. Egyszer majd sor kerülhet rá, de a következő ellenfelem biztos nem Lewis lesz. Világbajnokként válogathatok a lehetőségek között, először azonban ünnepelni és pihenni szeretnék.

Lewis: Ilyen a nehézsúly, ha itt valakit egy pontos ütéssel eltalálnak, akkor gyakorlatilag vége a mérkőzésnek. Belelépsz egy ütésbe, padlóra kerülsz, s jön a számolás. El sem hiszem, ami történt. Elkapott egy nagy ütéssel, de nem sokkal utána már nem éreztem semmit. A szorítóban azt sem értettem először, hogy mi történt. Ilyen a boksz, Rahman megérdemelten győzött, mert kegyetlenül kihasználta a figyelmetlenségemet. Úgy érzem, irányítottam a meccset, eszembe sem jutott, hogy valami baj történhet. Rahman azt csinálta, amit kell. Megvárta, hogy mikor hibázok, és kihasználta hibámat.